Tips en info over bezichtigen en bieden

De meest spannende periode tijdens je huizenjacht: bezichtigen en bieden. Want waar moet je nou precies op letten als je jouw potentiële droomhuis gaat bekijken? En hoe formuleer je het perfecte bod? Je vindt alvast wat handige tips en trics op deze pagina.


Waar wil je meer over weten?

Veelgestelde vragen

Hoe hoog jouw openingsbod is, hangt af van wat je wilt en kunt lenen. Bereken daarom eerst je maximale hypotheek. Met de uitgebreide rekentool van Knab krijg je, naast hoeveel je maximaal kunt lenen, ook meteen inzicht in je maandlasten en of je jouw droomhuis kunt betalen. Je hoeft natuurlijk niet voor je maximale hypotheek te gaan. Dan zijn je maandlasten ook lager!

Het is slim om ontbindende voorwaarden op te nemen in het voorlopig koopcontract. Een van de bekendste ontbindende voorwaarde is onder voorbehoud van financiering. Als je de woning uiteindelijk niet kunt kopen omdat je je financiering niet rond krijgt, kun je met deze voorwaarde de koop ontbinden. Andere voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn Nationale Hypotheek Garantie, Bouwkundige Keuring, Wijziging van bestemmingsplan of huisvestingsvergunning.

Als koper ga je geen verplichtingen aan als je een bod doet. De zogenoemde wet Koop onroerende zaken heeft vastgelegd dat de koop alleen geldig is als deze zwart-op-wit staat, bijvoorbeeld in een voorlopig koopovereenkomst. Een mondelinge afspraak is dus niet bindend.

De verkoper van een woning heeft mededelingsplicht. Dat betekent dat hij niets bewust mag verzwijgen. Als er een ernstig gebrek aan de woning is, mag je deze op de verkoper verhalen. Jij moet echter wel kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om de gebreken op te sporen, bijvoorbeeld door een bouwkundige keuring te laten doen. Als koper heb je namelijk onderzoeksplicht.

Ja, de verkoper mag met meerdere bieders tegelijk onderhandelen, tenzij hij heeft aangegeven dat niet te zullen doen. Hij of zij moet wel transparant zijn en vermelden met hoeveel bieders hij in onderhandeling is.

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek