Wat is een jaarafsluiting en waarom maak je die als zzp’er?

Er is weer een nieuw jaar begonnen! En ondanks dat 2020 voor velen een ander jaar was dan anders, is het belangrijk om deze ook administratief netjes af te sluiten. Je maakt daarvoor een jaarafsluiting, die ook voor jou als zzp’er heel belangrijk is.
Gepubliceerd
8 januari 2021
Laatst geüpdatet
8 januari 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 januari 2021
- Laatst geüpdate: 8 januari 2021
- Leestijd: 2 minuten

Er is weer een nieuw jaar begonnen! En ondanks dat 2020 voor velen een ander jaar was dan anders, is het belangrijk om deze ook administratief netjes af te sluiten. Je maakt daarvoor een jaarafsluiting, die ook voor jou als zzp’er heel belangrijk is.

Officieel is een jaarafsluiting voor jouw eenmanszaak niet verplicht. Maar je moet wel je administratie op orde hebben. Daarom is het verstandig om deze toch te maken. Het is de afronding van de administratie, die je goed kunt gebruiken voor de aangifte inkomstenbelasting.

Tip: de jaarafsluiting is iets anders dan de jaarrekening. De afsluiting is onderdeel van de jaarrekening, zoals bv’s die verplicht moeten (laten) opstellen.

man kijkt hoe hij zijn jaarafsluiting moet opstellen

Wat is een jaarafsluiting?

Met een jaarafsluiting sluit je de administratie van dat jaar af. Dat betekent dat je de balans opstelt, de winst- en verliesrekening maakt en dat je bijvoorbeeld alvast begint met de aangifte inkomstenbelasting. Heb je investeringen gedaan of moet je afschrijvingen doen? Ook dat doe je tijdens de jaarafsluiting, zodat je klaar bent om het nieuwe boekjaar in te gaan.

De voordelen van een jaarafsluiting

Als zzp’er ben je niet verplicht om een jaarrekening te maken. De jaarafsluiting is onderdeel van de jaarrekening en dus ook niet verplicht. Wel levert het 3 belangrijke voordelen op:

 • Kloppende administratie
  Met een jaarafsluiting zorg je dat de administratie van dat jaar klopt. Aan de hand van de balans en de winst- en verliesrekening kom je er snel achter als er toch een foutje in is geslopen, zodat je deze meteen kunt herstellen.
 • Voorbereiding op aangifte inkomstenbelasting
  Je moet aangifte inkomstenbelasting doen, om jouw verdiensten als zzp’er bij de Belastingdienst op te geven. Met de jaarafsluiting zet je alles op een rij, wat je kunt gebruiken om de aangifte in maart makkelijker te maken.
 •  Bijsturen als dat nodig is
  Blijkt dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt? Of liggen de kosten hoger dan je had verwacht en komt er minder binnen dan je had gehoopt? Het zijn inzichten die je krijgt als je het jaar afsluit, om volgend jaar tijdig bij te sturen.

Aan de slag: wat heb je nodig?

Ga je aan de slag met de jaarafsluiting voor zzp’ers? Het is belangrijk om alle benodigde stukken te verzamelen. Het gaat om:

 • Verkoopfacturen
  Verzamel alle facturen die je stuurde aan klanten, opdrachtgevers of afnemers.
 • Banktransacties
  Download je bankafschriften of importeer deze in het administratiesoftware die je gebruikt.
 • Inkoopfacturen
  Zorg dat je alle inkoopfacturen van het afgelopen jaar netjes op een rij hebt.
 • Overzicht van afschrijvingen
  Heb je afschrijvingen gedaan? Verzamel ze voor de jaarafsluiting.
 • Ingevulde beginbalans
  Onderneem je al langer dan dit jaar? Pak de ingevulde beginbalans er weer bij.
 • Betaalde en ontvangen btw
  Verzamel de bedragen aan betaalde en ontvangen btw over de 4 afgelopen kwartalen.
 • Alle privé-uitgaven en -overboekingen
  Noteer en verzamel alle uitgaven en overboekingen die je privé hebt gedaan.

Met deze gegevens kun je de balans en winst- en verliesrekening opstellen. Neem daarnaast ook eventuele investeringen op in je administratie. Zo manier ben je klaar voor de jaarafsluiting, die je met een boekhoudprogramma zoals MoneyMonk eenvoudig kunt doen.

Alles op een rij met de boekhoudkoppeling van Knab

Importeer al je bij- en afschrijvingen van je zakelijke rekening automatisch naar je boekhoudprogramma met de boekhoudkoppeling. Te gebruiken met 12 verschillende boekhoudprogramma’s.

Zoek je nog een boekhoudprogramma? Klanten van Knab krijgen nu het 1e jaar 50% korting op de kosten van MoneyMonk.Jasper Horstink
Jasper Horstink is oprichter van MoneyMonk en gelooft dat je door de juiste software plezier kunt hebben aan het bijhouden van je administratie.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Koppel je bank met je boekhoudpakket Check het hier

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland