Tips en info voor het (ver)bouwen van je huis

Een nieuwe dakkapel, badkamer of keuken. Of misschien bouw je wel een heel nieuw huis. Leuk, maar ook spannend. Vooral als je nog niet zoveel weet over bouwtechnische eisen, regelgeving en het bouwdepot. Daarom hebben de hypotheekadviseurs van Knab Hypotheken hun kennis voor jou verzameld in handige artikelen, e-books, checklists en video's.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

De kosten voor een verbouwing komen bovenop de koopsom van de woning. Of je deze verbouwingskosten kunt meefinancieren, hangt ervan af of de verbouwing zorgt voor een waardevermeerdering van de woning. Denk aan verbouwingen die zorgen voor meer ruimte, zoals een dakkapel of uitbouw. Om te bepalen hoeveel je precies kunt meefinancieren, wordt er gekeken naar de waarde van de woning voor of na de verbouwing. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur, aan de hand van een taxatierapport.

Als jij je verbouwing wilt meefinancieren, een nieuw huis bouwt of een nieuwbouwwoning koopt, krijg je te maken met een bouwdepot. Bij de aanvraag van je hypotheek bepaal je, samen met je hypotheekadviseur, welk bedrag je nodig hebt voor (ver)bouw. De hypotheekverstrekker stort dit bedrag op een aparte rekening: het bouwdepot. Uit dit depot betaal je de kosten voor de verbouwing of de facturen voor de aannemer. Je ontvangt rente over het bedrag dat nog niet hebt opgenomen uit je bouwdepot.

Ja, zeker! Je kunt bij ons een hypotheek afsluiten als je zelf of met meerdere mensen (CPO) een huis bouwt. We maken voor jou een onafhankelijke vergelijking over 30 aanbieders, zodat je zeker weet dat je de best passende hypotheek afsluit.

Het kan natuurlijk dat je klaar bent met de (ver)bouw voor het einde van het bouwdepot. Als je op dat moment nog geld op je rekening hebt staan, wordt dit door de meeste hypotheekverstrekkers gebruikt om je hypotheek extra mee af te lossen. Let op: staat er nog een flink bedrag op je depotrekening en los je hierdoor meer dan 10 of 20% van de oorspronkelijke hypotheekschuld af? Dan betaal je een boete. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt de hypotheekverstrekker het bedrag tot € 7.500 aan je uit. Het bedrag wordt dan niet gebruikt om af te lossen op je hypotheek, tenzij het hoger is dan deze grens.

In 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Maar als je kunt aantonen dat je wilt investeren in energiebesparende maatregelen in huis, mag de geldverstrekker jou meer geld uitlenen. Je hypotheek mag dan 106% van de nieuwe woningwaarde bedragen. De nieuwe marktwaarde wordt na de verbouwing vastgesteld door een taxateur.

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek