Alles over het wijzigen van je hypotheek

Tijdens de looptijd van je hypotheek kan er nogal wat veranderen. Aan je persoonlijke situatie of bijvoorbeeld de stand van de hypotheekrente. Het zou dan ook goed kunnen dat je jouw hypotheek wilt wijzigen. Extra aflossen, oversluiten; noem maar op. Ook hier helpen de adviseurs van Knab Hypotheken je graag bij. In een persoonlijk gesprek óf met de info op deze pagina.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

Als jij je hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker, moet er een nieuwe hypotheekakte worden opgesteld. En het is wettelijk bepaald dat de notaris dit doet, als onafhankelijke derde partij. Ook controleert de notaris direct of alles klopt. Dus ook als je jouw hypotheek oversluit, breng je een bezoekje aan de notaris om te passeren. Dat kost natuurlijk wel weer geld, dus oversluiten heeft alleen zin als je echt een hoop geld bespaart. Met de huidige lage hypotheekrente is dat echter vaak wel zo.

Als je je hypotheek oversluit, kun je profiteren van een lagere rentestand, krijg je een nieuwe rentevaste periode en kun je wisselen van hypotheeksoort of -verstrekker. Maar let op: je betaalt wel een boeterente. De hoogte van deze boeterente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je huidige rentepercentage, de waarde van jouw woning ten opzichte van de hypotheek en je rentevaste periode. Twijfel jij nog of het voor jou een goed idee is? Doe dan de gratis oversluitcheck

Je betaalt boeterente als je meer aflost op je hypotheek dan je jaarlijks mag volgens de voorwaarden. Ook betaal je boeterente als je je hypotheek oversluit naar een andere partij. De geldverstrekker had er namelijk gerekend om een bepaalde hoeveelheid hypotheekrente te ontvangen gedurende jouw rentevaste periode. Dat gaat door het extra aflossen of het oversluiten nu niet door. En daar vragen ze een vergoeding voor in de vorm van een boeterente.

Allereerst betaal je de hierboven genoemde boeterente als je gaat oversluiten. De hoogte hiervan verschilt per situatie en kun je controleren in de oversluitcheck. Daarnaast betaal je opnieuw voor hypotheekadvies (bij Knab is dat een prijs vanaf € 1.699) en mag je weer langs de notaris, hetgeen ongeveer € 500 kost. Ook vereisen veel geldverstrekkers dat je jouw woning opnieuw laat taxeren, dit kost je ca. € 300.

Dan is het tijd dat je bedenkt óf en hoelang je de rente weer wilt vastzetten. Enne wat ook erg belangrijk is om jezelf af te vragen: wil je wel bij je huidige geldverstrekker blijven? Het nieuwe renteaanbod van je huidige geldverstrekker hoeft namelijk zeker niet het meest gunstige aanbod te zijn dat je kunt krijgen. Benieuwd naar wat jij kunt besparen? Doe dan de check.

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek