Duurzaam ondernemen als zzp'er - zo doe je dat!
Gepubliceerd
9 november 2023
Laatst geüpdatet
18 juni 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 november 2023
- Laatst geüpdate: 18 juni 2024
- Leestijd: 3 minuten
Duurzaam ondernemen is al lang geen nice-to-have meer, maar een bittere noodzaak. Maar hoe doe je dat nou als zzp'er? Je wilt graag beter doen, maar de drempel lijkt zo hoog. In dit artikel nemen we je mee in de route op weg naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ben jij klaar voor de switch?
Waarom duurzaam ondernemen?
Knab toont aan: van 500+ zzp'ers is 50% al bezig met duurzaamheid en 53% wil verder vergroenen. Het gaat niet alleen om ethiek. Duurzaam ondernemen bespaart kosten, trekt klanten en boost je merk. Plus, de markt juicht groene en sociale initiatieven toe, en dat betekent groeikansen.Hoe begin je met duurzaam ondernemen?
Overstappen op duurzaamheid kan overweldigend lijken. Volg deze stappen om het simpel te houden:
- Reflecteer: Analyseer je werkwijze van a tot z. Waar kan je jouw processen beter maken, zodat je positieve impact maakt?
- Vind inspiratie: Zoek in de Knab Bieb naar voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen van andere zzp'ers en leer ervan.
- Maak een actieplan: Kennis vraagt om actie. Maak een helder, realistisch plan voor een aanpak die bijdraagt aan de duurzame transitie. Stel concrete doelen.
- Doe het: Stap over op groene energie, verminder papiergebruik of digitaliseer je diensten. Elke actie telt.
- Deel het: Laat je netwerk zien dat je verduurzaamt. Openheid schept vertrouwen en inspireert anderen.
3 x duurzamer ondernemen
Je staat in de startblokken, maar weet nog niet precies wat je wil gaan doen. Daarom hebben we drie mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:
- Beperk je CO2-uitstoot - Zo, dat klinkt als serieus impact maken en dat is het ook. Als jij je energieverbruik vermindert, heeft dit effect op de totale uitstoot, en dat is waardevol. Denk aan het verduurzamen van je woon-werkverkeer, lokaal je inkoop regelen en groene stroom afnemen.
- Diversiteit en inclusie - Spreek je uit over maatschappelijke thema’s die jij belangrijk vindt en stel verwachtingen op voor de klanten of partners voor en met wie je werkt. Is sociale gelijkheid een speerpunt, eis van hen dat zij ook een afspiegeling van de maatschappij zijn.
- Inkoop en grondstoffengebruik - Laten we er in ieder geval over eens zijn dat het gebruik van gifstoffen niet meer kan. De biodiversiteit hangt aan een zijden draadje en daar moeten we aandacht aan besteden. Koop je producten op duurzame wijze in en gebruik grondstoffen die goed zijn voor mens, dier en milieu. Kun je grondstoffen hergebruiken? Nog beter!
Voorbeelden van MVO onder zzp'ers
We hebben je meegenomen in wat voorbeelden en het zal je niet verrassen dat je er alleen met motivatie niet komt. Zzp'ers zoeken financiële steun, groene fondsen en samenwerking met duurzame merken, zo blijkt uit Knab's onderzoek. Ook educatie is onmisbaar, want duurzaam ondernemen blijft groeien.Je bedrijf herpositioneren
Niet elke zzp'er is om. Misschien vind je duurzaamheid te duur, niet relevant, of twijfel je aan de impact. Of ben je al tevreden met je groene inspanningen?
Duurzaamheid is geen hype; het is de nieuwe zakelijke standaard. De stap zetten is wellicht intimiderend, vooral omdat je al zoveel op je bord hebt. Maar de voordelen? Gigantisch, voor zowel je bedrijf als de aarde. Met de juiste tools, steun en aanpak kan je echt iets betekenen voor een groenere morgen, je merk opnieuw positioneren en je resultaten opkrikken.
Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.