5 nieuwe tips om te besparen op boodschappen

In een vorig artikel las je al 5 foolproof tips om geld te besparen op de wekelijkse boodschappen. Er zijn echter nog veel meer manieren. Daarom in dit artikel het vervolg: nog 5 tips om te besparen op boodschappen!
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 20 maart 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

In een vorig artikel las je al 5 foolproof tips om geld te besparen op de wekelijkse boodschappen. Er zijn echter nog veel meer manieren. Daarom in dit artikel het vervolg: nog 5 tips om te besparen op boodschappen!

Besparen op boodschappen met je vrienden

TIP 1: Besparen op boodschappen? Bezoek twee supermarkten

Vaak is het ene product goedkoper in de ene supermarkt, en het andere product in de andere supermarkt. Nu kun je natuurlijk al die supermarkten langsrijden. Maar… vaak haal je dan niet het beste resultaat. Het probleem is namelijk: al die supermarkten zijn gericht op het verkopen van hun waar. En elke supermarkt waar je binnen komt, word je opnieuw aan die verleidingen bloot gesteld. Door de verleidingen (en dus supermarkten) te beperken, bespaar je dus geld. 

TIP 2: Koop op voorraad

De meeste voorraadproducten, zoals tandpasta, wasmiddelen, beschuit en zoet broodbeleg – om maar een paar categorieën te noemen – zijn elke 6 tot 8 weken in de aanbieding bij veel grote supermarkten. Daar kun je handig gebruik van maken door elke keer als ze in de aanbieding zijn, een voorraadje te kopen. Zo koop je je tandpasta nooit voor de volle prijs. En dat scheelt een berg. 

TIP 3: Wees je bewust van verleidingen

Ik schreef het hierboven al, supermarkten zijn gespecialiseerd in mensen verleiden. Als je toch de stap naar de fysieke supermarkt gezet hebt, wees je dan bewust van alle beïnvloeders. De lekkere geurtjes, de proefbakjes, de brede gangpaden, de slim ingerichte winkelroute… Het zorgt er allemaal voor dat er meer in je karretje belandt dan jij gepland hebt. Als je hier echter rekening mee houdt, wordt het een stuk makkelijker om weerstand te bieden.

TIP 4: Koop seizoensproducten

Door seizoensgroenten te kopen kun je ook veel besparen. Als je hier rekening mee houdt, ben je een stuk minder geld kwijt aan groente en fruit. Dat aardbeien duur zijn in de winter, dat weet je vast wel. Maar sinaasappels zijn vooral in de zomer heel duur. En appels zijn juist aan het eind van de zomer en in de herfst heel betaalbaar en in de lente juist weer wat prijziger.

Sla, komkommers en courgettes koop je ook vooral in de zomer goedkoop, en wortels en pompoenen juist weer vanaf september. 

TIP 5: Doe je boodschappen 's morgens

Als je honger hebt, koop je meer. Dat wist je vast al. Maar… ook later op de dag geef je sneller geld uit dan wanneer je net uit bed komt. Dat heeft te maken met een ander psychologisch effect: de meeste mensen hebben maar een maximale hoeveelheid wilskracht. Als je je ’s morgens al stevig hebt ingezet voor iets, ben je aan het eind van de dag liever voor jezelf. En dus beïnvloedbaarder door aanbiedingen.

Dit effect zie je bijvoorbeeld ook na het sporten. Dan is het veel moeilijker om nee te zeggen tegen een koekje, dan ervoor. “Ik heb er zo hard voor gewerkt”. Door hier bewust mee om te gaan, kun je een hoop besparen.



Sjoukje Bakker
Sjoukje geeft je huis-tuin-en-keukentips om geld te besparen. Zelf beheert ze meergeldminderstress.nl.



Deel via:
Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën