Onderzoek: pinnen in buitenland onnodig duur voor 21% van Nederlanders
Gepubliceerd
10 augustus 2018
Laatst geüpdatet
2 september 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 2 september 2022
- Laatst geüpdate: 2 september 2022
- Leestijd: 2 minuten
Vakantiegangers die buiten de eurozone pinnen draaien vaak op voor onnodige hoge pinkosten. Gemiddeld kiest maar liefst 21% van de Nederlanders voor de peperdure omrekenservice 'with conversion', zo blijkt uit onderzoek van Knab op basis van bijna 85.000 transacties. En de onnodige kosten? Die lopen op tot wel 12% van het pinbedrag.
Pinnen in het buitenland 'with conversion'
Per land wisselt het hoe vaak we voor de dure optie kiezen. Het gemiddelde ligt op 21%, maar in Turkije betaalt zelfs 48% veel meer aan pinkosten dan nodig is. Bekijk hier de 10 landen waar Nederlanders de optie het vaakst kiezen. De complete lijst van 40 landen vind je onderaan deze pagina.
Kiezen zonder erbij na te denken
Volgens Casper Zwart - woordvoerder van Knab – kiezen mensen vaak zonder erbij na te denken:
“Iedereen die buiten de eurozone is geweest heeft die optie weleens voorbij zien komen tijdens het pinnen: wil je geld opnemen ‘with or without conversion’? Vaak hebben we stiekem geen idee wat dat precies inhoudt en kiezen we willekeurig. Terwijl de ene optie tot wel 12% duurder kan zijn dan de andere."
"Voor elke € 1.000 die je op vakantie met je betaalpas pint kun je tot wel € 120 onnodige kosten betalen."Sinds dit voorjaar krijgen klanten van Knab daarom een berichtje via de app als ze zich buiten de eurozone bevinden. Hierin wordt gewaarschuwd voor onnodig hoge kosten bij het pinnen.
Het verschil tussen de twee opties
Kies je voor ‘with conversion’? Dan rekent een lokale partij de plaatselijke valuta voor jou om naar euro’s. Voor die omrekenservice betaal je extra kosten bovenop de standaard transactiekosten die je altijd betaalt als je in het buitenland pint. De kosten hiervan lopen op tot wel 12% van het pinbedrag en deze betaal je aan een lokale, commerciële partij.
Als je voor de optie 'without conversion' kiest, laat je je eigen bank de plaatselijke valuta omrekenen naar euro's. Dat is een stuk voordeliger.
Optie 'With conversion' is er in 40 landen
Uit ons onderzoek blijkt dat de keuzemogelijkheid tussen 'continue with conversion' en 'without conversion in 40 landen wordt aangeboden. Na Turkije (48%), maken Nederlanders het vaakst de verkeerde keuze in Polen (47%), Tsjechië (45%), Kroatië (45%) en Zweden (44%).
De cijfers zijn gebaseerd op pintransacties bij geldautomaten, waarbij je dus geld ‘uit de muur’ haalt. De optie wordt echter ook steeds vaker aangeboden op betaalapparaten in hotels, restaurants of winkels.
Waarom verschilt het per land hoe vaak we de dure optie kiezen?
Waarom vakantiegangers in Turkije veel vaker de duurdere optie kiezen dan – bijvoorbeeld – in Denemarken, is niet met zekerheid te zeggen. Banken en andere partijen kunnen verschillende trucjes uithalen om je te laten kiezen voor ‘with conversion’. Zo kom je weleens grote uithangborden tegen met ‘0% commission’ die verwarrend kunnen werken. Soms wordt de keuze überhaupt niet voorgelegd.
Bekijk hier de complete lijst met landen waar je onnodige pinkosten kunt betalen
Om Nederlanders beter bewust te maken van het pingedrag in het buitenland publiceren we hier de complete lijst van 40 landen waar deze optie wordt aangeboden. Hier vind je ook de percentages voor de keuze 'with conversion' per land.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.