Wat zijn de belangrijkste beleggingsrisico's?

Je overweegt om te gaan beleggen, maar je vraagt je af of het wel echt iets voor jou is. Je weet vast en zeker dat beleggen niet zonder risico is, maar verder dan “je kunt je geld kwijtraken” kom je niet. In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste beleggingsrisico’s en hoe je daar mee om kunt gaan.
Gepubliceerd
11 oktober 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 11 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 5 minuten

Je overweegt om te gaan beleggen, maar je vraagt je af of het wel echt iets voor jou is. Je weet vast en zeker dat beleggen niet zonder risico is, maar verder dan “je kunt je geld kwijtraken” kom je niet. In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste beleggingsrisico’s en hoe je daar mee om kunt gaan.

GettyImages-948664496 (1)-665305-edited

Risico’s horen bij beleggen

De meeste mensen weten dit wel, maar we vertellen het graag nog een keer: beleggen zonder risico’s bestaat helaas niet. Wanneer je belegt, loop je namelijk het risico dat je beleggingen minder waard worden, waardoor je in het ergste geval je hele inleg kunt kwijtraken. Wanneer jij gaat beginnen met beleggen, neem je een overwogen beslissing om bepaalde beleggingsrisico’s te accepteren.

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: hoe sta ik zelf tegenover de risico’s en hoeveel risico kan en wil ik accepteren? Beleggen kan soms spannend zijn, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat je er vertrouwen in hebt dat je rendement zult maken. Als je er ‘s nachts van wakker ligt, gaat er iets verkeerd.

Algemene beleggingsrisico’s

Om te kunnen beslissen met hoeveel risico jij je oké voelt, is het belangrijk dat je goed weet met welke risico’s je te maken krijgt voordat je gaat beleggen. Hieronder hebben we een aantal belangrijke algemene beleggingsrisico’s voor je onder elkaar gezet. Lees meer over de risico's van beleggen.

Koersrisico

Het koersrisico is het risico dat de koers van een beleggingsproduct, bijvoorbeeld een aandeel of een obligatie, in waarde kan verminderen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals tegenvallende bedrijfsresultaten.

Marktrisico

Marktrisico is het risico dat de waarde van een belegging wordt beïnvloed door een negatief sentiment op de financiële markten. Wanneer er bijvoorbeeld politieke of economische onrust heerst, kan dat zorgen voor dalende aandelenkoersen.

Valutarisico

De koersen van vreemde valuta kunnen invloed hebben op de waarde van een belegging. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer jij aandelen hebt van een Amerikaans bedrijf als Apple. Daalt de koers van de Amerikaanse dollar? Dan kan dat effect hebben op de koers van jouw Apple-aandelen.

Renterisico

Rentewijzigingen van centrale banken hebben doorgaans invloed op de financiële markten. Vooral obligaties en aandelen zijn erg gevoelig voor rentewijzigingen. Over het algemeen kun je stellen dat rentestijgingen een negatief effect hebben op de koersen van obligaties en aandelen. Dit komt omdat hogere rentes zorgen voor minder consumptie en voor hogere rentelasten voor bedrijven.

Risico’s van specifieke beleggingscategorieën

Naast de algemene beleggingsrisico’s zijn er ook de risico’s die gelden voor de verschillende beleggingscategorieën. Hieronder vind je een kort overzicht.

Aandelen

Aandelen zijn over het algemeen een volatiele belegging, wat betekent dat de koersen flink op en neer kunnen gaan. Zoals gezegd kunnen de bedrijfsresultaten van een bepaald bedrijf mee- of juist tegenvallen, en uiteindelijk s zelfs failliet gaan. En als dat gebeurt, staan de aandeelhouders achteraan in de rij van de schuldeisers.

Obligaties

Een obligatie kun je zien als een lening aan een overheid of bedrijf. Over deze lening ontvang je rente. Het grootste risico bij obligaties is de kans dat een overheid of bedrijf niet aan zijn betaalverplichting kan voldoen. De zogenaamde kredietwaardigheid bepaalt voor een groot deel de hoogte van het rente die je ontvangt. Hoe lager de kredietwaardigheid, hoe hoger de rente en hoe hoger het risico.

Vastgoed

Als je belegt in vastgoed loop je het risico dat de waarde van het vastgoed daalt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder bovengenoemde algemene risico’s. Je loopt ook het risico dat huurprijzen dalen, huurders hun huur niet meer kunnen betalen en dat het vastgoed leeg komt te staan.

Grondstoffen

Grondstoffen staan erom bekend dat hun prijzen flink kunnen schommelen. Bij grondstoffen is ook het valutarisico specifiek van toepassing. Dit komt omdat veel beleggingen in grondstoffen aan andere beurzen in vreemde valuta staan genoteerd.

De balans tussen risico’s, rendement en kosten

Je denkt nu misschien: als je rekening moet houden met al deze risico’s, waarom zou je dan beleggen? Vergeet niet dat risico en rendement hand in hand gaan. Dus hoe hoger het risico dat je belegging minder waard wordt, hoe hoger het potentiële rendement.

Het is verstandig om een goede afweging te maken tussen het rendement dat je wilt behalen en hoe groot het risico is dat je daarbij wilt en kunt accepteren. Daarbij is het goed om naar het totaalplaatje te kijken van risico, rendement en kosten.

Hoe kun je beleggingsrisico’s beperken?

Er zijn gelukkig manieren waarmee je beleggingsrisico’s kunt beperken. Dit kun je vooral doen door je beleggingen te spreiden. Dit betekent dat je belegt in verschillende beleggingscategorieën en instrumenten. Daarnaast kun je overwegen om periodiek te beleggen in plaats van alles in één keer in te leggen. Ook is het verstandig om maar een deel van je vrij belegbaar vermogen te beleggen.

Je risicoprofiel

Aanbieders van beleggingsrekeningen stellen een zogenaamd risicoprofiel voor je op wanneer je een rekening opent. Dit houdt in dat je een aantal vragen beantwoordt over je financiële situatie, je kennis over beleggen en je risicobereidheid. Dit zorgt ervoor dat jij geen grotere risico’s loopt dan voor jou verstandig en wenselijk is.

Hoe gaat Knab om met beleggingsrisico’s?

Wanneer je belegt bij Knab gelden bovenstaande risico’s natuurlijk ook. Wat wel goed is om te weten, is dat je bij Knab je beleggingen laat beheren door een expert. Dit zijn ervaren portefeuillebeheerders die jouw beleggingen zoveel mogelijk spreiden en alle risico’s zorgvuldig afwegen.

Daarnaast vul je bij een vragenlijst in wanneer je Knab Beleggen aanvraagt. Op basis van jouw antwoorden stellen we een risicoprofiel voor je vast. Dit risicoprofiel bepaalt hoe wij voor jou beleggen. Zo zorgen we ervoor dat je niet meer risico loopt dan bij jou past.

Ontdek beleggen bij Knab

Let op: Voor Knab Beleggen heb je een Knab betaalpakket nodig.

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan sparen dan wel beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie of je bereid bent risico’s te nemen, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak