6 tips voor het vinden van je perfecte accountant

De droom van iedere zzp’er: het vinden van de perfecte accountant. Iemand die echt past bij jou, jouw onderneming en jouw manier van werken. Jij en je accountant moeten eigenlijk een soort superduo gaan vormen, maar helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig hebben wij wel een idee. In deze blog lees je daarom zes dingen waaraan jouw perfecte accountant moet voldoen!
Gepubliceerd
7 oktober 2021
Laatst geüpdatet
7 oktober 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 30 september 2021
- Laatst geüpdate: 7 oktober 2021
- Leestijd: 3 minuten

De droom van iedere zzp’er: het vinden van de perfecte accountant. Iemand die echt past bij jou, jouw onderneming en jouw manier van werken. Jij en je accountant moeten eigenlijk een soort superduo gaan vormen, maar helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig hebben wij wel een idee. In deze blog lees je daarom zes dingen waaraan jouw perfecte accountant moet voldoen!

Accountant belt met zijn klant-1-1

Het vinden van een accountant begint met duidelijke afspraken

Als het goed is gaat jouw accountant straks wel een paar jaar mee. Het is in dat geval wel fijn als je zeker weet dat je bij deze persoon niet voor verrassingen komt te staan, en dat je allebei precies weet hoe alles geregeld is. Hierbij kun je denken aan het maken van afspraken over het in rekening brengen van kosten, de momenten van contact opnemen, en eventueel een vaste maandprijs.

Het is voor zowel jou als je accountant allemaal een stuk eenvoudiger als de afspraken duidelijk zijn. Zo zorg je ervoor dat jullie zakelijke relatie gezond blijft.

Betrokken zijn (of juist niet)

De ene persoon vindt het fijn als zijn of haar adviseur constant over de rug meekijkt, en de ander heeft liever een meer zelfstandige manier van werken. Zodra je weet welk persoon jij bent (of er misschien een beetje tussenin zit) is ook dit een aspect om in gedachte te houden bij het kiezen van je accountant. Om hier een beetje een inzicht in te krijgen, is het een slimme tactiek om van tevoren te vragen hoe de accountant het contact voor zich ziet. Geeft hij aan dat een keer per maand wel genoeg is, dan weet je dat de betrokkenheid wat lager ligt dan bij iemand die zegt dat die je graag eens per week wilt zien.

Houd er wel rekening mee dat een betrokken accountant waarschijnlijk meer kost. Het voordeel hiervan is natuurlijk weer dat jij altijd optimaal inzicht in je financiën hebt.

Bij jou in de buurt

Face-to-face contact hebben met jouw accountant is uiteraard geen vereiste. Tijdens de coronacrisis hebben we immers allemaal goed kunnen merken dat videobellen prima werkt. Aan de andere kant is het wel een aanrader om iemand in jouw omgeving uit te kiezen. Persoonlijk met elkaar praten zorgt doorgaans toch wel voor een betere band, en is net wat makkelijker als er zaken besproken moeten worden, omdat je dan bijvoorbeeld niet een heel dagdeel reistijd in hoeft te boeken.

Een persoonlijke klik

Tuurlijk, een accountant blijft een zakelijke relatie, het hoeft geen vriend van je te zijn, maar toch is het wel lekker om gewoon over andere dingen te kunnen praten met iemand. Als je een klein beetje met iemand op dezelfde golflengte zit over iets, hoeft het niet altijd over zaken te gaan. Ben jij bijvoorbeeld groot voetbalfan, gooi dan eens een balletje op over welke club jouw potentiële accountant support. Zo heb je misschien meteen een raakvlak, of juist niet.

Probeer je chitchat alleen niet te veel te doen tijdens betaalde uren, anders kan het nog een duur grapje worden!

Relevante specialisaties

De accountancybranche ontwikkelt zich. Steeds meer financieel dienstverleners zijn gespecialiseerd in specifieke sectoren of type ondernemingen. Als horeca-ondernemer is het natuurlijk wel fijn om een accountant te hebben die precies weet hoe deze branche in elkaar steekt, om jouw administratie fiscaal gezien te optimaliseren.

Kun je niet echt een accountant vinden die gespecialiseerd is in jouw branche? Geen probleem, maar zorg ervoor ervoor dat je een account vindt die in ieder geval gespecialiseerd is in zzp’er en niet bijvoorbeeld multinationals.

Hetzelfde boekhoudprogramma

Tenslotte is het belangrijk dat jouw adviseur toegang heeft tot hetzelfde boekhoudprogramma als jij. Daardoor kun je namelijk veel eenvoudiger informatie uitwisselen, en verloopt de communicatie wat soepeler. In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gratis samenwerken met je accountant! Hij of zij logt in op het accountancyportal en kan zo direct met jou meekijken. Ontdek hier meer over de nieuwe manier van samenwerken met je accountant.

Interesse? Check dan meteen welke Informer-adviseurs voor jou de perfecte accountant kunnen zijn! Of vergelijk hier boekhoudpakketten.

De boekhoudkoppeling van Knab

Heb jij inmiddels al een boekhoudpakket, zoals InformerOnline? Dan kun je ervoor kiezen om je Knab-rekening hieraan te koppelen. Hierdoor staan al je banktransacties direct in je administratie, zonder dat je deze helemaal moet downloaden en uploaden. Je vraagt de Knab Boekhoudkoppeling al voor € 1,50 per maand aan bij je bankpakket.
Floris Stigter
Floris is Online Marketeer bij Informer. Informer helpt innovatieve ondernemers nog succesvoller te zijn, door online boekhouden eenvoudig te maken.


Deel via:

Koppel je bank met je boekhoudpakket  Check het hier

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers