Knab Beheerd Beleggen: terugblik op het tweede kwartaal van 2021

Het tweede kwartaal van 2021 stond in het teken van waarmaken: zowel in Europa als in de VS werd op grote schaal gevaccineerd. Daardoor nam het aantal besmettingen wereldwijd af en kwam de economie weer op gang. Dit was het nieuws waar beleggers op hoopten. De koersen – die al hard gestegen waren – liepen verder op. Tegelijkertijd ontstonden er zorgen: is het optimisme aan het doorslaan?
Gepubliceerd
15 juli 2021
Laatst geüpdatet
23 juli 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 12 juli 2021
- Laatst geüpdate: 23 juli 2021
- Leestijd: 2 minuten

Het tweede kwartaal van 2021 stond in het teken van waarmaken: zowel in Europa als in de VS werd op grote schaal gevaccineerd. Daardoor nam het aantal besmettingen wereldwijd af en kwam de economie weer op gang. Dit was het nieuws waar beleggers op hoopten. De koersen – die al hard gestegen waren – liepen verder op. Tegelijkertijd ontstonden er zorgen: is het optimisme aan het doorslaan?

Vrouw kijkt uit over water

Markten voor zakelijke waarden (aandelen, grondstoffen en onroerend goed)

  • Wereldwijde aandelen zetten de stijgende trend uit de voorgaande kwartalen voort
  • Vastgoedmarkten volgden de aandelenmarkten
  • Grondstoffen blijven het bijzonder goed doen

Aandelen
De koersen van aandelen namen wereldwijd flink toe, als gevolg van het optimisme over het verder opengaan van de economie. Het heeft tot zorgen geleid of het enthousiasme niet iets te groot wordt waardoor mogelijk een nieuwe bubbel ontstaat.

Er zijn echter een aantal aanwijzingen die de groei ondersteunen: de indices voor inkoopmanagers wijzen wereldwijd op meer groei van de economische activiteit en ook de internationale handel maakte een flinke groeispurt door.

Tegen het einde van het afgelopen kwartaal zagen we de winstgevendheid van bedrijven toenemen. De koers/winstverhoudingen liepen hierdoor iets terug, al zijn de niveaus nog altijd vrij hoog.

Vastgoed en grondstoffen
Internationaal vastgoed profiteerde mee van de positieve ontwikkelingen. Ook de prijzen van grondstoffen stegen flink. Hoewel de OPEC nog altijd veel invloed uitoefent op de olieprijs, droeg de toename van de vraag naar energie veel bij aan de prijsstijgingen. Andere grondstoffen, waaronder graan, mais en koper stegen flink in prijs, waardoor ze duurder zijn dan we de afgelopen tien jaar hebben gezien.

Deze ontwikkelingen voeden het beeld van enerzijds het flinke herstel van de economie, maar anderzijds ook de risico’s van oververhitting en hiermee gepaard gaande inflatie. Door de ontwikkelingen zijn de rendementen op zakelijke waarden over het 2e kwartaal van 2021 per saldo positief.

Markten voor vastrentende waarden (onder meer staats- en bedrijfsobligaties)

  • Staats- en bedrijfsobligaties licht negatief
  • Positieve rendementen op overige onderdelen

De rentes op verschillende Europese staatsobligaties zijn gedurende het 2e kwartaal iets gestegen. Dit leidde tot licht negatieve rendementen op staats- en bedrijfsobligaties. Door het optimisme in de financiële markten waren beleggers bereid meer te betalen voor High Yield obligaties (bedrijfsobligaties met lage kredietwaardigheid) en obligaties in opkomende landen. Hieruit valt af te lezen dat beleggers wereldwijd de risico’s op wereldwijde economische teruggang steeds lager inschatten.

Door de ontwikkelingen zijn de rendementen op vastrentende waarden over het 2e kwartaal van 2021, per saldo licht positief.

Portefeuilles Knab Beheerd Beleggen in de plus

Door de bovenstaande ontwikkelingen waren de nettorendementen van alle modelportefeuilles van Knab Beheerd beleggen over het 2e kwartaal van 2021 positief*.

We handhaven de strategische beleggingsverdeling

We analyseren de financiële markten doorlopend en bepalen daarop onze verwachtingen. Zo bepalen we of de verhouding tussen zakelijke waarden, vastrentende waarden en eventueel liquide middelen, nog steeds past bij het beleggingsprofiel dat hoort bij jouw risicoprofiel.

Wij blijven bij de bestaande strategische beleggingsverdeling voor alle risicoprofielen van Knab Beheerd Beleggen. De economische omstandigheden zijn door het optimisme binnen de financiële wereld verbeterd, maar de koersen van de zakelijke waarden zijn sinds het vierde kwartaal wel heel hard opgelopen. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend en we wijken niet al te ver af van de strategische verdeling.

* De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab