Landelijke subsidies voor het verduurzamen van je (thuis)kantoor
Gepubliceerd
26 september 2024
Laatst geüpdatet
26 september 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 24 september 2024
- Laatst geüpdate: 26 september 2024
- Leestijd: 3 minuten
Ben je als zzp'er van plan om je woning of thuiskantoor te verduurzamen? Dan zijn er verschillende subsidies beschikbaar die het aantrekkelijk maken om de stap te zetten. Of je nu kiest voor isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen, er zijn financiële regelingen die je helpen de kosten te verlagen. In dit artikel nemen we de belangrijkste subsidies onder de loep, met als focus de ISDE-subsidie, en leggen we uit hoe je deze kunt aanvragen.
Wat is de ISDE-subsidie?
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een landelijke subsidie voor huiseigenaren en verenigingen van eigenaren (VvE's) die willen investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame installaties. Je kunt deze subsidie aanvragen voor verschillende verduurzamingsmaatregelen zoals:
- Isolatie (vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, dubbel glas)
- Duurzame installaties (warmtepompen en zonneboilers)
Deze subsidie is bedoeld om de financiële drempel te verlagen en verduurzaming toegankelijker te maken. Je kunt voor elke maatregel een deel van de kosten terugkrijgen. Hoeveel subsidie je precies krijgt, hangt af van het type maatregel en de grootte van je investering.
Subsidies voor isolatiemaatregelen
Isoleren is een van de meest effectieve manieren om je woning of thuiskantoor energiezuiniger te maken. Dankzij de ISDE-subsidie kun je een deel van de kosten voor verschillende isolatiemaatregelen terugkrijgen, zoals vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of het plaatsen van dubbel glas.
De exacte hoogte van de subsidie varieert per maatregel en de grootte van het geïsoleerde oppervlak. Door meerdere isolatiemaatregelen te combineren, kun je vaak een hogere subsidie ontvangen.
Subsidies voor warmtepompen en zonneboilers
Naast isolatie kun je via de ISDE-subsidie ook een tegemoetkoming krijgen als je kiest voor een duurzame verwarmingsoplossing zoals een warmtepomp of zonneboiler.
- Warmtepomp: Voor een warmtepomp hangt de subsidie af van het type en vermogen van de installatie. De vergoeding kan aanzienlijk zijn en kan een deel van je investering terugverdienen.
- Zonneboiler: Voor zonneboilers hangt de subsidie af van de capaciteit en het type installatie. Dit kan flink schelen in de kosten van aanschaf en installatie.
Subsidies voor zonnepanelen
- Geen btw: Vóór 2023 kon je betaalde btw op zonnepanelen terugvragen. Die regeling is niet meer, maar het goede nieuws is dat je helemaal geen btw meer betaalt over de aanschaf van zonnepanelen.
- Salderingsregeling: Met deze regeling kun je de stroom die je zelf opwekt, maar niet direct gebruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet en dit verrekenen met je verbruik. Let wel op dat de salderingsregeling volgens de huidige plannen per 2027 wordt afgeschaft. Om dat nadelige effect op te vangen, kun je overwegen een thuisbatterij aan te schaffen.
Hoe vraag je de ISDE-subsidie aan
Het aanvragen van de ISDE-subsidie via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is relatief eenvoudig. Hieronder vind je het stappenplan:
1. Bepaal de maatregelen: Kijk of je gaat isoleren, een warmtepomp, zonneboiler of een combinatie van deze maatregelen laat installeren. Zorg ervoor dat je erkende bedrijven inschakelt, want doe-het-zelf komt niet in aanmerking voor subsidie.
2. Laat de werkzaamheden uitvoeren: Vraag offertes op en laat de werkzaamheden of installaties door een erkend bedrijf uitvoeren. Bewaar alle facturen en installatiebewijzen goed.
3. Ga naar de RVO-website: Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, ga je naar de website van de RVO en log je in met je DigiD. Hier vul je het online aanvraagformulier in. Upload de benodigde documenten, zoals de facturen en installatiebewijzen.
4. Wacht op goedkeuring: De RVO behandelt je aanvraag en als deze wordt goedgekeurd, krijg je het subsidiebedrag direct op je rekening gestort. Dit duurt meestal enkele weken.
Gemeentelijke subsidies en leningen voor extra voordeel
Naast de landelijke subsidies, zoals de ISDE, bieden veel gemeenten aanvullende subsidies en leningen voor duurzame maatregelen. Deze lokale regelingen kunnen je helpen om nog meer financieel voordeel te halen uit je verduurzamingsplannen. Check altijd de website van je gemeente voor een overzicht van de beschikbare gemeentelijke subsidies en leningen in jouw regio.
Verduurzamen via je hypotheek
Wil je meer investeren in verduurzaming en heb je een hypotheek? Dan kun je de kosten vaak meefinancieren via je hypotheek. Bij de meeste banken kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Voor zeer energiezuinige woningen kan dit zelfs een groter bedrag zijn. Het is slim om advies in te winnen bij je hypotheekadviseur over deze mogelijkheden.
Overzicht van alle subsidies en regelingen
Of je nu kiest voor isolatie, een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen, er zijn verschillende subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken. Begin je zoektocht op de website van Milieu Centraal, waar je een overzicht vindt van alle actuele regelingen en leningen.
Start vandaag nog met verduurzamen
Het verduurzamen van je woning en thuiskantoor is een slimme investering die zichzelf op de lange termijn terugbetaalt. Niet alleen doordat je bespaart op je energiekosten, maar ook door gebruik te maken van de verschillende subsidies. Begin vandaag nog en draag bij aan een duurzamere toekomst!
Knab is er voor ondernemers die willen verduurzamen, niet alleen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om financieel voordeel te behalen. Met praktische informatie, zoals in dit artikel, inspireren en motiveren we je om slimme, duurzame keuzes te maken. Zo helpen we je niet alleen om je onderneming toekomstbestendig te maken, maar ook om kosten te besparen en bij te dragen aan een betere wereld. Kijk voor meer informatie op https://bieb.knab.nl/ondernemen/duurzaam-ondernemen
Joke van Gompel
Joke van Gompel is Sustainability Manager bij Knab en zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering duurzamer wordt. Daarnaast inspireert en ondersteunt ze zzp'ers om waar mogelijk duurzaam te ondernemen.