How-to: Weloverwogen geld investeren via crowdfunding

 • Gepubliceerd: 7 september 2018
 • Laatst geüpdate: 27 september 2018
 • 3 minuten

Veel particuliere investeerders zien crowdfunding als een aantrekkelijk alternatief voor sparen. Maar investeren via crowdfunding is zeker niet zonder risico’s. In deze how-to leer je om je persoonlijke risico te spreiden en bewuster te zijn van het risico van investeren via crowdfunding. 
Bouwkundige keuring-382217-edited

persoonlijke risico bij crowdfunding laag houden

Als je jouw geld gebruikt om in bedrijfsleningen via crowdfunding te investeren, raden wij je aan om je persoonlijke risico zo laag mogelijk te houden. Ondanks dat je zelf stappen kunt ondernemen om je risico zo laag mogelijk te houden, zul je altijd een risico blijven lopen.

Dit betekent dat je investering kan resulteren in een laag rendement of verlies van je gehele of gedeeltelijke inleg. Je kunt jouw risico zo laag mogelijk houden door de volgende maatregelen te nemen. 

1. Zorg dat je de risico’s kent voordat je begint

Zorg dat je bekend bent met de risico’s van crowdfunding. Daarnaast is het lezen van dit soort artikelen en het document over de risico’s een goede stap om kennis te vergaren over alle risico’s die er zijn. We willen namelijk niet dat je gaat investeren, zonder dat je op de hoogte bent van de risico’s die je neemt.

Lees altijd de pitch
Een ondernemer publiceert altijd een pitch bij zijn leningaanvraag op het crowdfundplatform. Daar staat veel nuttige informatie in. Zo lees je bijvoorbeeld waar een onderneming mee bezig is en wat de plannen zijn met de betreffende bedrijfslening.

Ook kun je lezen wat de gevolgen zijn voor jou als investeerder in geval van een faillissement van de ondernemer. Lees altijd de pitch van de ondernemer voordat je investeert. Hoe meer overwogen je keuze, hoe beter!

2. Investeer maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen in risicovolle producten

Investeren in bedrijfsleningen via crowdfunding is zeker niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert om maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen in crowdfunding te steken. Vrij belegbaar vermogen is al het geld dat jouw eigendom is én dat je komende drie tot vijf jaar niet nodig hebt, minus je schulden. Je kunt je vrij belegbare vermogen zelf bereken.

3. Geld investeren: Spreid je inleg

Als je investeert in bedrijfsleningen zou je jouw inleg, en daarmee jouw risico, zoveel mogelijk moeten verspreiden over verschillende leningen. Als je jouw totale inleg volledig zou investeren in één bedrijfslening, zou je bij een faillissement van dit bedrijf al snel een flink deel van je inleg of zelfs je volledige inleg kunnen verliezen.

Inleg verdelen
Om dit te voorkomen kun je jouw inleg veel beter verdelen over verschillende bedrijfsleningen. In het geval van een faillissement van één van de bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd, kunnen jouw andere investeringen een deel van de klap opvangen. Daarnaast is het verstandig om je inleg aan te passen op het risicoprofiel van de aangeboden lening.

Rekenvoorbeeld
Stel dat je € 1.000 hebt ingelegd in een lening van een bedrijf. De kans is dan groot dat je een aanzienlijk deel van deze € 1.000 kwijtraakt als dit bedrijf failliet gaat.

Indien je deze € 1.000 echter had verdeeld over 10 leningen van verschillende bedrijven, dan had je € 100 geïnvesteerd in het bedrijf dat failliet gaat.

De negen andere bedrijven in jouw portefeuille kunnen dan, als er voor deze bedrijven geen verdere bijzonderheden zijn, de klap van het faillissement gedeeltelijk opvangen. Het netto-rendement van je portefeuille zal dan lager uitvallen, maar je verliest in deze specifieke situatie maximaal € 100. Zo loop je met hetzelfde inlegbedrag, uiteindelijk minder risico.

De juiste strategie: jouw risico spreiden

Je inleg spreiden is een essentieel onderdeel voor het maken van een weloverwogen strategie voor het doen van risicovolle investeringen. Als je jouw inleg verdeelt over verschillende investeringsmogelijkheden, meerdere platforms en verschillende bedrijfsleningen, kun je een verlies als gevolg van een faillissement waarschijnlijk makkelijker opvangen. Je hebt dan namelijk minder geld geïnvesteerd in deze specifieke lening en je kunt de rendementen van de andere leningen aanspreken om dit verlies gedeeltelijk op te vangen.

Je Risico spreiden: zo doe je dat

We raden je aan om de volgende spreidingen aan te brengen over:

 1. verschillende leningen van verschillende ondernemers
  Dit is veiliger in geval van betalingsproblemen of faillissement van een ondernemer.

 2. leningen in verschillende sectoren
  Hierdoor ontstaat er een meer gevarieerde portefeuille. Het is veiliger om bijvoorbeeld niet alleen in bedrijfsleningen voor de horecasector te investeren, maar je inleg te verdelen over meerdere, en andere sectoren. Niet iedere sector is namelijk even veilig.

 3. leningen in verschillende risicoprofielen
  Een hoger rendement betekent ook een hoger risico voor jou als investeerder. Wees daarom voorzichtig met het investeren in bedrijfsleningen met een hoog risicoprofiel. Als je er bewust voor kiest om te investeren in bedrijfsleningen met een hoog risicoprofiel, zorg dan dat je dan alleen een verantwoorde hoeveelheid geld investeert en je risico spreidt door tevens te kiezen voor investeringsmogelijkheden met een laag risicoprofiel.

 4. leningen via verschillende crowdfundplatforms
  Niet alle crowdfundplatforms bieden een gevarieerde mix aan bedrijfsleningen in verschillende sectoren aan. Door te spreiden over verschillende crowdfundplatforms is de kans groter dat je een portefeuille met meer spreiding over verschillende soorten bedrijfsleningen in verschillende sectoren opbouwt.

Verstandig investeren met Knab Crowdfunding

Geld Investeren via Knab Crowdfunding kan je een aantrekkelijk rendement opleveren. Als je verstandig investeert en weet dat je aanzienlijke risico’s je loopt, wordt dit ook een stuk leuker! Iedere week komt er wel een nieuwe investeringskans voorbij! Ontdek snel in welke projecten je binnenkort kunt investeren via crowdfunding.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan investeren via crowdfunding. Aan investeren via crowdfunding zijn kosten en risico’s verbonden. Je investeringen kunnen meer waard worden, maar ook minder.

Maak daarom altijd je eigen afweging of investeren via crowdfunding, gezien de risico’s, in jouw situatie verantwoord is. Dit kun je doen door het document over risico’s van Knab Crowdfunding te lezen.

Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de risico’s die je loopt. Investeer niet via crowdfunding als je weinig kennis en ervaring hebt met risicovolle investeringen of als je financiële situatie dit niet toelaat.Stenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Investeer in ambitieuze ondernemingen via Knab Check Knab Crowdfunding

Iedereen kan beleggen bij Knab