Info en tips voor huiseigenaren

Ook als de sleutel tot jouw droomhuis inmiddels binnen is, kun je soms een hypotheekadviseur gebruiken. Bij het doen van je belastingaangifte bijvoorbeeld. Of wanneer je extra af wilt lossen. Op deze pagina vind je allerlei handige info voor jou als huiseigenaar.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

Als je na 1 januari 2013 je hypotheek hebt afgesloten, heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je je hypotheek binnen 30 jaar aflost. Dat wil zeggen dat je de hypotheekrente alleen kunt aftrekken van je belastbaar inkomen als je een lineaire of annuteitenhypotheek hebt. Je bent verplicht om elke maand een vast bedrag te betalen aan rente en aflossing, anders vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek. Heb jij voor 2013 een hypotheek afgesloten? Dan gelden deze fiscale regels niet en heb je gewoon recht op hypotheekrenteaftrek.

De maximale boetevrije aflossing die is toegestaan ligt meestal tussen de 10 en 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die een hoger maximum toestaan. Aan het eind van de rentevaste periode is er geen beperking en mag je de hele hypotheekschuld volledig aflossen. Wil jij aflossen op je hypotheek? Bespreek met een hypotheekadviseur of dat voordelig is in jouw situatie.

Als woningeigenaar wordt jouw belastingaangifte een stukje ingewikkelder. Het eigenwoningforfait wordt bovenop jouw inkomen geteld als een soort compensatie voor jouw woongenot. Maar de fiscus komt niet alleen maar innen, hij biedt je ook fiscaal voordeel. Je mag een aantal kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. De meest bekende zijn natuurlijk de hypotheekrenteaftrek en de eenmalige kosten voor het afsluiten van je hypotheek.

Een deel van de kosten die je gemaakt hebt bij het kopen van een huis, kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Hieronder vallen grofweg de advies-, notaris-, taxatiekosten en de kosten voor een hypotheek met NHG. Een van de meest gebruikte aftrekposten is daarnaast de hypotheekrente. De rente die je betaalt over je hypotheek is voor een periode van maximaal 30 jaar aftrekbaar. Heb je je hypotheek overgesloten? Dan komen hier ook verschillende kosten bij kijken. Deze advies-, taxatie- en notariskosten kun je eveneens aandragen als aftrekposten.

Als je je hypotheek oversluit, kun je profiteren van een lagere rentestand, krijg je een nieuwe rentevaste periode en kun je wisselen van hypotheeksoort of -verstrekker. Maar let op: je betaalt wel een boeterente. De hoogte van deze boeterente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je huidige rentepercentage, de waarde van jouw woning ten opzichte van de hypotheek en je rentevaste periode.Twijfel jij nog of het voor jou een goed idee is? Doe dan de gratis oversluitcheck

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek