Het belang van een buffer en 4 andere potjes voor ondernemers

Een gebrek aan buffer. Veel ondernemers werden er tijdens de intelligente lockdown mee geconfronteerd. De omzet liep terug, maar er waren geen reserves om op terug te vallen. In deze video deelt Femke Hogema - auteur van Ondernemen in Crisistijd - vijf potjes met je die iedere ondernemer in haar ogen moet aanleggen.
Gepubliceerd
23 juni 2020
Laatst geüpdatet
30 november 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 juni 2020
- Laatst geüpdate: 30 november 2021
- Leestijd: 2 minuten

Een gebrek aan buffer. Veel ondernemers werden er tijdens de intelligente lockdown mee geconfronteerd. De omzet liep terug, maar er waren geen reserves om op terug te vallen. In deze video deelt Femke Hogema - auteur van Ondernemen in Crisistijd - vijf potjes met je die iedere ondernemer in haar ogen moet aanleggen.

 

Potje 1: een buffer

Het eerste potje dat iedere ondernemer zou moeten hebben, is een buffer. Een buffer om zes maanden mee door te komen. Om zes maanden je salaris en zakelijke kosten mee te kunnen betalen. Ongeacht wat er in de maatschappij, in de wereld gebeurt. Dat potje bouw je natuurlijk niet in een dag op. Maar als je nu begint met iedere maand een stukje van je inkomsten opzij zetten, bouw jij gestaag aan je buffer.

Potje 2: de oude dag

Het tweede belangrijke potje is een potje voor de oude dag. Het probleem met de oude dag is dat veel ondernemers daar pas over na gaan denken als ze ouder worden, als het dichterbij komt. Maar het is slim als je er vroeg mee begint. Al begin je met € 10 of € 50 of € 100 per maand. Als je dat consequent nu opzij zet, bouw je echt iets op voor de oude dag.

Potje 3: jaarlijkse vaste lasten

Het derde potje betreft de jaarlijkse vaste lasten. Je herkent dat vast wel dat je - vaak in januari - ineens een grote factuur krijgt voor het hele jaar. Breng eens in kaart welke jaarfacturen jij krijgt en zet iedere maand een twaalfde deel van dat bedrag op een aparte rekening. Als jij dan die jaarfactuur moet betalen, staat dat bedrag gewoon op je rekening.

Potje 4: opleidingen en investeringen

Een vierde en heel belangrijk potje is een potje voor opleidingen en investeringen. Iedere ondernemer is het aan zichzelf en het bedrijf verplicht om te investeren in ontwikkeling en groei. Dus zorg dat je hier iedere maand een bedrag voor opzij zet. Zie het als een investering in jouw bedrijf.

Potje 5: winst

Het vijfde potje is je winstpotje. Het lastige met geld is dat het altijd op kan. Je doet er dus goed aan om van tevoren te bepalen hoeveel winst jij met jouw bedrijf wil maken - en dat iedere maand als eerste opzij te zetten. Dan moeten jij en je bedrijf het doen van het geld dat overblijft. 

Start met potjes!

Met Knab Zakelijk maak je gemakkelijk - en zonder extra kosten - verschillende potjes aan. Gewoon online of via de app. Zo houd jij het overzicht op je financiën. 

Meer weten?

Deze tips - en meer - komen uitgebreid aan bod in het nieuwe boek 'Ondernemen in crisistijd' van Femke Hogema. .Je downloadt via Knab gratis het hoofdstuk over cashflow. 

 

 Femke Hogema
Femke Hogema is de oprichter van Profit First Nederland en geeft tips om een financieel gezond bedrijf te runnenDeel via:

Lees het hoofdstuk 'Cashflow' van Femke Hogema  Download gratis

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers