Voorbeeldbrief eindbod huis

Wat belangrijk is om te vermelden als je een bod uitbrengt

Weet je na de bezichtiging zeker dat je het perfecte huis gevonden hebt? Dan kun je een bod uitbrengen. Een belangrijk moment, want dat bod kan wel eens bepalen of jij je droomwoning krijgt of niet. Maar hoe ziet een bod er eigenlijk precies uit? Om je op weg te helpen hebben we een voorbeeldbrief gemaakt.

Voorbeeldbrief-eindbod-516653-edited.jpg

Hoe bepaal je het bod? Voordat je een bod kunt uitbrengen, moet je natuurlijk eerst weten wat je gaat bieden. En voordat je dat weet, moet je weten wat je kunt lenen. Het is dus handig om te beginnen met het berekenen van je maximale hypotheek. Vervolgens kun je de waarde van de woning (laten) achterhalen en een bouwkundige keuring laten doen. Moet er bijvoorbeeld nog veel aan het huis gebeuren of komen er bepaalde verborgen gebreken boven water? Dan kun je dit meenemen in je bod.

Eindbod of openingsbod

Dat bod kan een openingsbod of een eindbod zijn. Welke van de twee je kiest is van cruciaal belang. Doe je een eindbod, dan laat je de verkoper weten dat je niet bereid bent te onderhandelen over de prijs. Wijst de verkoper jouw eindbod af? Dan gaat de woning helaas aan je neus voorbij. Doe dus alleen een eindbod als je zeker weet dat je echt niet meer wilt betalen dan het bedrag dat je biedt.

Hoger of lager bieden

Als je weet hoeveel je kunt lenen, wat de woningwaarde is en wat er nog aan moet gebeuren, dan weet je als het goed is wat je ongeveer wilt betalen voor je potentiële nieuwe huis. Dit hoeft niet per se de hoogte van je bod te zijn. Je kunt er voor kiezen om lager te bieden, misschien gaat de verkoper akkoord en houd je nog lekker wat geld over voor de inrichting of een verbouwing. Maar pas op: een laag bod kan de verkoper afschrikken. Het is dan ook belangrijk om je bod te onderbouwen. Bied je lager omdat er een nieuwe badkamer én keuken in moet? Leg dit dan uit.

Ontbindende voorwaarden

Niet geheel onbelangrijk zijn de ontbindende voorwaarden die je opneemt in je bod. Zo weet je van te voren nooit helemaal zeker of je de financiering wel rond krijgt. Een gebruikelijke ontbindende voorwaarde is dan ook onder voorbehoud van financiering. Krijg je geen hypotheek? Dan gaat de koop niet door. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer je geen Nationale Hypotheek Garantie krijgt of als er onverwachte gebreken uit de bouwkundige keuring komen.

Het bezit van een woning heeft effect op o.a. je financiële uitgaven en je verzekeringen. Knab helpt je met inzicht daarin door je persoonlijke tips te geven.

In deze voorbeeldbrief zie je hoe je kunt formuleren...

  • wat de hoogte van je bod is;
  • waarom je tot dit bod gekomen bent;
  • welke ontbindende voorwaarden je kunt opnemen.

Download model

Downloaden


Twijfel je nog hoe hoog het bod moet zijn? Met onze gratis checklist bepaal je het beste openingsbod voor jouw droomhuis. Handig, want je wilt natuurlijk niet te veel betalen.

Onafhankelijk hypotheekadvies via Knab

De ervaren adviseurs van onze partner Finzie vergelijken een breed aanbod hypotheekaanbieders op rente en voorwaarden.

De eerste afspraak met een van Finzie's adviseurs is gratis, vrijblijvend en kan bij jou thuis, op locatie of via de webcam gevoerd worden. Zo krijg je eersteklas hulp in je zoektocht naar jouw beste hypotheek.

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek