Giften aftrekbaar: zo profiteer je van het belastingvoordeel

Wist je dat je kunt besparen op belasting als je geld doneert aan een goed doel? Deze giften kun je namelijk als aftrekpost invoeren tijdens de jaarlijkse belastingaangifte, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.
Gepubliceerd
1 september 2017
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 januari 2017
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 2 minuten

Wist je dat je kunt besparen op belasting als je geld doneert aan een goed doel? Deze giften kun je namelijk als aftrekpost invoeren tijdens de jaarlijkse belastingaangifte, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

Giften-aftrekbaar-051366-edited.jpg

De spelregels

Een gift is pas een gift, als je daar niets voor terugkrijgt. Een lot, kerstkaart of postzegel kopen bij KiKa of een ander goed doel telt dan ook niet als gift. De kosten hiervan kun je niet fiscaal aftrekken. Als je een storting doet aan een goed doel, is dat wel mogelijk. Daar is wel een aantal regels aan verbonden. Zo is er een verschil tussen gewone en periodieke giften.

Gewone giften zijn aftrekbaar

Een gewone gift is een eenmalige schenking. Je kunt deze giften uitsluitend aftrekken als ze samen meer dan 1% van je verzamelinkomen - je totaal inkomen uit box 1, 2 en 3 - bedragen, met een minimum van € 60. Het maximum is vastgesteld op 10% van je verzamelinkomen. Een voorwaarde is wel dat de gift geschonken is aan een Algemeen Nut Beogende Instelling of een Sociaal Belang Behartigende Instelling. Op de website van de Belastingdienst zie je precies welke instellingen onder zo'n SSBI of ANBI vallen.

Contante giften sinds 2021 niet meer aftrekbaar

Vanaf 2021 kun je giften in contanten niet meer fiscaal aftrekken. Dit geldt ook voor contante giften met facturen. De reden hiervoor is dat er teveel met contante giften gefraudeerd werd. Alleen giften via bankbetalingen zijn nog fiscaal aftrekbaar.

Periodieke giften

Je kan ook een stapje verder gaan en maandelijks een bedrag schenken aan een goed doel. Je mag deze giften dan volledig aftrekken van de belasting, er geldt geen drempelbedrag en ook geen maximumbedrag. Daartegenover staat wel dat je minimaal één keer per jaar een storting doet aan de instelling gedurende een periode van vijf jaar. En je moet de gift officieel vastleggen bij een notaris.  

Het beste van twee werelden

Een schenking doen aan een goed doel geeft je niet alleen een goed gevoel, maar ook minder hoge maandlasten. Belastingvoordeel door middel van een schenking is daarom ideaal. Door goed te plannen kun je optimaal profiteren van de mogelijkheid om giften af te trekken van de belasting. 

Op zoek naar meer slimme tips? Dat vind je bij Knab. Wij bieden je écht inzicht in je financiën.



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Hoeveel inkomstenbelasting betaal jij in 2021?  Bereken nu

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën