Info en tips voor de koop van je volgende huis

Hoe je een huis koopt, weet je al lang. Maar voor de tweede keer een hypotheek afsluiten gaat er toch net even iets anders aan toe. En waarschijnlijk zijn de regels in de tussentijd ook iets veranderd. Wij helpen je graag op weg met de handige info op deze pagina.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

Ja, zeker. Er zijn mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten als jouw oude huis nog niet verkocht is. Allereerst heb je voldoende eigen geld nodig. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je gedurende 12 tot 24 maanden dubbele lasten kunt betalen. Als je de overwaarde van jouw oude woning wilt gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning, kun je ook gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Deze tijdelijke lening helpt je om de periode, waarin je nog niet kunt beschikken over de overwaarde van je oude woning, te overbruggen. De regels hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker, overleg dit daarom eerst met een hypotheekadviseur.

Je hebt te maken met een restschuld als de opbrengst bij de verkoop van je woning lager is dan de hypotheek. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden. Je kunt bij verkoop de hypotheekschuld namelijk niet volledig aflossen. Je kunt een restschuld voorkomen door tijdig te beginnen met aflossen of extra af te lossen. Dat scheelt je ook direct in je maandlasten. Is het kwaad al geschiet? Dan kun je je restschuld terugbetalen met eigen geld. Heb je een hypotheek met NHG, dan kan het zijn dat jouw restschuld wordt kwijtgescholden. In sommige gevallen kun je de restschuld meefinancieren in de hypotheek van je nieuwe woning. Je bespreekt dan met een hypotheekadviseur en je hypotheekverstrekker hoe je de restschuld gaat terugbetalen. Een voorwaarden hiervoor is dat je inkomen groot genoeg is om de hypotheeklasten te kunnen dragen.

Je hebt te maken met een overwaarde als de opbrengst bij de verkoop van je woning hoger is dan de hypotheek. Je kunt de overwaarde op verschillende manieren benutten. Je kunt de opbrengst van je huis verhogen, een extra hypotheek afsluiten of besteden aan iets anders dan de woning, bijvoorbeeld voor je auto of studie. Koop je binnen drie jaar na verkoop van je oude woning een nieuw huis? Dan is het slim om de overwaarde te gebruiken voor de financiering van jouw nieuwe huis. Alleen dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek.

Bij Knab helpen we je graag bij het oversluiten van je hypotheek, zodat jij kunt profiteren van een lagere rente of betere voorwaarden. Het proces begint met het invullen van onze online vragenlijst. Wij berekenen voor je bij welke hypotheekverstrekker jij, ondanks de kosten, voordeliger uit bent. Kost slechts 10 minuten van je tijd! Daarna heb je de mogelijkheid om een afspraak te maken met een van onze hypotheekadviseurs.

Met het geld dat vrijkomt door de verkoop van je huidige woning, kun je jouw huidige hypotheek natuurlijk aflossen. Voor je nieuwe woning sluit je dan een nieuwe hypotheek af. Maar is dat nu wel het slimste om te doen? Dat hangt af van een aantal zaken, maar vooral van de rente. Als jij momenteel een hoge rente hebt, kun je voordeliger uit zijn als je je hypotheek opnieuw afsluit. Maar is jouw rente al laag? Dan bespaar je waarschijnlijk niet en ben je duurder uit als je je huidige hypotheek aflost. Het beste kun je even met een hypotheekadviseur bespreken over wat wijs is in jouw specifieke situatie.