Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers met een kinderwens zijn bang opdrachtgevers of klanten kwijt te raken als ze rondom de geboorte tijdelijk stoppen met werken. Gelukkig is die angst in de meeste gevallen onterecht. ‘Slechts’ 9% van de vrouwen die tijdens het ondernemerschap een kind kregen, raakten opdrachtgevers of klanten kwijt doordat ze rond de geboorte tijdelijk niet werkten.
Dat blijkt uit ons klantonderzoek onder ruim 1.000 zzp’ers met kinderen of een kinderwens.
Veel ouders die tijdens het ondernemerschap een kind kregen, herkennen de angst om klanten te verliezen of opdrachten mis te lopen door tijdelijk minder te werken. Voor veel zzp’ers geldt immers: een dag niet gewerkt, is een dag geen inkomsten. Vooral terugkerende opdrachtgevers en klanten zijn daarom heel waardevol. Bij negen op de tien zzp’ers - zowel vaders als moeders – kwamen ze gelukkig gewoon weer terug.
“Ik snap de angst; vaste opdrachtgevers willen toch kunnen bouwen op je continuïteit. Maar bij mij is dat gelukkig niet gebeurd. We hebben destijds vooraf goede afspraken gemaakt over wanneer – en voor hoeveel uur – ik na de geboorte weer beschikbaar zou zijn. Heel fijn dat ik me tijdens m’n kraamperiode daar geen zorgen over hoefde te maken. Je hebt dan al genoeg aan je hoofd”, aldus een vrouwelijke zzp’er in de zorg.
Veel andere zzp’ers geven aan dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt ook meehelpt. “Bedrijven en consumenten weten dat goede arbeidskrachten op dit moment heel schaars zijn. Zij snappen tegenwoordig ook wel dat zowel mannen als vrouwen rondom de geboorte vrij willen zijn. Als je altijd goed werk levert, komen ze vanzelf weer bij je terug”, aldus een jonge vader die als zzp’er in de bouw werkt.
Ondernemerschap staat voor velen gelijk aan een zekere mate van vrijheid. Dat blijkt ook als je kijkt naar hoeveel jonge vaders bewust tijd vrijmaken rondom de geboorte van hun kind. 45% van de mannen die tijdens het ondernemerschap vader werden, werkte minder rondom de geboorte. Van de mannelijke zzp’ers die vóór het ondernemerschap een kind kregen deed 29% dat.
Onder moeders is dat verschil er niet; in beide gevallen werkte zo'n driekwart van de vrouwen minder rondom de geboorte van hun kind.
Al met al betekent dit wél dat het merendeel van de jonge vaders níet minder is gaan werken rondom de geboorte. In de meeste gevallen blijkt dat vooral een financiële afweging. Zes op de tien ondervraagde vaders geven aan dat ze wél minder zouden hebben gewerkt als de overheid geboorteverlof ook voor hen (deels) zou vergoeden.
Sinds kort is dit voor vaders in loondienst goed geregeld, maar mannelijke ondernemers hebben vooralsnog geen recht op betaald geboorteverlof. Zo’n regeling bestaat alleen voor vrouwelijke ondernemers.
De regeling voor zwangere zelfstandig ondernemers is nog niet bij iedereen bekend. Veel zzp’ers die nog geen kinderen hebben – en dat wel willen – weten niet dat zwangere ondernemers een uitkering kunnen krijgen rondom de geboorte. 54% van de vrouwen en 70% van de mannen met een kinderwens kent deze ZEZ-uitkering niet. Zwangere zelfstandig ondernemers kunnen deze uitkering aanvragen via het UWV. Zij krijgen dan rond de geboorte minimaal 16 weken een uitkering ter hoogte van het minimumloon.
Nadine Klokke, moeder van vier kinderen en CEO van Knab, is enerzijds tevreden met de uitkomsten van het onderzoek, maar ziet ook nog genoeg verbeterpunten: “Allereerst doet het me goed om te zien dat verreweg de meeste jonge moeders hun netwerk van opdrachtgevers en klanten rondom de zwangerschap behouden. Al is natuurlijk elke situatie waarbij dit niet het geval is er eentje te veel.
Het baart me wél zorgen dat zoveel vrouwen met een kinderwens de angst om opdrachtgevers kwijt te raken toch voelen. Ik hoop dat dit soort onderzoeken helpen om die vrees weg te nemen.
Gelukkig zien we dat - zowel in de regelgeving als in de beleving van vaders en moeders - de rolverdeling tussen vader en moeder steeds gelijkwaardiger wordt. Dat (aanstaande) vaders in loondienst binnenkort vijftien weken betaald verlof kunnen opnemen, is wat mij betreft een hele goede ontwikkeling."
"Zeker voor ondernemers kan de regelgeving voor jonge ouders nog veel beter. Ik zie niet in waarom mannelijke ondernemers geen recht hebben op een uitkering na de geboorte en vrouwen wel. Daar moet ik bij zeggen dat het ook in het hoofd van de ondernemers zelf nog wel wat moderner kan. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat 71% van de mannen vindt dat de zorg voor kinderen idealiter gelijk verdeeld zou moeten zijn tussen man en vrouw. Dat betekent dat bijna één op de drie mannen dat niet vindt”, aldus Nadine.