Knab Beheerd Beleggen: terugblik op derde kwartaal 2021

Het wereldwijd economisch herstel van afgelopen kalenderjaar remde tijdens het derde kwartaal van 2021 iets af. De stijgende koersen tijdens de eerste helft van het kwartaal werden tenietgedaan door een daling tijdens de tweede helft van het kwartaal. Inflatie nam toe als gevolg van onder meer hogere energieprijzen. De rentes stegen ook, maar liggen desondanks nog steeds op een laag niveau.
Gepubliceerd
3 december 2021
Laatst geüpdatet
3 december 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 29 oktober 2021
- Laatst geüpdate: 3 december 2021
- Leestijd: 3 minuten

Het wereldwijd economisch herstel van afgelopen kalenderjaar remde tijdens het derde kwartaal van 2021 iets af. De stijgende koersen tijdens de eerste helft van het kwartaal werden tenietgedaan door een daling tijdens de tweede helft van het kwartaal. Inflatie nam toe als gevolg van onder meer hogere energieprijzen. De rentes stegen ook, maar liggen desondanks nog steeds op een laag niveau.

shutterstock_1915053988 (1) (1)-1

Markten voor zakelijke waarden (aandelen, grondstoffen en onroerend goed)

  • Aandelen zetten gedurende de eerste twee maanden van het kwartaal de stijgende trend door, maar verliezen het momentum in de maand september. Deze daling kwam onder meer door toenemende inflatie en bezorgdheid rondom ontwikkelingen in China.
  • Vastgoedmarkten volgden de aandelenmarkten.
  • Grondstoffen blijven het bijzonder goed doen, met name gedreven door de energiesector.

Vooral aandelen uitgegeven in opkomende landen presteerden afgelopen kwartaal ondermaats. Met name het ontstane rumoer rond de Chinese vastgoedmarkt zorgden voor een verkoopgolf. Koersontwikkelingen binnen de meer ontwikkelde landen waren marginaal.

De opgelopen koersen leidden tot zorgen of het enthousiasme niet al te hoog wordt. Er zou namelijk een nieuwe bubbel kunnen ontstaan. Toch zijn een aantal aanwijzingen die de groei ondersteunen: de indices voor inkoopmanagers wijzen wereldwijd op meer economische groei en ook de internationale handel heeft een flinke groeispurt doorgemaakt.

Grondstoffen lieten het derde kwartaal een positief rendement zien, gedreven door hogere energieprijzen. De consumptie lijkt weer terug op het niveau van voor de Covid-19 periode. Ook de meer industriële grondstoffen - zoals metalen - zijn gestegen. Het internationaal vastgoed volgde qua rendementsverloop nagenoeg de ontwikkelingen op de aandelenmarkt, maar liet een (licht) positief resultaat zien.

Door de genoemde ontwikkelingen zijn de rendementen op zakelijke waarden over het derde kwartaal van 2021 per saldo licht negatief, doch nagenoeg nihil. De risico’s van oververhitting en inflatie blijven op de loer liggen.

Markten voor vastrentende waarden (onder meer staats- en bedrijfsobligaties)

  • Staatsobligaties en obligaties uit opkomende landen lieten een negatief rendement zien.
  • Overige vastrentende onderdelen lieten een licht positief resultaat zien.

Rentes zijn gedurende het derde kwartaal gestegen - net als vorig kwartaal. . Dit leidde tot overwegend negatieve rendementen voor de vastrentende waarden.

Beleggers eisten extra rendement op de bedrijfsobligaties met lage kredietwaardigheid en obligaties in opkomende landen. Deze zijn hierdoor het afgelopen kwartaal gestegen. Bedrijfsobligaties met hoge kredietwaardigheid lieten het tegenovergestelde zien. Hieruit valt af te lezen dat beleggers meer bereid zijn te betalen voor meer kredietwaardige obligaties.

Door de ontwikkelingen zijn de rendementen op vastrentende waarden over het derde kwartaal van 2021 per saldo licht positief.

Portefeuilles Knab Beheerd Beleggen

Al met al waren de nettorendementen van modelportefeuilles van Knab Beheerd beleggen over het 3e kwartaal van 2021 overwegend licht negatief*.

De strategische beleggingsverdeling blijft gehandhaafd

We analyseren de financiële markten doorlopend en bepalen daarop onze verwachtingen. Zo bepalen we of de verhouding tussen zakelijke waarden, vastrentende waarden en eventueel liquide middelen, nog steeds past bij het beleggingsprofiel dat hoort bij jouw risicoprofiel.

We blijven bij de bestaande strategische beleggingsverdeling voor alle risicoprofielen van Knab Beheerd Beleggen. De economische omstandigheden zijn door het optimisme binnen de financiële wereld verbeterd, maar de koersen van de zakelijke waarden zijn sinds het vierde kwartaal wel heel hard opgelopen. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend en we wijken niet al te ver af van de strategische verdeling.

Snel naar jouw persoonlijke Knab Beheerd Beleggen kwartaaloverzicht?
Stap 1: Open je Knab App en ga naar Knab Beheerd Beleggen
Stap 2: Klik op de drie puntjes rechtsboven en selecteer 'Rapportages'
Stap 3: Klik op 'Kwartaaloverzicht Derde kwartaal - 2021'

* De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab