Alternatief voor sparen: beleggen, iets voor mij?

Als je veel spaargeld hebt, betaal je daar mogelijk rente over. Ook met minder geld, denk je wellicht na over alternatieven voor je spaargeld. Je wil je geld immers laten groeien. Beleggen, is dat misschien iets voor jou?
Gepubliceerd
25 augustus 2017
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Als je veel spaargeld hebt, betaal je daar mogelijk rente over. Ook met minder geld, denk je wellicht na over alternatieven voor je spaargeld. Je wil je geld immers laten groeien. Beleggen, is dat misschien iets voor jou?

Is beleggen een goed alternatief voor sparen?

Alternatief voor Sparen, een veilige keuze

Wist je dat 60% van alle Nederlanders hun vermogen nog altijd op een spaarrekening heeft staan? Voor veel mensen is sparen een veilige keuze: je zet je geld op de bank, ontvangt daar een bepaald percentage aan rente over en verder hoef je er eigenlijk niets voor te doen. Vanuit je luie stoel zie jij je vermogen groeien. Althans, dat is misschien wat je denkt.

Sparen kan geld kosten

Sparen leverde namelijk heel lang iets op. In de jaren tachtig kon je tot wel 10% rente vangen over je vermogen. Maar tegenwoordig staat de rente zo historisch laag dat sparen juist geld kan kosten. Behalve de negatieve rente die je bank misschien rekent, heft de fiscus belasting over spaargeld, met een vrijstelling tot € 57.000 in 2023. Opgepast dus, want voor je het weet ontvang je minder spaarrente dan wat je aan vermogensbelasting betaalt.

Bewaar een financiële buffer

Beleggen kan daarom een alternatief zijn voor sparen. Er heersen veel misverstanden over beleggen. Zo denken veel mensen dat je voor beleggen veel geld nodig hebt, terwijl je in principe met elk bedrag kunt beleggen.

Maar let op: Risico’s nemen met geld is alleen verstandig als je een financiële buffer hebt. Als jij (een deel) van je spaargeld de komende jaren niet nodig hebt, en je bereid bent om enige risico’s te nemen met je geld, kun je dit bedrag beleggen. Weet je dat er een grote uitgave aan zit te komen? Laat je geld dan liever op je spaarrekening staan.

Denk aan je doel

Het is ook verstandig om van tevoren goed na te denken over wat jij uit je beleggingen wilt halen. Wil je bijvoorbeeld vermogen opbouwen om je pensioen aan te vullen, omdat je anders niet rond kunt komen na je 67ste? Over het algemeen geldt: hoe verder weg je doel is, hoe meer risico je zou kunnen nemen. Zit jij dus al dicht tegen je pensioen aan, dan is het allicht verstandiger om te gaan voor een meer defensieve beleggingsstrategie. Dat betekent dat je minder risico neemt, maar in het algemeen ook iets minder rendement behaalt.

Beleggingshorizon

Wil je juist beleggen omdat je jezelf een financieel extraatje gunt, bijvoorbeeld om een vakantiehuis te kopen? Dan ben je minder afhankelijk van de opbrengst van je beleggingen en kun je dus ook voor een meer offensieve aanpak kiezen. De tijd die jij hebt om je belegbare vermogen te missen, heet je beleggingshorizon. Als je 25 bent en je wilt al aan je pensioen werken, heb je dus een grote beleggingshorizon. Ben je 50 jaar en wil je op je 60e stoppen met werken, dan is jouw beleggingshorizon een stuk kleiner.

Risico en rendement

Ook belangrijk als je beleggen overweegt als alternatief voor sparen: beleggen gaat hand in hand met risico’s. Kun jij niet accepteren dat beleggen ook verliezen kan betekenen, begin er dan niet aan. Maar als jij liever kans maakt op meer rendement over je geld dan de historisch lage spaarrente, is beleggen het overwegen waard. Volg je eigen gevoel. En onthoud: hoe groter de afhankelijkheid van je beleggingsresultaten, hoe minder risico je moet nemen.

Alternatief voor sparen: beleggen, iets voor mij!

Heb je de smaak te pakken gekregen? Lees ons handige stappenplan ‘Beginnen met Beleggen’, zodat je goed voorbereid van start gaat.

Ontdek beleggen bij Knab

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, of je bereid bent risico’s te nemen en je doelen. Denk er dus goed over na.



Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak