Zakelijk doneren aan duurzame doelen: dit zijn je opties

Wil je als ondernemer iets terugdoen voor de wereld? Goed nieuws: dat kan ook op een manier die past bij je bedrijf én fiscaal aantrekkelijk is. Doneren aan duurzame doelen is niet alleen een mooie stap richting een betere wereld, maar ook een slimme zet voor je onderneming. In dit artikel lees je waar je op moet letten én welke opties je hebt als je zakelijk wilt bijdragen aan duurzaamheid.
Laatst geüpdatet
7 april 2025
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 7 april 2025
- Leestijd: 3 minuten

Wil je als ondernemer iets terugdoen voor de wereld? Goed nieuws: dat kan ook op een manier die past bij je bedrijf én fiscaal aantrekkelijk is. Doneren aan duurzame doelen is niet alleen een mooie stap richting een betere wereld, maar ook een slimme zet voor je onderneming. In dit artikel lees je waar je op moet letten én welke opties je hebt als je zakelijk wilt bijdragen aan duurzaamheid.

eenmanszaak_omzetten_naar_bv-1

1. Kies een goed doel dat bij je past 

Misschien weet je al precies welk doel je wilt steunen, van natuurherstel tot sociale duurzaamheid. Of je zoekt nog een organisatie die aansluit bij jouw missie of branche. Wat in ieder geval belangrijk is: check of het een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is. Dan profiteer je namelijk van fiscale voordelen. 

Tip: Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van erkende ANBI’s.

2. Doneren via je bedrijf: hoe zit dat fiscaal?

Schenkingen aan een ANBI mag je als bedrijf soms aftrekken van je winst. Dat geldt voor zowel eenmanszaken als bv’s, al werkt het net even anders per rechtsvorm. 

  • Eenmanszaak of vof? Dan mag je de gift als persoonsgebonden aftrek opvoeren in je inkomstenbelasting. 
  • Bv? Dan geldt de giftenaftrek binnen de vennootschapsbelasting, tot een bepaald maximum. 

Let op: alleen giften zonder tegenprestatie zijn aftrekbaar. Sponsoring valt dus buiten de regeling.

3. Andere manieren om duurzaam te doneren

Niet elke bijdrage hoeft een ‘klassieke donatie’ te zijn. Er zijn ook andere vormen van financiële steun waarmee je duurzame doelen verder helpt: 

  • Crowdfunding of crowdlending
    Via platforms kun je investeren in duurzame projecten of initiatieven. Denk aan een biologische boerderij, circulair bouwproject of lokaal energiecollectief. Je bepaalt zelf welk project je steunt én hoe: met een gift, lening of investering. 

Voorbeeld: je kunt rente ontvangen op een lening aan een duurzaam project. Dan steun je én houd je rendement. 

  • Duurzame fondsen of impact investing
    Wil je structureel bijdragen via je vermogen? Dan kun je beleggen in duurzame fondsen of bedrijven die een aantoonbare impact maken – bijvoorbeeld op klimaat, biodiversiteit of sociale inclusie. Kijk bijvoorbeeld eens bij FindNFund. 

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, maar je draagt wel bij aan de verandering die je belangrijk vindt. 

  •  Projectfinanciering of partnerschappen
    Heb je als ondernemer meer slagkracht? Dan kun je ook directe financiering aanbieden aan duurzame initiatieven, of langdurige partnerships aangaan met maatschappelijke organisaties. Denk aan structurele steun of gezamenlijke campagnes met impact.

4. Betrokkenheid tonen: meer dan geld alleen

Doneren is waardevol, maar betrokkenheid telt ook. Bijvoorbeeld door je tijd, kennis of netwerk in te zetten voor duurzame doelen. Denk aan een plek in een adviesraad, mentoring voor sociale ondernemingen of het beschikbaar stellen van je locatie of middelen. 

Zo maak je niet alleen financieel impact, maar ook met je expertise als ondernemer. 

Tot slot: wat past bij jouw bedrijf? 

Of je nu een klein bedrag schenkt aan een ANBI of een groter project mede financiert – elke bijdrage telt. Kies een vorm die bij jouw bedrijf, waarden en mogelijkheden past. Zo maak je duurzaam ondernemen ook echt onderdeel van je strategie. 

Meer weten over zakelijk doneren of belastingvoordeel via ANBI’s? Bekijk hier de informatie van de Belastingdienst of praat met je boekhouder of accountant. 

Knab is er voor ondernemers die willen verduurzamen, niet alleen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om financieel voordeel te behalen. Met praktische informatie, zoals in dit artikel, inspireren en motiveren we je om slimme, duurzame keuzes te maken. Zo helpen we je niet alleen om je onderneming toekomstbestendig te maken, maar ook om kosten te besparen en bij te dragen aan een betere wereld. Kijk voor meer informatie op https://bieb.knab.nl/ondernemen/duurzaam-ondernemen



Joke van Gompel
Joke van Gompel is Sustainability Manager bij Knab en zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering duurzamer wordt. Daarnaast inspireert en ondersteunt ze zzp'ers om waar mogelijk duurzaam te ondernemen.



Deel via:

Je geld verantwoord laten beleggen?  Ontdek het gemak

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers