De rente daalt: hoe komt dat?

Gepubliceerd
15 maart 2018
Laatst geupdate
3 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 maart 2018
- Laatst geüpdate: 3 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

De rente daalt al jaren. Dit maakt sparen lang niet meer zo aantrekkelijk als tien of vijftien jaar geleden. Maar wat is eigenlijk de reden dat spaarrentes zo laag liggen? Marcel Kalse, mede-oprichter van Knab, legt in een korte video uit waarom ook wij de rente verlagen.

 

De reden waarom je rente daalt

Voor spaarders zijn het nog steeds barre tijden. Aan de alsmaar dalende spaarrentes lijkt geen eind te komen. Momenteel is er in Nederland geen enkele bank waar je nog meer dan 1% rente krijgt. Ook niet meer bij Knab.

Banken gebruiken je spaargeld om te kunnen beleggen in bijvoorbeeld staatsobligaties. Of het wordt gebruikt om hypotheken te verstrekken. Het rendement wat banken daarmee maken, staat onder druk door de alsmaar dalende hypotheekrente en door de extreem lage rente op staatsobligaties. Het rendementop tienjarige Nederlandse staatsobligaties is op dit moment zelfs negatief. En omdat er steeds minder rendement behaald wordt op je spaargeld, zijn banken genoodzaakt om de spaarrente te verlagen. 

Door de grote politieke en economische onzekerheid moet je er rekening mee houden dat de rente voorlopig niet zal gaan stijgen. Als je meer rendement wilt maken op je spaargeld, dan zul je op zoek moeten gaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Maar zoals iedereen weet: aan beleggen zijn risico's verbonden, dus voordat je daarmee begint, moet je voor jezelf bepalen of je die risico's kunt dragen.

Op zoek naar meer rendement?

Zolang op je spaarrekening de rente daalt, hoef je voorlopig geen spectaculaire verhogingen van de spaarrente te verwachten. Hoewel Knab al vier jaar op rij het Gouden Spaarvarken heeft ontvangen voor de best renderende spaarrekening, ben jij misschien op zoek naar een hoger rendement. Zoals gezegd zijn er andere manier om meer uit je geld te halen. Is beleggen iets voor jou?Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab