Info en tips over nieuwbouw kopen

Wil jij van tevoren precies bepalen hoe jouw huis eruit ziet? Dan is nieuwbouw iets voor jou. Maar het kopen van zo'n huis gaat wel even anders dan wanneer je bestaande bouw koopt. Hoe dat zit en waar je rekening mee moet houden, leggen we je graag uit.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

De hypotheek voor een nieuwbouwwoning bestaat uit de totale koopsom: de prijs van de woning en die van de grond samen. Als jij de hypotheekakte hebt getekend bij de notaris worden eerst de grond en de bouwtermijnen die al geweest zijn betaald. De rest van het hypotheekbedrag wordt opzij gezet in een apart potje: het bouwdepot. Hieruit wordt de bouw van je woning in delen betaald.

Bij Knab Hypotheken kun je een haalbaarheidscheck laten uitvoeren. Hiermee heb je snel zekerheid of de nieuwbouwwoning in jouw huidige situatie betaalbaar is. Hoe dat werkt? Je klikt hier op het nieuwbouwproject in kwestie en kunt direct aan de slag met het invullen van de online vragenlijst. Afhankelijk van het project kun je de uitslag uitprinten en meesturen met het inschrijfformulier of uploaden bij een online inschrijving. Je kunt de haalbaarheidscheck alleen laten uitvoeren voor bestaande en geselecteerde nieuwbouwprojecten. Is de verkoop (nog) niet gestart? Bereken dan alvast je maximale hypotheek, zodat je weet waar je aan toe bent.

Heb jij de keuze gemaakt voor nieuwbouw? Bij Knab helpen we je graag met het regelen van je nieuwbouwhypotheek. Het proces begint online. In een beveiligde omgeving vul jij je gegevens in en maken wij een online berekening van je hypotheek. Daarna is er de mogelijkheid tot een gratis inventarisatiegesprek. Wil je direct je hypotheek voor de nieuwbouwwoning regelen? Plan een telefonisch adviesgesprek in met een van onze hypotheekadviseurs.

In 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Of je de meerwerkkosten volledig kunt meefinancieren, is afhankelijk van de geldverstrekker. Vraag bij je hypotheekverstrekker naar de financieringsvoorwaarden van meerwerk.

Bij nieuwbouw betaal je hypotheekrente vanaf het moment dat de hypotheek is ingegaan. Over het bedrag dat in het bouwdepot staat, ontvang je juist rente. In het begin staat er een behoorlijk bedrag in het bouwdepot. Naarmate de bouw vordert en meer bouwtermijnen uit het bouwdepot zijn betaald en het bedrag in het depot lager wordt, ontvang je steeds minder rente over het bouwdepot. Dit noem je renteverlies tijdens de bouw en kun je meefinancieren door een hogere hypotheek af te sluiten. Bespreek met een hypotheekadviseur of dat ook echt gunstig is.

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek