Geld lenen zonder bank: is crowdfunding iets voor jou?

  • Gepubliceerd: 16 augustus 2017
  • Laatst geüpdate: 13 mei 2019
  • 2 minuten

Als trotse ondernemer wil jij niets liever dan jouw bedrijf laten bloeien en groeien. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je geld nodig. En aangezien geld niet aan bomen groeit, ga jij op zoek naar de beste manier om jouw groeiwensen en nieuwe ideëen voor je bedrijf te financieren. Misschien ben je al bij een bank geweest voor informatie over een lening. Maar er zijn veel meer opties om geld te lenen.

Vraag zakelijke lening aan

Geld lenen zonder bank, maar waarom?

Steeds meer mensen kijken naar mogelijkheden om hun bedrijf te financieren zonder tussenkomst van een bank. Bij een bancaire lening heb je als kleine startende ondernemer soms niet in de hand tegen welke voorwaarden je geld leent. Gelukkig zijn er andere opties, zoals crowdfunding, waarbij je veel meer zelf invult hoe jouw lening eruitziet. In dit artikel leggen we je uit hoe crowdfunding werkt en kun jij beslissen of het iets voor jou is.

Wat is crowdfunding eigenlijk?

Crowdfunding is een alternatieve manier om kapitaal te verzamelen en jouw uitbreidingsdromen te verwezenlijken. Deze lening komt niet van slechts één partij, zoals bij een bank, maar van een groep investeerders die allemaal een bedrag inleggen. Dit bedrag investeren ze in jouw bedrijf, omdat ze vertrouwen hebben in het succes van je bedrijf. Je wordt gematcht met mensen die geloven in jouw bedrijf.

Geld-lenen-zonder-bank-589519-edited.jpg

Crowdfunding, dat werkt 

Er zitten flink wat voordelen aan crowdfunding. Zo wordt de ondernemer minder beperkende voorwaarden opgelegd dan bij een banklening en haal je er veel meer uit dan ‘alleen’ geld. Je krijgt snel duidelijkheid, persoonlijke begeleiding, veel nieuwe potentiële klanten en je kunt je doelgroep om advies vragen. En dat alles terwijl je bedrijf groeit. Via Knab Crowdfunding krijg je alle voordelen van crowdfunding, met de veiligheid en garantie van een bank.

Veel potentiële klanten 
Met een helder businessplan met financiële analyses bereik je via crowdfunding meer dan 125.000 potentiële investeerders en klanten. Naast financiering krijg je dus ook extra promotie via crowdfunding. Als deze mogelijke klanten enthousiast zijn, zullen ze hun ervaringen delen in hun netwerk en worden ze ambassadeurs van je bedrijf. Op deze manier breidt ook jouw netwerk zich uit en groeit je naamsbekendheid. Deze vorm van mond-tot-mondreclame is ontzettend waardevol voor de groei van je onderneming.

Snel duidelijkheid 
Een lening via crowdfunding geeft snel duidelijkheid in de haalbaarheid van je plannen. Zo kun je bijvoorbeeld live in de gaten houden hoeveel investeerders je al hebt. Ook bij Knab krijg je snel duidelijkheid. Binnen 3 weken weet je of je onderneming bij ons financierbaar is. Je campagne kan heel snel gaan. Zo haalde de webwinkel Skiwebshop via ons binnen 30 minuten € 200.000 op. Duurt het langer? Ook goed, dan krijg je langduriger publiciteit voor je onderneming.

Persoonlijke begeleiding
Als je nog nooit eerder een crowdfundingcampagne hebt opgestart, kan het best lastig zijn om succesvol campagne te voeren. Bij Knab word jij dan ook begeleid door een persoonlijke Crowdfund Coach. Deze coach kan jou met diverse dingen helpen, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een succesvolle pitch of het aanpassen van bedrijfsdocumenten. De Crowdfund Coach staat jou bij van begin tot eind: vanaf de eerste afspraak tot het geld van de lening op je rekening staat.

Advies van je doelgroep
Via crowdfunding bouw je een band op met je investeerders. Zij tonen vertrouwen in jouw product door er geld in te investeren en zij krijgen er rendement voor terug. Een win-win situatie toch? Diezelfde investeerders zijn een belangrijke afspiegeling van de markt. Bij jouw ambassadeurs en potentiële investeerders kun je peilen wat ze vinden van je bedrijfsplan en krijg je advies. Handig!

Geld lenen zonder bank is soms een uitdaging

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen verbonden aan crowdfunden. Deze manier van financiering is niet voor iedereen weggelegd. Een succesvolle crowdfundingcampagne voeren kost namelijk veel tijd en aandacht. Ook moet je volledig transparant zijn over bedrijfsplannen en financiën om vertrouwen te creëren. Dit kan je natuurlijk juist aanspreken. Zie je dit niet zo zitten? Dan kun je misschien beter kijken naar andere manieren van financiering.

Voorwaarden voor crowdfunding

Daarnaast zijn er uiteraard enkele voorwaarden waar je als crowdfunder aan moet voldoen. Deze verschillen per crowdfundingplatform. Om via Knab te crowdfunden, moet je gevestigd zijn in Nederland. Anders is het lastig om potentiële investeerders te vinden op dezelfde markt waar jij opereert. Ook moet jouw gewenste lening tussen de € 50.000 en € 1.000.000 liggen.

Houd daarnaast rekening met de kosten van crowdfunding en rente die je moet betalen over je zakelijke rekening. Geld lenen kost immers geld. Ook zijn er risico's, want het kan zomaar zijn dat er geen interesse is in jouw idee. 

Ja, geld lenen via crowdfunding is iets voor mij!

Bij Knab Crowdfunding geloven wij in de gebundelde krachten van crowd & onderneming. Daarom investeren wij 10% mee in je lening. Wil je via crowdfunding geld lenen? Bekijk alle voordelen van Knab Crowdfunding of vraag meteen een lening aan. Binnen 2 werkdagen nemen we contact met je op.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Op zoek naar een bedrijfsfinanciering?  Check Knab Crowdfunding

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland