Alles over het kopen van een huis als zzp'er

Kun je als zzp'er wel een huis kopen? Het is een vraag die de hypotheekadviseurs van Knab Hypotheken regelmatig voorbij horen komen. Het antwoord? Ja hoor! Het is misschien wat lastiger, maar het kan zeker. Je leest er alles over op deze pagina.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

Als zzp'er is het tegenwoordig goed mogelijk om een hypotheek af te sluiten. In de regel wordt er gevraagd om jouw jaarcijfers van de afgelopen drie jaar en IB-aangiftes aan te leveren. Vaak heb je ook een prognose nodig. Ben je nog geen drie jaar zelfstandig actief? Ook dan is het mogelijk om een hypotheek te krijgen, een hypotheek met NHG. Lees meer over de mogelijkheden voor jou als zzp'er in onze checklist 'Hypotheek aanvragen als zzp'er'.

Ja, zeker. Het eerste en grootste inkomen telt volledig mee in de hypotheekaanvraag. Van het tweede inkomen mag er 70% worden meegenomen in de berekening van het maximaal te lenen bedrag.

Bij Knab Hypotheken betaal je een scherpe prijs voor advies en het regelen van je zzp hypotheek met de bijbehorende verzekeringen. Dat is € 1.799 als je je eerste huis koopt en € 2.099 als je je volgende huis koopt. De gemiddelde hypotheekadviseur vraagt hier € 3.000 voor.

Als zzp'er lever je de cijfers, ingediende inkomstenbelastingen en definitieve belastingaanslagen van de afgelopen drie jaar aan. Veel geldverstrekkers vragen daarnaast om een financiële prognose. Ben je nog geen drie jaar actief bent als zelfstandig ondernemer, dan lever je de jaarcijfers en IB-aangiftes over de periode dat je actief bent als zzp'er en hebt gewerkt in loondienst aan. Daarnaast lever je natuurlijk ook de standaard documenten aan bij je hypotheekaanvraag.

Jouw maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van de cijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. De gemiddelde winst van deze jaren geldt als het toersinkomen om je hypotheek te berekenen. Is de winst het laatste jaar lager dan het gemiddelde? Ga dan uit van dit bedrag als jouw inkomen. Vanaf 2017 hanteren sommige geldverstrekkers een nieuwe berekening om het toetsinkomen van zzp’ers te bepalen. Hierin telt het laatste jaar zwaarder mee. Is jouw gemiddelde jaarinkomen in het derde jaar juist veel hoger? Dan kun je met deze berekening misschien wel een hogere hypotheek krijgen.

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek