Fiets van de zaak: de belastingregels voor zzp'ers

Hoef je niet ver te reizen naar klanten of opdrachtgevers? Dan ga je misschien liever met de fiets, in plaats van met de auto of het openbaar vervoer. Goed voor het milieu én jouw gezondheid. Bovendien is een fiets van de zaak sinds 2020 fiscaal een stuk voordeliger. In dit artikel lees je over de bestaande en nieuwe belastingregels.
Gepubliceerd
22 oktober 2019
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 18 oktober 2019
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Hoef je niet ver te reizen naar klanten of opdrachtgevers? Dan ga je misschien liever met de fiets, in plaats van met de auto of het openbaar vervoer. Goed voor het milieu én jouw gezondheid. Bovendien is een fiets van de zaak sinds 2020 fiscaal een stuk voordeliger. In dit artikel lees je over de bestaande en nieuwe belastingregels.

fiets van de zaak in 2020 voor zzp'ers

Fiets gebruiken als zzp’er? Twee opties

Wanneer je een fiets wilt aanschaffen voor je werk, heb je grofweg twee opties:
  • Je koopt de fiets als privébezit;
  • Je koopt de fiets 'op de zaak'.

1. Fiets als privébezit

Heb je zelf al een fiets of kies je ervoor om deze met privévermogen aan te schaffen? Dan heb je in 2024 recht op een vergoeding van maximaal € 0,23 per gereden kilometer. Dit bedrag mag je aftrekken van de winst uit onderneming bij de aangifte inkomstenbelasting.

In die € 0,23 per gereden kilometer zijn alle kosten inbegrepen. Je mag daarnaast dus geen extra kosten voor bijvoorbeeld de aankoop of het parkeren in een fietsenstalling aftrekken. In dit artikel lees je hoe de kilometervergoeding werkt voor zzp’ers.

Kilometerregistratie voor zzp’ers

Als je gebruik wilt maken van de kilometervergoeding, moest je de gereden kilometers tot en met 2019 nauwkeurig bijhouden. Dit kon door middel van een kilometerregistratie, die je minstens zeven jaar moet bewaren. Sinds 2020 is dit niet meer nodig en geldt automatisch een vaste bijtelling van 7% van de cataloguswaarde. Daarover later meer. 

2. Fiets van de zaak

Gebruik je jouw fiets minimaal 10% voor zakelijke ritten? Dan mag je deze op naam van je bedrijf zetten. Het voordeel daarvan is dat je alle gemaakte kosten mag opvoeren als aftrekpost van de winst uit onderneming. Dat geldt zowel voor het aankoopbedrag als de kosten voor eventuele verzekeringen en onderhoud. Ook de btw die je betaalt, is fiscaal aftrekbaar.

Investeringsaftrek

Kost jouw fiets meer dan € 450, exclusief de teruggevraagde omzetbelasting? Dan komt deze op de balans te staan. De fiets telt dan mee voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), waarvoor je in aanmerking komt als je in totaal in een jaar meer dan € 2.800 investeert (2024) in bedrijfsmiddelen. Je mag dan 28% van het geïnvesteerde bedrag in mindering brengen van de winst.

Let op: Gebruik je de fiets dus slechts 50% voor zakelijke ritten, dan is het bedrag dat je mag opgeven ook de helft van het aankoopbedrag. De investeringsaftrek geldt namelijk alleen voor het deel dat je voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Fiets van de zaak: de regels vanaf 2020

Staat je fiets op de zaak, maar gebruik je deze zo nu en dan ook om naar vrienden of de supermarkt te gaan? Voorheen moest je - net zoals bij een privéfiets en auto op naam van de zaak - exact bijhouden hoeveel kilometers je aflegt. Niet zo handig, vindt het kabinet. Daarom is hier met ingang van 2020 verandering in gekomen.

Bijtelling fiets van de zaak

Voor een fiets van de zaak geldt sinds 2020 een vaste bijtelling van 7% over de cataloguswaarde. Dit bedrag wordt bij je winst of inkomen opgeteld, waardoor je meer winstbelasting betaalt. De regeling geldt voor alle soorten fietsen: van elektrische fietsen tot aan bakfietsen en racefietsen. Je hoeft hiervoor dus geen kilometers meer bij te houden.

Fiets op de zaak of juist privé?

Als je een nieuwe fiets wil kopen voor je werk is het dus slim om beide opties tegen elkaar af te wegen. Welke optie het voordeligst is, hangt af van je situatie.

Automatiseer je boekhouding

Met de Knab Boekhoudkoppeling wordt het bijhouden van je administratie een stuk makkelijker. Je koppelt je zakelijke Knab-rekening aan je boekhoudpakket, waardoor al je af- en bijschrijvingen automatisch worden ingeladen. Dat geldt ook voor de kosten die een fiets van de zaak met zich meebrengt.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.Deel via:

Koppel je bank met je boekhoudpakket  Check het hier

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers