Beleggen als zzp'er: 5 belangrijke tips
Gepubliceerd
25 oktober 2021
Laatst geüpdatet
18 oktober 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 18 oktober 2023
- Leestijd: 4 minuten
Loopt het lekker met je bedrijf en houd je onderaan de streep geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan is beleggen misschien een interessante optie voor je! Daarmee kun je bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor later of een comfortabele buffer creëren voor als het even tegenzit. Maar hoe beleg je als zzp'er op een verstandige manier? Check onze vijf tips voor beleggen als zzp’er.
1. Zakelijk beleggen of privé beleggen?
Wanneer je wil beleggen als zzp’er heb je twee opties: beleggen met je zakelijke vermogen of je privévermogen. De optie die het best bij jou past, hangt af van de rechtsvorm van je onderneming en de ‘middelen’ waarmee je wilt beleggen.
Privé beleggen als zzp’er
Blijvend overtollige liquide middelen mag je alleen privé beleggen. Dit gaat om liquide middelen die je niet binnen een jaar in je bedrijf zal steken. Dit vermogen moet je als ondernemer rekenen tot je privévermogen. De eventuele rendementen vallen in box 3 en worden daardoor minder zwaar belast dan in box 1. Toch weer een voordeel.
Goed om te weten: Bij Knab kan je als zzp'er met een eenmanszaak alleen privé beleggen. Die kun je wel gewoon - kosteloos - openen vanuit je zakelijke account (je hoeft dus niet een aparte privé bankrekening bij ons te openen).
Zakelijk beleggen als zzp’er
Tijdelijk overtollige liquide middelen, mag je zowel zakelijk als privé beleggen. Dit zijn liquide middelen die je binnen een jaar nodig hebt om je bedrijf draaiende te houden. Denk aan geld voor investeringen of het aflossen van langlopende schulden. Je rendement wordt dan als bedrijfswinst belast in box 1.
Beleg je het zakelijk? Dan heb je het voordeel dat je eventueel verlies kunt aftrekken van je bedrijfswinst. Daardoor betaal je mogelijk minder belasting. Nadeel is dat zakelijk belegd vermogen naar crediteuren gaat, mocht je failliet gaan.
2. Beleg alleen met geld dat je kunt missen
Natuurlijk ga je niet beleggen met het idee om geld te verliezen. Besef echter wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Zo kun je mooie rendementen maken, maar je beleggingen kunnen ook (tijdelijk) minder waard worden. In het ergste geval kun je je inleg kwijtraken.
Wij raden daarom aan om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Dit zijn de eerder genoemde blijvend overtollige liquide middelen. Hoe langer je belegt, des te meer tijd je creëert om eventuele tegenslagen te herstellen.
Let op: Bedragen die je hebt gereserveerd voor het aflossen van schuld of de belastingafdracht zijn tijdelijk overtollige liquide middelen.
3. Maak een duidelijk beleggingsplan
Verantwoord beleggen begint met een plan. Zeker wanneer je belegt met grote bedragen, waarbij zowel de rendementen als de verliezen mogelijk groot zijn.
Beleggingsdoel
Een belangrijk onderdeel van je beleggingsplan is het bepalen van je beleggingsdoel. Veel zzp’ers beleggen om hun pensioen veilig te stellen. Of om een eventueel pensioen uit een eerder dienstverband aan te vullen. Als zzp’er ben je tenslotte zelf verantwoordelijk voor je pensioen, dus het is goed dat je hier op tijd mee bezig bent. Ook 'studie voor kinderen' wordt vaak als doel aangehaald.
Onder je beleggingsdoel valt ook het uiteindelijke bedrag dat je met beleggen wil opbouwen. Als je gaat beleggen voor extra pensioen-inkomen is het belangrijk dat je van tevoren al hebt bepaald welk bedrag je maandelijks nodig zal hebben om comfortabel te leven.
Beleggingshorizon
Ook het bepalen van je beleggingshorizon is een belangrijk onderdeel van je beleggingsplan. Je beleggingshorizon is de periode waarin jouw vermogen belegd kan worden zonder dat je het nodig hebt voor andere doeleinden. Wanneer je naar een doelbedrag toewerkt, maakt het een groot verschil of je je hiervoor vijftien jaar de tijd geeft of juist veertig jaar. In de regel geldt: hoe langer je beleggingshorizon, des te groter de kans is op een mooi rendement.
4. Wees je goed bewust van de risico’s
Beleggen is risico’s nemen. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van de verschillende risico’s die beleggen met zich mee brengt. Op die manier kun je voor jezelf een afweging maken wat voor jou een acceptabel risico is en daarnaast kun je de nodige maatregelen nemen om de risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.
Realiseer je daarbij dat rendement en risico’s hand in hand gaan. Sommige beleggingscategorieën en producten hebben namelijk een hoger potentieel rendement dan andere. De risico’s liggen daarbij evenredig ook hoger.
5. Kies tussen zelf beleggen en beheerd beleggen (vermogensbeheer)
Tot slot heb je de keuze om zelf (actief) te beleggen of om dit over te laten aan een vermogensbeheerder. Een van de voordelen van zelf beleggen is dat je geen beheerkosten betaalt. Daartegenover staat weinig mensen de kennis, ervaring en tijd hebben om zelf succesvol te kunnen beleggen.
Veel zzp'ers geven het beleggen dan ook uit handen aan een professional. Zo profiteer je van zijn/haar kennis en ervaring, hoef je belangrijke beslissingen niet zelf te nemen en hoef je de beurs niet in de gaten te houden. Voor dit 'beheerd beleggen' betaal je wel een beheervergoeding, al betaal je hiervoor bij Knab een van de laagste tarieven in de markt. Lees meer over de keuze tussen zelf beleggen vs vermogensbeheer.
Beleggen als zzp’er bij Knab
Als zzp’er met een eenmanszaak kan je bij Knab privé beheerd beleggen binnen je zakelijk bankpakket. Op die manier zet je eenvoudig geld opzij voor later zonder dat je daarvoor een particulier bankpakket nodig hebt. Geen ervaring met beleggen, of geen zin om er tijd aan kwijt te zijn? Geen probleem. Onze experts beleggen je geld op een zorgvuldige en verantwoorde manier. Je hebt er haast geen omkijken naar.
Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen afweging of beleggen iets voor jou is.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.