Knab Beheerd Beleggen: terugblik op eerste kwartaal 2022

Aangezien 2021 een goed beleggingsjaar bleek voor beleggers, keek iedereen vol goede moed vooruit naar 2022. Want met het afschalen van de laatste coronamaatregelen zag het er allemaal behoorlijk zonnig uit. Hoe anders liep het in werkelijkheid. In maart vielen Poetins troepen Oekraïne binnen, waardoor daar nog altijd een humanitair drama aan de gang is. Die schok werkt door in de financiële markten, zeker sinds de westerse sancties zich opstapelden.
Gepubliceerd
3 december 2021
Laatst geüpdatet
4 mei 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 29 oktober 2021
- Laatst geüpdate: 4 mei 2022
- Leestijd: 3 minuten

Aangezien 2021 een goed beleggingsjaar bleek voor beleggers, keek iedereen vol goede moed vooruit naar 2022. Want met het afschalen van de laatste coronamaatregelen zag het er allemaal behoorlijk zonnig uit. Hoe anders liep het in werkelijkheid. In maart vielen Poetins troepen Oekraïne binnen, waardoor daar nog altijd een humanitair drama aan de gang is. Die schok werkt door in de financiële markten, zeker sinds de westerse sancties zich opstapelden.

shutterstock_1915053988 (1) (1)-1

In alle opzichten een lastige markt voor beleggers

De rente liep dit kwartaal nog verder op. Dit kwam onder meer door uitlatingen van centrale banken over verkrappende maatregelen en de oplopende inflatiezorgen. Hierdoor presteerden vastrentende waarden (onder meer staats- en bedrijfsobligaties) ondermaats. Ook zakelijke waarden (aandelen, grondstoffen en onroerend goed) toonden negatieve rendementen, zij het niet zo sterk als bij vastrentende waarden. Maart was namelijk een uitzondering: op de aandelenmarkten werd een deel van het verlies goedgemaakt.

Aandelen en vastgoed negatief, grondstoffen fors positief

  • Wereldwijde aandelen kenden een negatief eerste kwartaal, veroorzaakt door de geopolitieke spanningen en zorgen rondom inflatie
  • Vastgoedmarkten volgden de aandelenmarkten
  • Grondstoffen hebben een uitzonderlijk goed kwartaal achter de rug, met een fors positief rendement. Hiermee bewees deze beleggingscategorie haar dienst als bescherming tegen crisissituaties en onverwachte inflatie

Wereldwijde aandelen behaalden over het eerste kwartaal een negatief rendement. In het begin van het jaar kwam dit vooral door zorgen over de verwachte monetaire verkrapping ter bestrijding van de inflatie. Vanaf februari namen de zorgen over een mogelijk gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne sterk toe. Deze zorgen – in combinatie met de daadwerkelijke inval eind februari – leidden tot negatieve aandelenrendementen, vooral in Europa.

Grondstoffen deden het goed in het eerste kwartaal. Dat kwam door de inflatie, maar zeker ook door de sancties tegen Rusland, een grote producent van energie en grondstoffen. Olieprijzen bleven tegelijkertijd erg volatiel. Ook eerdere verstoringen in de productieketen, veroorzaakt door corona, zorgden voor hoge prijzen. Door bovengenoemde ontwikkelingen waren de rendementen op zakelijke waarden over het eerste kwartaal van 2022 per saldo negatief.

Staats- en bedrijfsobligaties negatief

De rentes op de kapitaalmarkt stegen ook dit kwartaal. Dat was slecht nieuws voor beleggers in vastrentende waarden. Staatsobligaties en obligaties uit opkomende landen lieten daardoor een negatief rendement zien. Ook andere onderdelen in deze categorie scoorden negatief Rentes zijn gedurende het eerste kwartaal sterk gestegen. Dit kwam door inflatie, mede veroorzaakt door het gewapende conflict tussen Rusland en Oekraïne. De rendementen op de categorie vastrentende waarden waren daardoor over het eerste kwartaal van 2022 per saldo negatief.

Portefeuilles Knab Beheerd Beleggen

Door bovenstaande ontwikkelingen waren de nettorendementen van modelportefeuilles van Knab Beheerd Beleggen over het eerste kwartaal van 2022 negatief*. Door de buitengewone situatie van stijgende rente en geopolitieke onrust presteerden de defensieve portefeuilles dit kwartaal slechter dan de offensievere portefeuilles. Dit komt doordat de defensieve profielen voor een groter deel bestaan uit obligaties. En die presteerden afgelopen kwartaal slechter dan aandelen, vastgoed en grondstoffen.

De strategische beleggingsverdeling blijft gehandhaafd

We analyseren de financiële markten doorlopend en passen daarop onze verwachtingen aan. Zo bepalen we of de verhouding tussen zakelijke waarden, vastrentende waarden en eventueel liquide middelen, nog steeds past bij het beleggingsprofiel dat hoort bij je risicoprofiel. We blijven bij de bestaande strategische beleggingsverdeling voor alle risicoprofielen van Knab Beheerd Beleggen. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend en wijken niet al te ver af van de strategische verdeling.

* De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Voortgang op gebied van verantwoord beleggen

We gaan met beleggen uiteraard voor een mooi financieel rendement, maar dan wel zo veel mogelijk op een maatschappelijk verantwoorde manier. Om je te laten zien wat we doen, vind je in deze terugblik vanaf nu een korte update over wat we het afgelopen kwartaal hebben gedaan om meer verantwoord te beleggen.

Russische en Belarussische bedrijven uitgesloten

Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben we in maart 2022 onze uitsluitingscriteria en de uitsluitingslijst geüpdatet. We belegden al niet meer in Russische en Belarussische staatsobligaties, maar nu doen we ook geen nieuwe beleggingen meer in Russische en Belarussische bedrijven. In maart 2022 voegden we 157 Russische en Belarussische bedrijven toe aan de 36 die al op de uitsluitingslijst stonden. We overwegen op dit moment wat de beste manier is om de bestaande beleggingen in deze bedrijven op een zorgvuldige manier af te bouwen.

Amazon aangesproken op gedrag

In het eerste kwartaal spraken we in totaal 46 keer met 27 verschillende bedrijven waarin we beleggen. Het doel van deze gesprekken is om de betreffende bedrijven te stimuleren om hun gedrag te verbeteren. We spraken daarbij over verschillende thema’s: 21 keer ging het over maatschappelijke thema’s, 16 keer over milieu, 5 keer over goede ondernemingsstructuur en 4 keer over gecombineerde thema’s.

Zo sprak een delegatie van onze fondsbeheerder Aegon Asset Management met senior vertegenwoordigers van Amazon over mensen- en arbeidsrechten in China en over het toezicht op de toeleveringsketen. Daarnaast bespraken we de impact van verpakkingen op het milieu en vermeende concurrentieverstorende praktijken.

Meer weten over hoe Knab verantwoord belegt? Je leest het in ons Verantwoord Beleggen Beleid (Responsible Investing Policy in het Engels). Binnenkort vind je op onze website meer informatie over hoe we precies te werk gaan om verantwoord te beleggen.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek het gemak van beleggen bij Knab. Nu tijdelijk tot € 70 cadeau.  Bekijk de actievoorwaarden

Iedereen kan beleggen bij Knab