Geld besparen betekent keuzes maken
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 3 minuten
Koop ik deze dure trui of toch maar die iets goedkopere? Kopen we wel of niet een tweede auto? Werken we fulltime, of is parttime ook een optie? Hoe maak je zinvolle keuzes om geld te besparen waar je langdurig achter kunt blijven staan?
Breng je persoonlijke kernwaarden in kaart
Brian Tracy, een Amerikaanse goeroe op het gebied van ‘success psychology’, geeft er in meerdere van zijn boeken een tip voor: breng je persoonlijke kernwaarden in kaart. Eigenlijk net als een bedrijf dat vaak heeft. Als je je kernwaarden helder in voor ogen hebt, zou het makkelijker moeten zijn om te kiezen.Stap 1: wat zijn jouw prioriteiten?
Als eerste schrijf je je persoonlijke prioriteiten op. Dit zijn de zaken die jij echt belangrijk vindt in het leven. Is dat rijk worden? (Vast niet!) Of misschien vooral heel lang gezond blijven? Veel tijd en aandacht voor je kinderen? Of een hele mooie carrière? Elke dag keuzevrijheid in de winkel? Of keuzevrijheid later?
Een mogelijk lijstje zou kunnen zijn:
• Je gezondheid
• Geluk van je gezin
• Duurzaamheid
• Genoeg geld voor later
Stap 2: bepaal de volgorde
Wat is nu de allerbelangrijkste prioriteit? Dat bepaal je, volgens Brian Tracy, door eerst de nummer 1 te bepalen. Als je nog maar 1 euro over hebt, waar gaat die heen? En andersom kan ook. Als je meer dan genoeg geld hebt, en alle tijd van de wereld, waar richt je je dan op?
Als je dat weet, ga je door met nummer 2. Je laat nummer 1 buiten beschouwing, en stelt jezelf de vragen opnieuw. Zo maak je een top 5.
Alleen een leuke exercitie?
Het is een mooie theorie, maar hoe werkt het nou in de praktijk? Als je op nummer 1 het geluk van je gezin hebt, wordt het al gelijk lastig. Je gezin, is dat inclusief jijzelf? Hierin kunnen kernwaarden elkaar dus tegenspreken. Als je je kinderen nu een cadeau geeft, zijn ze nu gelukkig. Maar op de lange termijn verwen je ze alleen maar als je ze constant cadeaus geef. En daar worden ze niet gelukkig van. En nog erger, daar wordt het gelddilemma ook niet beter van.Terug bij af dus... Of toch niet? Nee. Want hoewel het misschien heel lastig is om echt te bepalen wat je het belangrijkst vindt, helpt het wel degelijk bij het nemen van dagelijkse beslissingen. Vooral door niet alleen keuzes te maken waar je direct plezier van hebt, maar ook keuzes te maken die bijdragen aan je kernwaarden voor later. En daar dan een goede balans in te vinden.
Kiezen wordt makkelijker
Het helpt in ieder geval bij het bepalen van je argumenten, als je vastloopt. Misschien niet bij een keuze uit die dure of goedkope trui. Maar wel als je in de supermarkt staat, en moet kiezen tussen goedkoop en veel of tussen duurzaam en minder. Of tussen meer werken voor meer geld, of minder werken voor wat minder geld en meer vrije tijd.
En zelfs als je in de speelgoedwinkel staat naast je dochter met een glitterpakket in haar handen en haar allerliefste puppy-ogen op je gericht. "Ik wil dat je later gelukkig wordt. Nee dus!" En daarmee basta.
Slim met je geld omgaan
Uiteindelijk draagt het dus allemaal om hoe slim je met je geld omgaat. Bij Knab helpen we je daar graag bij. Zo krijg je bij je pakket tot wel vijf betaalrekeningen en een onbeperkt aantal spaarrekeningen. Door je rekeningen slim in te delen, krijg je een handig overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven.
Sjoukje Bakker
Sjoukje geeft je huis-tuin-en-keukentips om geld te besparen. Zelf beheert ze meergeldminderstress.nl.