Instant payments: supersnel geld overboeken

Je kent het wel; je hebt een overboeking gedaan naar een andere bank, en het duurt een werkdag tot het bedrag is overgemaakt. Irritant! Gelukkig is dit allemaal veranderd met Instant Payments. Hiermee staan overboekingen binnen een aantal seconden op de andere rekening. De deelnemende banken - waaronder Knab - hebben het in 2019 stapsgewijs ingevoerd. 
Gepubliceerd
31 december 2019
Laatst geüpdatet
10 november 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 3 juli 2018
- Laatst geüpdate: 10 november 2021
- Leestijd: 3 minuten

Je kent het wel; je hebt een overboeking gedaan naar een andere bank, en het duurt een werkdag tot het bedrag is overgemaakt. Irritant! Gelukkig is dit allemaal veranderd met Instant Payments. Hiermee staan overboekingen binnen een aantal seconden op de andere rekening. De deelnemende banken - waaronder Knab - hebben het in 2019 stapsgewijs ingevoerd. 

GettyImages-860033196-399675-edited

 

Wat is een instant payment?

Een Instant Payment - ook wel flitsbetaling - is een supersnelle overboeking die vrijwel direct wordt verwerkt. De deelnemende banken zijn in de loop van 2019 helemaal overgegaan op het nieuwe systeem , waardoor het overboeken van geld naar een andere bank binnen 5 seconden verwerkt is.

Instant Payments zijn 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar. Dus ook 's nachts, op feestdagen en in het weekend. Handig wanneer je bijvoorbeeld moet betalen bij levering of wanneer je tweedehands iets wilt kopen via Marktplaats. De ontvanger heeft het bedrag binnen 5 seconden op zijn rekening.

Hoeveel kost een Instant Payment?

Instant Payment transacties kosten jou helemaal niets. Als je voorheen snel geld wilde overboeken, moest dat via een spoedbetaling, waar je extra voor betaalde. Instant Payments zijn gelukkig gratis.

Welke banken doen mee?

Sinds 2019 verwerken de meeste meeste banken in Nederland - waaronder Knab - het grootste deel van hun betalingen als Instant Payment. Naast Knab hebben ook ING, ABN AMRO, Rabobank en De Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN) de nieuwe betaalnorm omarmd.

De Nederlandse bankensector heeft zich samen als doel gesteld om Instant Payments binnen 5 seconden te verwerken. Dat is iets sneller dan de Europese norm van 10 seconden. Verder hanteert de Europese standaard een maximum van van € 15.000 per transactie. Binnen Nederland is er geen limiet op het bedrag dat je kunt overboeken.

Welke landen doen er mee?

Instant Payments kunnen al sinds 2017 worden aangeboden binnen alle Single Euro Payments Area (SEPA) landen. Dit zijn alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, San Marino en Monaco. Buitenlandse transfers tussen banken uit deze landen zullen binnen 10 seconden worden verwerkt.

Wat is er veranderd voor particulieren?

Voor jou is er in principe niks veranderd, behalve de snelheid waarmee je overboeking verwerkt wordt. Dit is natuurlijk al een grote stap binnen de betaalwereld. In eerste instantie golden de Instant Payments alleen voor internetbankieren en mobiel bankieren. Acceptgiro's en bijvoorbeeld betalingen via iDEAL-betalingen vallen hier niet onder.

Wat is er veranderd voor ondernemers?

Ook voor ondernemers en zzp’ers is de nieuwe betaalwijze ontzettend handig. Door de Instant Payments is het geld van een zakelijke overboeking direct beschikbaar. Daarnaast kun je jouw rekeningen aan andere partijen sneller betalen, waardoor bijvoorbeeld het leveringsproces sneller kan verlopen.

Instant Payments bij Knab

Inmiddels worden bij Knab vrijwel alle betalingen direct verwerkt, met uitzondering van geplande overboekingen, periodieke overboekingen en overboekingen met een betalingskenmerk.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie over Instant Payments even contact met ons op.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën