Wat is assurantiebelasting en voor welke zzp verzekeringen geldt het?

Voor je zzp verzekeringen betaal je elke maand premie. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van een aantal factoren. De hoogte van je eigen risico bijvoorbeeld en welke dekking je hebt gekozen. Bij sommige verzekeringen komt er nog een extra bedrag bovenop de premie: de assurantiebelasting. Maar wat is assurantiebelasting en voor welke zzp verzekeringen geldt het?
Gepubliceerd
18 juni 2019
Laatst geüpdatet
1 oktober 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 18 juni 2019
- Laatst geüpdate: 1 oktober 2019
- Leestijd: 4 minuten

Voor je zzp verzekeringen betaal je elke maand premie. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van een aantal factoren. De hoogte van je eigen risico bijvoorbeeld en welke dekking je hebt gekozen. Bij sommige verzekeringen komt er nog een extra bedrag bovenop de premie: de assurantiebelasting. Maar wat is assurantiebelasting en voor welke zzp verzekeringen geldt het?

Wat is assurantiebelasting eigenlijk?

Wat is assurantiebelasting?

Assurantiebelasting is een verplichte belasting die in Nederland wordt geheven op verzekeringen. Het tarief is door de overheid vastgesteld op 21% van de totale verzekeringskosten. De belasting is onderdeel van de premie. Verzekeraars dragen het vervolgens af aan de Belastingdienst. 


Assurantiebelasting is dus eigenlijk een procentuele verhoging van de premie. Daarbij geldt: hoe hoger de premie, hoe hoger de belasting. Het kan dus de moeite waard zijn om premies van verschillende verzekeraars te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.

De term ‘assurantie’

Assurantie is een ander woord voor verzekering. Assurantiebelasting betekent dus letterlijk ‘verzekeringsbelasting’. Uit de opbrengsten van onder andere deze belasting betaalt de overheid voorzieningen zoals onderwijs.

Over deze zzp verzekeringen betaal je belasting

Je betaalt de belasting over de premie van vrijwel alle schadeverzekeringen. De bekendste verzekeringen waarop de belasting van toepassing is, zijn:

- (Zakelijke) rechtsbijstandverzekering
- Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering
- (Zakelijke) autoverzekering of bestelbusverzekering
- Bromfiets- en scooterverzekering
- Opstal- en inboedelverzekering
- (Zakelijke) reisverzekering (behalve het deel ziektekosten)
- (Zakelijke) telefoonverzekering

Betaal je assurantiebelasting over je AOV?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is één van de verzekeringen die is vrijgesteld van assurantiebelasting. Je betaalt de belasting namelijk niet over verzekeringen die te maken hebben met het leven, welzijn en overlijden van mensen.

Andere vrijgestelde verzekeringen zijn bijvoorbeeld:

- (Zakelijke) zorgverzekering
- Levensverzekering
- Uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering
- Ongevallenverzekeringen
- Invaliditeitsverzekeringen

Assurantiebelasting in 2019

Jarenlang lag het percentage van de assurantiebelasting op 7%, waarna het tussen 2008 en 2011 werd verhoogd naar respectievelijk 7,5% en 9,7%. In 2013 is het percentage van de belasting met maar liefst 11,3% verhoogd, naar 21%. Dit had te maken met het forse begrotingstekort waar we in Nederland mee te maken hebben.

Is assurantiebelasting aftrekbaar of niet?

De assurantiebelasting is gelijk aan het btw-tarief (21%), maar verder zijn het twee compleet verschillende heffingen. De assurantie-heffing valt namelijk niet onder de btw-regelingen. Dat betekent dus dat de assurantiebelasting - in tegenstelling tot de btw - niet aftrekbaar is tijdens de aangifte omzetbelasting. Alleen voor ondernemers met een assurantiekantoor kan er een uitzondering gemaakt worden.

Wel aftrekbaar als zakelijke kosten

Wanneer je als zzp’er assurantiebelasting betaalt voor je zakelijke verzekering, maak je deze kosten in principe voor je onderneming. De meeste ‘zakelijke kosten’ zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt de bruto premie, inclusief assurantiebelasting en andere kosten, dus wel opvoeren als aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Zakelijke verzekeringen met korting

Wil jij een AOV afsluiten? Knab heeft twee partijen geselecteerd waar je dit voordelig kunt doen. Eerst vergelijk je alle aanbieders in de markt en vervolgens kies je de voordeligste voor jouw situatie.

Ook je andere zakelijke verzekeringen regel je eenvoudig via Knab. Lekker voordelig, want bij meerdere verzekeringen ontvang je tot 10% korting op je premie. Bereken vrijblijvend je premie en sluit daarna de verzekering af, met of zonder advies! Arlette Cernëus
Arlette werkt sinds september 2016 bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Regel een goede en betaalbare AOV via Knab  Bekijk het aanbod

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland