Onderzoek: Populariteit cash geld krijgt flinke extra knauw door corona

Nederlandse consumenten haalden vorig jaar 30% minder cash geld ‘uit de muur’ dan een jaar eerder.  In 2020 pinden we gemiddeld € 1.424 uit de geldautomaat. In 2019 was dat nog € 2.039. Die daling gaat drie keer zo snel als voorgaande jaren. Dat blijkt uit een analyse van Knab op basis van ruim 1,5 miljoen geanonimiseerde transacties.
Gepubliceerd
25 maart 2021
Laatst geüpdatet
8 januari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 18 maart 2021
- Laatst geüpdate: 8 januari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Nederlandse consumenten haalden vorig jaar 30% minder cash geld ‘uit de muur’ dan een jaar eerder.  In 2020 pinden we gemiddeld € 1.424 uit de geldautomaat. In 2019 was dat nog € 2.039. Die daling gaat drie keer zo snel als voorgaande jaren. Dat blijkt uit een analyse van Knab op basis van ruim 1,5 miljoen geanonimiseerde transacties. 

getty-new (1)

De populariteit van cash daalt al jaren. Die daling is vooral te verklaren door de introductie van contactloos betalen in 2014 en de alsmaar groeiende populariteit van online winkelen. Maar door corona daalde de populariteit extra snel. Vanaf 2015 namen Nederlanders elk jaar zo’n 10% minder contant geld op dan het jaar daarvoor. In 2020 rolde er ineens 30% minder cash uit de muur dan in 2019.

opgenomen bedrag per jaar@4x-100 

Minder vaak, maar wel meer geld per keer opnemen

We gaan steeds minder vaak naar de geldautomaat. In 2019 gingen we er gemiddeld nog zo'n 16 keer per jaar (1,3 keer per maand) heen, maar in 2020 nog maar 9 keer per jaar (0,8 keer per maand). Toch nemen we niet minder geld op als we eenmaal voor het schermpje staan. Sterker, sinds 2015 namen we steeds gemiddeld zo’n € 125 per keer op, maar in 2020 steeg dat ineens naar € 151 per keer. 

geldopnames per jaar@4x-100

Volgens Financieel Expert Oskar Barendse toont die stijging dat contant geld voorlopig nog een belangrijke rol blijft spelen: “Veel mensen vinden het nog steeds fijn om contant geld te hebben. Dat de populariteit van cash vorig jaar extra hard daalde, kun je voor een groot deel toeschrijven aan het ontbreken van de typische ‘cash-activiteiten’. Denk aan kroegbezoek, vakantie, festivals, Koningsdag en Oud en Nieuw. Ik vermoed dat we na corona in eerste instantie wel weer meer contant geld gaan opnemen, waarna de jaarlijkse daling die we vóór corona zagen weer doorzet.”

Contant geld blijft het populairst onder ouderen

Hoe hoger de leeftijd, des te vaker en meer geld men opneemt.  66-plussers gingen in 2020 gemiddeld 11 keer naar de geldautomaat en namen dan € 167 per keer op. Die aantallen liggen ongeveer een kwart hoger dan bij jongeren onder de 35 jaar. Zij stonden gemiddeld 9 keer voor het scherm van een geldautomaat en namen dan € 134 per keer mee. De groep van 35 tot en met 65 jaar zit daar precies tussen, zij gingen gemiddeld 10 keer in 2020 en pinden dan € 156.

Bedrag@4x-100

Vooral voor ouderen blijft de infrastructuur van contant geld - geldautomaten die cash geven en winkels die cash accepteren -  volgens Barendse belangrijk. “Ouderen die niet met deze digitalisering mee kunnen of willen, moet je wel kunnen blijven bedienen. Bovendien geldt voor iedere leeftijdscategorie dat je met contant geld beter voelt dat je geld uitgeeft, dan wanneer je ergens snel een betaalpas of horloge tegenaan houdt.” 

Houd digitaal ook overzicht door potjes te maken

Bij Knab houd je - ook als je niet contant betaalt - een zo goed mogelijk overzicht van je financiën. Zo kun je maximaal vijf betaalrekeningen openen. Elk met een eigen betaalpas. Op die manier kun je ouderwets potjes maken. Bijvoorbeeld een potje voor je dagelijkse boodschappen en een andere voor benzinekosten, of - leuker - uitgaven tijdens je vakantie. 

Voor dit onderzoek analyseerden we ruim 1,5 miljoen geanonimiseerde transacties van Knab-klanten tussen 2015 en 2020. Het gaat hierbij om klanten die Knab als primaire bank hebben. Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Onbeperkt aantal spaarrekeningen bij Knab  Slim sparen met potjes

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën