Tips en info over bijkomende kosten

Als je een huis koopt, betaal je meer dan alleen de koopsom. Je betaalt namelijk allerlei bijkomende kosten die je niet allemaal kunt meefinancieren in je hypotheek. Wil jij weten wat je precies betaalt voor bestaande bouw én nieuwbouw? Dat kan! Wij hebben deze pagina vol met handige tips en informatie voor je.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

De bijkomende kosten komen bovenop de koopsom. Naast de kosten voor hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek en bijbehorende verzekeringen, krijg je te maken met de kosten voor de notaris, bouwkundige keuring, taxatie, eventueel de makelaar en afsluiten van NHG en/of een Starterslening.

In 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Ook als je op basis van je inkomen een hogere hypotheek kunt krijgen. Als de koopsom van de woning 100% van de marktwaarde van de woning bedraagt, moet je de bijkomende kosten uit eigen zak betalen.

Een woning kost altijd meer dan de koopsom. Als je de woning kosten koper koopt, betaal je als koper de meeste bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de leveringsakte en jouw inschrijving in het kadaster. Koop je de woning vrij op naam? Dan zijn deze kosten niet voor jouw rekening.

Bij Knab betaal je een bedrag van € 1.399 (als je je eerste huis koopt) en € 1.699 (als je je volgende huis koopt) voor hypotheekadvies, het regelen van je hypotheek en bijbehorende verzekeringen. Je kunt natuurlijk ook zelf je hypotheek afsluiten als je veel financiële kennis hebt. Dat kost je dan € 650. In sommige gevallen vraagt het regelen van een hypotheek meer tijd en aandacht. Daarom rekenen we € 400 extra voor het advies. Je kunt in dat geval niet kiezen voor execution only.

Als je woningeigenaar bent, krijg je vanuit de gemeente te maken met allerlei heffingen en belastingen. Gemeenten hebben de vrijheid in het bepalen van de hoogte van deze heffingen en belastingen. Je krijgt waarschijnlijk te maken met Onroerende Zaak Belasting, rioolheffing, huisveelheffing oftewel reinigings- en afvalstoffenheffing en de waterschapsbelasting. Daarnaast is er nog een belasting die de Belastingdienst int via de inkomstenbelasting: het eigenwoningforfait.

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek