Scroll door naar...

Eindejaarstips 2019: 18 financiële tips voor zzp'ers en ondernemers

Het einde van 2019 is in zicht. Een goed moment om na te gaan of je op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee je geld kunt besparen. Met sommige acties kun je niet wachten tot 2020, maar andere moet je juist uitstellen tot het nieuwe jaar.

Lees ook onze particuliere bespaartips.

1
Vraag vóór 1 januari 2020 om KOR-ontheffing

Is je jaaromzet lager dan € 20.000? Dan kan het verstandig zijn om je aan te melden voor de kleineondernemersregeling.

Factureer daarbij zoveel mogelijk nog vóór 1 januari 2020. Als je namelijk je facturen voor leveringen van goederen of diensten in begin 2020 nog dit jaar verzendt, valt deze omzet nog binnen 2019. Hierdoor heb je in 2020 meer kans om onder de drempel te blijven.

→ Lees hier alles over de kleineondernemersregeling.

Let op! Tot 20 november 2019 kon je je aanmelden om mee te doen aan de nieuwe KOR. Heb je je nog niet aangemeld? Niet getreurd, je kunt je gewoon nog aanmelden, maar de regeling zal voor jou dan later pas ingaan. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst vier weken nodig heeft om je aanmelding te verwerken. Als je in 2019 al gebruikmaakt van de KOR, dan ben je al automatisch aangemeld voor 2020. 

2
Geef BUA-correctie op in laatste slotaangifte 2019

Verras jij je klanten en opdrachtgevers wel eens met een relatiegeschenk? Dan is het goed om te weten dat de btw die je hierover betaalt niet altijd fiscaal aftrekbaar is. Er geldt een drempelbedrag van € 227 per persoon per jaar. Over hogere bedragen mag je de btw niet aftrekken.

Als je btw hebt afgetrokken voor geschenken die boven € 227 per persoon per jaar liggen, moet je de afgetrokken btw tijdens de btw-aangifte corrigeren en alsnog voldoen. Dit staat vastgelegd in het Besluit Uitsluiting Aftrek (BUA) van voorbelasting, ook wel BUA genoemd.

3
Wisselend inkomen? Controleer of je recht hebt op belastingteruggave

Heb je een sterk wisselend inkomen? Dan kun je in aanmerking komen voor de middelingsregeling.

Met middeling bereken je jouw gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren. Vervolgens bereken je hoeveel belasting je per jaar moet betalen. Het kan zomaar dat je te veel belasting hebt betaald in de voorgaande jaren. Dan heb je recht op een teruggave. Dat bedrag kan behoorlijk oplopen!

Doe de middelingscheck

4
Voldoe aan je urencriterium

Ben je zzp'er en heb je nog (net) niet voldaan aan het urencriterium van 1.225 uur? Dan is het slim om deze uren alsnog aan je onderneming te besteden. Je kunt dan namelijk gebruikmaken van bepaalde ondernemersfaciliteiten, zoals bijvoorbeeld de ondernemersaftrek en de oudedagsreserve. Het is belangrijk dat je hiervoor een goede administratie bijhoudt, zodat je je uren aannemelijk kunt maken.

Meer weten?
Lees welke uren wel en niet meetellen voor het urencriterium.

Dit urencriterium geldt ook als je nog maar een deel van het jaar zzp'er bent. En heb je naast jouw werk als zzp'er ook een baan in loondienst? Dan gelden er aanvullende regels voor het urencriterium.

5
Verwerk je nieuwe btw-nummer

Heb je een eenmanszaak? Dan heb je waarschijnlijk inmiddels een brief ontvangen met je nieuwe btw-nummer voor 2020.

1,3 miljoen eenmanszaken krijgen in 2020 een nieuw btw-nummer. In dit nieuwe nummer is je BSN-nummer niet meer verwerkt. Een stuk veiliger dus om dingen als identiteitsfraude te voorkomen. Zorg dat je aan het begin van het nieuwe jaar je nieuwe nummer op al je facturen hebt vermeld. Je bent namelijk verplicht deze te vermelden. Kijk ook of je nummer op je website is bijgewerkt en eventueel briefpapier. Laat ook even je boekhouder weten wat je nieuwe btw-nummer is.

6
Controleer jouw btw-aangiften over 2019

Controleer of je alle btw-aangiften voor 2019 correct hebt ingevuld. Houd hierbij ook rekening met eventuele btw-correcties. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor het zakelijk gebruik van je privé auto of het privégebruik van elektriciteit, gas en water.

Blijkt het dat je over 2019 te weinig btw hebt aangegeven? Dan moet je dit vóór 1 april 2020 corrigeren met een suppletieaangifte. Deze kun je digitaal indienen op de website van de Belastingdienst. Je betaalt over het bedrag van de naheffingsaanslag geen belastingrente. Wel kun je over het verschuldigde bedrag een verzuimboete van 5% krijgen.

Let op: Je hoeft de suppletieaangifte alleen te gebruiken bij correcties van meer dan € 1.000. Lagere correcties mag je verwerken in jouw eerstvolgende btw-aangifte.

Meer weten?

Lees hier 8 belangrijke vragen over btw-aangifte.

7
Overweeg om de vergoeding voor je partner in 2020 uit te keren

Heeft jouw partner dit jaar minstens 525 uur meegewerkt in jouw bedrijf? En heb je hem of haar daarvoor geen vergoeding gegeven, maar ben je dat wel van plan? Wacht dan nog even tot na 2019 zodat je dit jaar de meewerkaftrek nog kan benutten. Als je partner minstens 525 uren en hooguit 875 uren in je onderneming heeft gewerkt, is de meewerkaftrek 1,25% van de winst. Bij een hoger aantal uren stijgt de aftrek tot maximaal 4% van de winst.

Je kunt als zzp'er je partner overigens gewoon een vergoeding geven voor zijn of haar werkzaamheden. Een arbeidsbeloning van minimaal € 5.000 is fiscaal aftrekbaar, maar wordt wel bij je partner belast als inkomen uit overige werkzaamheden. Een beloning van minder dan € 5.000 is dat niet. Reken dus van tevoren uit wat voor jou het voordeligst is.

8
Geef de btw-correctie voor het privégebruik van je zakelijke auto op

Heb je in 2019 je zakelijke auto ook voor privédoeleinden gebruikt? Dan moet je daarvoor een correctie toepassen in je laatste btw-aangifte van 2019.

De btw die in 2019 aan jou in rekening is gebracht op de aanschaf, het onderhoud en het gebruik van de zakelijke auto, kun je aftrekken als voorbelasting zolang je de auto hebt gebruikt voor belaste omzet. Heb je het werkelijke privégebruik niet bijgehouden? Dan mag je uitgaan van 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm).

9
Check hoeveel je kan besparen op je zorgverzekering

In sommige gevallen kun je flink wat geld besparen op je zorgverzekering. Tussen de goedkoopste en de duurste zit namelijk op jaarbasis meer dan € 400 verschil.

Je kunt overwegen om aanvullende verzekeringen op te zeggen wanneer je er toch geen gebruik van maakt. Dat kan een paar tientjes per maand schelen! Kijk ook goed naar je dekking. Soms kun je meer vergoed krijgen dan je denkt. Zo mag je dit jaar misschien nog een nieuwe bril uitzoeken of nog een paar keer naar de fysiotherapeut.

Overstappen van zorgverzekering?
Knab heeft een zorgverzekering geselecteerd die past bij wat jij nodig hebt als zzp’er. Als Knab-klant profiteer je bovendien van korting op je premie. 

Bereken je zorgpremie 

10
Ruim je oude administratie op

Heb je nog administratie van vóór 2013? Dan mag je deze na 31 december 2019 wegdoen. De wettelijke bewaartermijn voor de administratie is namelijk zeven jaar.

Wat valt er onder administratie? Alle gegevens die van belang kunnen zijn voor de belastingheffing. Denk daarbij aan de loonadministratie, verkoopadministratie, voorraadgegevens, het grootboek en facturen van crediteuren en debiteuren. Als je bepaalde documenten nog nodig denkt te hebben - bijvoorbeeld pensioen- en lijfrentepolissen - moet je deze nog wel bewaren.

Gebruik je onroerende zaken, elektronische diensten, telecommunicatiediensten of radio- en tv-omroepdiensten? Dan moet je de betreffende btw-administratie 10 jaar bewaren. Inclusief het jaar van eerste ingebruikname. Dit is vooral relevant als je hebt gekozen voor een btw-belaste levering van één of meer onroerende zaken.

11
Pas de kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) toe

Ga je aan het eind van 2019 nog investeren in een bedrijfsmiddel? Dan mag je daarover de kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) toepassen in 2019.

Een voorwaarde is dat je het bedrijfsmiddel in 2019 hebt betaald en in gebruik hebt genomen. Een tweede voorwaarde is dat de investering in bedrijfsmiddelen tussen de € 2.301 en € 318.449 ligt.

Wil je de KIA volledig benutten? Dan zul je een aanbetaling moeten doen zodat de totale betaling in 2019 voor investeringen minimaal gelijk is aan het bedrag van de KIA voor 2019.

12
Van hobbyist naar zzp'er? Bewaar je bonnen!

Is 2020 het jaar dat jij van je hobby je werk gaat maken? Bewaar dan nu alvast de bonnen van al je zakelijke uitgaven. Zodra je zzp'er bent, kun je de kosten die je tot vijf jaar daarvoor hebt gemaakt in een keer aftrekken. Dit doe je bij de aangifte inkomstenbelasting in het jaar dat je je hebt ingeschreven bij de KVK.

13
Sluit in 2019 een lijfrente af

Heb je een pensioengat? Dan kan je overwegen om een lijfrente af te sluiten. Zorg ervoor dat je de lijfrentepremie uiterlijk 31 december 2019 betaalt. De premies die je betaalt voor een lijfrente zijn namelijk binnen bepaalde grenzen fiscaal aftrekbaar.

De aftrek is in eerste instantie beperkt tot de zogeheten jaarruimte. Ook is de premie alleen aftrekbaar als je deze ook echt hebt betaald in het jaar waarin je de aftrek wilt toepassen.

Meer weten over lijfrente?

In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van lijfrente en wat de drie belangrijkste opties zijn.

14
Doteer dit jaar nog aan de oudedagsreserve

Je hebt ieder jaar de keuze om een bedrag te 'doteren' aan je oudedagsreserve (OR). Je reserveert dan een deel van je fiscale winst tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Met de invoering van het tweeschijvenstelsel in 2020 kan het interessant zijn om dit nog in 2019 te doen. Dit is nu namelijk aftrekbaar tegen maximaal 51,75%, terwijl het over 2020 tegen hooguit 49,5% aftrekbaar is. Bovendien leidt het doteren aan de OR tot het verschuiven van de fiscale winst naar toekomstige jaren.

Een oudedagsreserve is overigens alleen voordelig als je het geld ook echt voor je pensioen opzij zet. Je kunt het bijvoorbeeld in een lijfrente- of bankspaarproduct storten.

Meer weten?

Lees over hoe je met de oudedagsreserve fiscaal voordelig kunt sparen voor je pensioen.

15
Check hoeveel je kunt besparen op je schadeverzekeringen

Vergelijk de premies van jouw schadeverzekering (bijvoorbeeld je auto- en rechtsbijstandverzekering) bij verschillende verzekeraars. Zonde om maandelijks of jaarlijks te veel betalen, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is!

Wist je dat je via Knab voordelig je zakelijke verzekeringen kunt afsluiten? We werken hiervoor samen met diverse specialisten op het gebied van verzekeringen. En als Knab-klant profiteer je van korting op je premie!

Bekijk het aanbod

16
Maak potjes voor je zakelijke financiën

Heb jij nog het overzicht over je zakelijke financiën? Of moet je steeds berekenen hoeveel je nou voor jezelf mag houden en wat je voor de belasting apart moet zetten?

Maak potjes om 2020 overzichtelijk te beginnen. Maak een potje aan voor je btw en je inkomstenbelasting, maar denk bijvoorbeeld ook aan je kosten of je reserves. Keer jezelf elke maand een salaris uit naar je privérekening en als dat een keer een maand niet lukt, vul je deze aan vanuit je reserves.

Als zakelijke klant van Knab kun je vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Profiteer ervan! 

17
Zet je financiële voornemens op een rij

Geef je soms geld uit alsof het water is? Dan is 2020 wellicht het moment om daar iets aan te doen. Zet alvast een aantal goede financiēle voornemens op een rij, zodat je het jaar direct goed van start gaat. Denk bijvoorbeeld aan:

18
Maak gratis een Financieel Plan

Met ons Financieel Plan weet je precies waar je aan toe bent. Op basis van je gegevens krijg je financiële tips, die gaan over jouw financiële situatie. Zo bespaar je nu, maar ook op de lange termijn. Probeer het nu gratis!

Vul gratis in

Oskar Barendse - Manager Financiële Planning

Oskar Barendse is Manager Financiële Planning bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning. Met deze tips voor zzp'ers sluit je 2019 voordelig af en begin je 2020 goed. 

Let op!

De tips zijn mede mogelijk gemaakt door Licent Academy en zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Aan dit artikel kunnen echter geen rechten worden ontleend. Fiscale regels kunnen bovendien altijd wijzigen. De informatie van de Belastingdienst is altijd leidend.