Wat is de aandelenmarkt?

Denk je aan de aandelenmarkt, dan komt vast en zeker dat oude beeld van Wall Street naar boven: hysterische mannen die schreeuwen om iets te kopen of verkopen. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk op die aandelenmarkt? En moet je er eigenlijk iets vanaf weten als belegger?
Gepubliceerd
8 november 2019
Laatst geüpdatet
8 november 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 november 2019
- Laatst geüpdate: 8 november 2019
- Leestijd: 2 minuten

Denk je aan de aandelenmarkt, dan komt vast en zeker dat oude beeld van Wall Street naar boven: hysterische mannen die schreeuwen om iets te kopen of verkopen. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk op die aandelenmarkt? En moet je er eigenlijk iets vanaf weten als belegger?

GettyImages-866221776 (1)-1

Aandelenmarkt… we noemen het toch de beurs?

Aandelenmarkt, de beurs.. Het is allemaal hetzelfde toch? Nou, eigenlijk niet. Als we het over ‘de beurs’ hebben, dan bedoelen we hiermee de effectenbeurs. Bekende voorbeelden van effectenbeurzen zijn: de New York Stock Exchange, Nasdaq en Euronext Amsterdam. Dat zegt je vast al wel meer. Wat zijn effecten dan? Dat kunnen aandelen zijn. Maar ook obligaties en bijvoorbeeld opties. Daarom is de term aandelenmarkt niet helemaal dekkend.

Hoe werkt het dan als je belegt in aandelen?

Als je belegt in een aandeel ben je, heel simpel gezegd, voor een stukje eigenaar van dat bedrijf. Je betaalt hier een prijs voor. De prijs is de koers op het moment van de aankoop. Als je belegt in Netflix, ben je dus voor een stuk mede-eigenaar hiervan. Maar Netflix is natuurlijk hartstikke populair, ze laten meestal goede groeicijfers zien. Heel veel mensen vinden het daarom interessant om hun geld hierin te investeren. Daardoor wordt de prijs (= de koers) ook hoger. Die prijs kan natuurlijk ook weer omlaag op momenten dat investeerders minder vertrouwen hebben in het bedrijf.

De aandelenmarkt draait om vraag en aanbod

De koers van een aandeel komt dus tot stand door vraag en aanbod van de aandelen. Je wilt natuurlijk ingestapt zijn voordat een bedrijf heel groot of succesvol wordt. Zo koop je de aandelen vaak tegen een relatief lage koers. Hoe beter het gaat met het bedrijf hoe meer jouw aandelen waard worden. Als je dan net op het juiste moment verkoopt, heb jij het meest profijt ervan. Maar dat kan natuurlijk ook andersom: als het slecht gaat met een bedrijf, wordt je aandeel ook minder waard. Beleggen in aandelen is wat dat betreft altijd een (beredeneerde) gok: niemand weet van tevoren wat het juiste moment is om te kopen of te verkopen.

Je hoeft gelukkig niet zelf de beurs in de gaten te houden

Om zelf te beleggen, moet je dus best wat kennis hebben: je moet bijvoorbeeld snappen wat handige momenten zijn om te kopen en verkopen. Ook moet je een goed beeld hebben van wat er allemaal speelt in de financiële markten. Je hebt mensen die dit spel heel leuk vinden. Maar er zijn ook genoeg beleggers die het aan-en verkopen liever overlaten aan een expert.

Het voordeel van laten beleggen

Je geld laten beleggen wordt ook wel beheerd beleggen genoemd. Het heeft dus als voordeel dat je zelf maar weinig tijd en aandacht hoeft te besteden aan beleggen. De experts beleggen tegen een vergoeding je geld dan voor jou in bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen zijn samengesteld door de beheerder van het fonds. In zo’n fonds zit bijvoorbeeld een mix van verschillende aandelen maar ook obligaties. Hierdoor wordt het risico dat je loopt met beleggen voor een deel gespreid. Er zijn ook beleggingsfondsen die alleen in een bepaald soort aandelen beleggen, bijvoorbeeld alleen maar aandelen in banken. Dit zijn in het algemeen fondsen met een hoog risico. In welke fondsen jouw geld uiteindelijk het beste belegd kan worden, is afhankelijk van jouw risicoprofiel. Dat wordt bepaald op basis van een vragenlijst die jij zelf invult.

Check Knab Beheerd Beleggen

Goed om te weten

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie of je bereid bent risico’s te nemen, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.Deel via:

Ook interessant voor jou

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab