Ander huis kopen: waar moet je rekening mee houden?

  • 2 minuten
  • 10 mei 2019

Gezinsuitbreiding? Eindelijk echt gaan tuinieren? De stad uit (of juist in)? Redenen genoeg om een ander huis te willen kopen. Maar zo'n beslissing neem je niet zomaar. Je moet eerst goed bedenken wat je wel of niet wilt en natuurlijk ook wat het je gaat kosten. En wat als je dat droomhuis vindt maar je oude huis nog niet hebt verkocht? Hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden.

Ander huis kopen

Volgend huis kopen: hoe ging dat ook al weer, een huis kopen?

In grote lijnen doorloop je dezelfde stappen als bij het kopen van je eerste woning. Net als bij je eerste huis ga je op zoek, vind je jouw droomhuis en regel je de financiering. Het grootste verschil is natuurlijk dat je je bestaande woning nog moet verkopen. Dat roept ook meteen de eerste vragen op: moet ik eerst kopen en dan verkopen? Of toch wachten tot ik mijn huidige woning heb verkocht?

Ander huis kopen of eerst verkopen?

Als je een nieuwe woning gaat kopen, dan moet uiteindelijk je bestaande woning verkocht worden. Wat nu slimmer is, eerst je huidige huis verkopen voordat je een nieuw huis koopt of andersom, is moeilijk te zeggen. Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • Als je eerst je nieuwe huis koopt, loop je het risico op dubbele woonlasten. Heb je dubbele woonlasten en kun je deze niet meer betalen, dan kun je er ook voor kiezen om je oude woning te verhuren. Daar zitten wel voor- en nadelen aan. Ook kun je de mogelijke opbrengst van je huidige woning nog niet gebruiken voor de aanschaf van de nieuwe woning.
  • Als je eerst je huidige woning verkoopt, dan is het verstandig om in de koopvoorwaarden op te laten nemen dat je nog een tijdje in je huidige woning wilt blijven wonen. Op deze manier kun je rustig naar een andere woning zoeken en toch in je oude huis blijven wonen.

Overwaarde en de Belastingdienst

Als je jouw oude huis verkoopt, dan heb je misschien overwaarde op je woning. Dat betekent dat de waarde van je huis nu hoger is dan het hypotheekbedrag. De Belastingdienst wil dat je die overwaarde gebruikt om een volgend huis te kopen. Ook als je verhuist naar een goedkopere woning, moet je de gehele overwaarde van de oude woning gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning.

Gebruik je die overwaarde niet voor de aanschaf of verbetering van je nieuwe huis, dan heb je minder belastingvoordeel. Je mag dan namelijk geen rente aftrekken over het bedrag van je overwaarde.

Hypotheekrenteaftrek bij ander huis kopen

De rente die je betaalt over je hypotheek is aftrekbaar. Maar daar zitten wel regels aan vast. De maximale aftrek van hypotheekrente is 30 jaar. Deze periode gaat in wanneer je over het geld kan beschikken en de belastingaftrek toepast.

Wil je een ander huis kopen en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Download gratis het e-book Volgende woning kopen met meer informatie over waar je precies rekening mee moet houden. Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek