Dit zijn de belangrijkste instanties voor startende zzp’ers

Als startende zzp’er komt er veel op je af. Bedrijven zullen je gevraagd en ongevraagd benaderen met hun diensten. Niet alles is relevant, maar je moet zeker een aantal zaken goed regelen. We hebben de belangrijkste instanties voor je op een rij gezet. Zo weet je precies wat je bij welke instantie kunt en moet regelen. 
Gepubliceerd
12 februari 2020
Laatst geüpdatet
21 maart 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 11 februari 2020
- Laatst geüpdate: 21 maart 2023
- Leestijd: 3 minuten

Als startende zzp’er komt er veel op je af. Bedrijven zullen je gevraagd en ongevraagd benaderen met hun diensten. Niet alles is relevant, maar je moet zeker een aantal zaken goed regelen. We hebben de belangrijkste instanties voor je op een rij gezet. Zo weet je precies wat je bij welke instantie kunt en moet regelen. 

De belangrijkste instanties voor startende zzp'ers

KVK

Elke ondernemer begint zijn of haar avontuur met een bezoekje aan de Kamer van Koophandel (KVK). Zij bieden kennis, informatie en inspiratie aan ondernemers, maar zijn vooral bekend omdat je er je onderneming moet inschrijven in het Handelsregister. Deze registratie is wettelijk verplicht, dus je kunt als startende ondernemer echt niet om KVK heen. 

De Belastingdienst

Sta je ingeschreven bij KVK? Dan krijg je automatisch een omzetbelasting- en een btw-identificatienummer van de Belastingdienst toegewezen. Nog zo’n instantie waar je sowieso veel mee te maken krijgt. Hier moet je een aantal dingen regelen:

  • Check of de Belastingdienst je beschouwt als ondernemer. Mede op basis daarvan heb je recht op een aantal hele prettige aftrekposten;
  • Activeer binnen 30 dagen je beveiligde omgeving op belastingdienst.nl;
  • Doe - via die omgeving - steeds op tijd aangifte van je btw en inkomstenbelasting.

Op die jaarlijkse inkomstenbelasting kun je dankzij een paar slimmigheden mogelijk geld besparen. Oskar Barendse (Financieel Planner bij Knab) legt in dit webinar stap voor stap uit waar je als ondernemer op moet letten bij je aangifte inkomstenbelasting over 2019. 

Bank

Als ondernemer ga je hopelijk geld verdienen, maar je zal je af en toe ook iets moeten betalen. Je hebt dus een bank nodig. Kun je alle geldstromen dan niet via je bestaande privérekening laten lopen? Ja dat kan; een aparte zakelijke rekening is wettelijk niet verplicht.

Toch zijn er veel goede redenen om op financieel gebied zakelijk en privé te scheiden. Met een aparte zakelijke rekening krijg je een veel beter financieel overzicht. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig geld opzij zetten voor de btw-afdracht en je inkomstenbelasting, of een koppeling maken met je boekhoudprogramma. 

Boekhouder of boekhoudprogramma

Het is nogal wat: uren bijhouden, facturen maken, bonnetjes scannen, belastingaangifte doen. Een goede administratie kost veel tijd. ‘Helaas’ is dit wel van levensbelang om je onderneming tot een succes maken. Deels vereist de Belastingdienst dit van je, maar een goede administratie helpt je ook om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van je onderneming. Je kunt de administratie zeker zelf doen, maar een boekhouder of een online boekhoudpakket kan ook erg handig zijn. Je bepaalt zelf welk deel van de administratie je laat overnemen. 

Extra handig: Bij Knab kun je je zakelijke rekening aan een boekhoudpakket koppelen. Zo automatiseer je je boekhouding. Hiermee bespaar je tijd en voorkom je fouten. 

Kennis-websites

Ben je lekker op weg met je onderneming? Dan is het is nu wel verstandig om je kennis over het ondernemerschap op peil te houden. Er zijn veel kennis-websites die je hierbij kunnen helpen. Zij publiceren bijvoorbeeld regelmatig over nieuwe relevante wet- en regelgeving voor ondernemers, maar ook over hoe je je als zzp’er goed verzekert of een hypotheek kunt krijgen.

Bij Knab hebben we een speciale
kennisbank voor ondernemers. Hier vind je wekelijks nieuwe artikelen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken op platforms als ikwordzzper.nl, De ZZP Barometer of de speciale informatiepagina voor zzp’ers van KVK.Casper Zwart
Casper is Eindredacteur bij Knab. Hij schrijft al jaren over financiën. Daarnaast doet hij regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers