Succesvol starten als zzp'er: 5 tips

Wanneer je net begint als zzp'er kan je wel wat hulp gebruiken. In deze vlog vertelt Martijn Pennekamp, initiatiefnemer van startersplatform Ikwordzzper.nl, hoe je als kersverse zzp'er een vliegende start maakt. Niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Hieronder kun je alles lezen wat er in de video wordt verteld. Zonder geluid kijken met ondertitels? Klik rechtsonder in de video op het knopje cc.
Gepubliceerd
4 februari 2020
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 3 februari 2020
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 3 minuten

Wanneer je net begint als zzp'er kan je wel wat hulp gebruiken. In deze vlog vertelt Martijn Pennekamp, initiatiefnemer van startersplatform Ikwordzzper.nl, hoe je als kersverse zzp'er een vliegende start maakt.

Niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Hieronder kun je alles lezen wat er in de video wordt verteld. Zonder geluid kijken met ondertitels? Klik rechtsonder in de video op het knopje cc.

Wat moet jij doen om succesvol te starten als zzp'er? Die vraag krijg ik bijna elke dag wel. In deze vlog ga ik je in 5 tips uitleggen, hoe jij succesvol kunt starten als zzp'er.

Tip 1: Maak altijd een ondernemingsplan

Werk niet in je bedrijf, maar werk altijd aan je bedrijf. Een ondernemingsplan laat je nadenken over alle facetten die horen bij het ondernemerschap. Denk bijvoorbeeld aan de prijs van je product. Een ondernemingsplan is nu even veel werk, maar levert je straks heel veel op, als je op een gegeven moment aan je doelen aan het werk bent. Dus tip 1: maak dat plan!

Tip 2: Bereken altijd op een goede manier je uurtarief

Bepaal dus niet wat je waard bent, maar welke waarde je toevoegt. Want als je weet welke waarde je toevoegt, bij een onderneming, dan kun je dat ook vertalen naar de waarde die je vraagt. Dus het uurtarief wat je vraagt. En zorg dat je altijd een minimumtarief weet, dus dat je weet wat je minimaal nodig hebt om te kunnen leven. En wat je maximaal zou willen vragen of kunnen vragen, zodat je een wat makkelijker ondernemersbestaan hebt.

Dus zorg in ieder geval, dat je weet welk uurtarief je moet rekenen, ook al werk je niet met een uurtarief. Elk uurtje kost je nou eenmaal wel geld. Ook wel hocus pocus de truc is focus.

Tip 3: Focus je op een bepaald specialisme

Zorg dat je je focust op een bepaald specialisme, waar jij goed in bent. Zeg niet bijvoorbeeld als tekstschrijver dat je overal goed in bent. Dat je alle soorten teksten kunt schrijven. Maar focus je op één of twee soorten teksten, waar jij juist heel goed in bent. En zorg dat je die niche zoekt, die jou succesvol maakt. En als je die niche eenmaal hebt gevonden, dan zullen de opdrachtgever jou ook sneller vinden, dan dat je alles beweert te kunnen. En alle teksten weet te schrijven. dus kies die niche en ga er voor! succes met deze tip!

Tip 4: Laat je netwerk voor je werken

Werk aan je netwerk en zorg ook, dat jouw netwerk voor jou gaat werken. Met andere woorden, zorg ervoor dat je bekend raakt bij heel veel mensen en ondernemers om je heen. Maar zoek die netwerken uit, die jou kunnen introduceren bij toekomstige klanten. En ga niet eindeloos en doelloos, als een kip zonder kop alle netwerkbijeenkomsten af. Want het kost je veel kostbare tijd. Nee. Zoek een netwerk, die jouw netwerk kan versterken.

Tip 5: Bewaak je privé-werkbalans

Zorg voor een goede balans tussen privé en zakelijk. Met andere woorden, als je veel te vaak je zaken mee naar huis brengt, zal dat het een negatieve invloed hebben, op je privésituatie maar ook op je gezondheid. Want wil je af en toe eens bijtanken, dan moet je dat doen zonder dat je bezig bent met je bedrijf. Dus neem alsjeblieft, de zaken niet mee naar huis en zorg voor een goede balans.

Gelijk je geldzaken goed regelen?

Als startend zzp'er komt er veel op je af. Zeker op het gebied van financiën. Het internet staat vol met uitgebreide informatie en goedbedoelde adviezen, maar soms wil je gewoon even kort de belangrijkste informatie hebben. In onze Startersgids voor zzp'ers vind je alles wat je als startend zzp'er moet weten over je geldzaken.

Download de StartersgidsMartijn Pennekamp
Martijn is initiatiefnemer van startersplatform Ikwordzzper.nlDeel via:

Profiteer van voordelen voor startende zzp'ers  Bekijk nu

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers