Wat is de AOW-leeftijd en wanneer kan ik met pensioen?

Wanneer je met pensioen kunt, hangt af van een aantal factoren. De datum vanaf wanneer je AOW ontvangt, staat vast, dus daar kun je weinig aan veranderen. Maar daarnaast kun je in sommige gevallen eerder met pensioen.
Gepubliceerd
12 november 2020
Laatst geüpdatet
2 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 12 november 2020
- Laatst geüpdate: 2 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Wanneer je met pensioen kunt, hangt af van een aantal factoren. De datum vanaf wanneer je AOW ontvangt, staat vast, dus daar kun je weinig aan veranderen. Maar daarnaast kun je in sommige gevallen eerder met pensioen.

Stel checkt hun AOW-leeftijd

Wat is de AOW-leeftijd in Nederland?

In 2023 ligt de wettelijke AOW-leeftijd op 66 jaar en 10 maanden. In 2024 stijgt de leeftijd naar 67. Er is afgesproken om daarna tot en met 2027 de leeftijd niet verder te verhogen. De verdere ontwikkeling van de AOW-leeftijd na 2027 hangt af van de ontwikkeling van de gemiddelde levensverwachting.

Tabel 1: AOW-leeftijd tot en met 2028

Jaar waarin je AOW krijgt Je AOW-leeftijd
2020 66 jaar en 4 maanden
2021 66 jaar en 4 maanden
2022 66 jaar en 7 maanden
2023 66 jaar en 10 maanden
2024 67 jaar
2025 67 jaar
2026 67 jaar
2027 67 jaar
2028 67 jaar en 3 maanden

Bron: De Belastingdienst

Wanneer mag je met pensioen?

Je hoort wel eens ambitieuze verhalen over mensen die op hun veertigste met pensioen willen, maar dit soort wensdromen liggen voor de meesten van ons buiten bereik. De AOW-leeftijd staat namelijk vast. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan. In principe mag je namelijk op iedere leeftijd stoppen met werken.

Eerder met pensioen, hoe zit dat?

Als je eerder wilt stoppen met werken, kun je er in sommige gevallen voor kiezen om je pensioen eerder in te laten gaan, bijvoorbeeld vanaf je 60e. Er zijn verschillende manieren om dit mogelijk te maken. Zo kun je je pensioenregeling eerder in laten gaan en je kunt natuurlijk ook zelf een spaarpotje opbouwen. Lees meer over eerder stoppen met werken

Hoeveel AOW krijg ik?

Hoeveel AOW je krijgt is onder meer afhankelijk van of je een fiscaal partner hebt of niet. Ook kijkt de Belastingdienst naar hoeveel jaar je in Nederland hebt gewoond. Een extra voordeel is dat de belastingtarieven voor AOW-gerechtigden omlaaggaan. 

In dit artikel lees je precies hoeveel je in 2023 krijgt en wat de fiscale regels zijn. 

Heb jij later genoeg pensioen?

Om te bepalen wanneer jij met pensioen wil (en kan), zijn er een aantal zaken die je op een rijtje moet zetten. Het is ten eerste belangrijk om te weten hoeveel pensioen je op dit moment al hebt opgebouwd. Deze informatie vind je op Mijnpensioenoverzicht.nl. Je ziet daar hoe hoog je pensioen nu is en hoe hoog die later is als jouw huidige situatie hetzelfde blijft. 

Ten tweede ga je bepalen hoe je wilt dat je leven er tijdens je pensioen uitziet. Ben jij het type dat later het liefst een rustig leventje leidt, of wil jij tijdens je pensioen juist de wereld ontdekken? Aan beide toekomstscenario's hangt uiteraard een ander prijskaartje. Poets daarom je glazen bol nog eens op en maak een realistische inschatting van hoeveel inkomen je later nodig hebt om te kunnen leven zoals je wilt.

Aanvullend pensioen opbouwen

Verwacht je dat je AOW-uitkering en de pensioenregeling van je werkgever niet genoeg is om comfortabel van te leven? Dan is het verstandig om zelf extra pensioen op te bouwen. Hoe je dat doet? Knab helpt je graag op weg.

Zelf exta pensioen opbouwenGeschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zelf extra pensioen opbouwen?  Check je opties