Is crowdfunding handig bij bedrijfsovername?

  • Gepubliceerd: 28 maart 2018
  • Laatst geüpdate: 26 april 2019
  • 2 minuten

Het overnemen van een bedrijf is een vertrouwelijk proces. Omdat je met crowdfunding een beroep doet op het publiek, lijkt deze methode niet geschikt voor overnamefinancieringen. Toch kun je – via een overbruggingskrediet – crowdfunding hier prima voor gebruiken.

crowdfunding bij bedrijfsovername (1)-785411-edited

Crowdfunding groeit

Het aantal financieringen via crowdfunding is de afgelopen vijf jaar spectaculair gegroeid. In 2016 is er in totaal € 170 miljoen opgehaald via crowdfunding. Dat is een groei van 33% ten opzichte van 2015. Het gaat bij crowdfunding ook om steeds grotere grotere bedragen. In bijna alle gevallen ging het daarbij om groei-, werkkapitaal en herfinancieringen.

Bedrijfsovernamefinanciering via crowd?

Bij veel bedrijfsovernames is het rondkrijgen van de financiering nog steeds het grootste knelpunt. Vooral bij kleinere overnames, van enkele tonnen tot een miljoen euro, is het moeilijk om een bankfinanciering te krijgen. Ondanks de opkomst van crowdfunding bij groei- en werkkapitaalfinancieringen, werd de moderne methode tot voor kort als ongeschikt beschouwd voor overnamefinancieringen.

VOORDEEL kan EEN NADEEL zijn

Het grote voordeel van crowdfunding is – naast de financiering – de extra marketingwaarde die een succesvolle aanvraag met zich meebrengt. Dit voordeel past natuurlijk niet bij het vertrouwelijke karakter van een bedrijfsovername.

Zolang de deal niet rond is wil vooral de verkoper absoluut niet dat zijn voorgenomen bedrijfsverkoop overal bekend wordt. Want dat leidt onvermijdelijk tot onrust en onzekerheid in en rondom het bedrijf. Met weglopende klanten of gedemotiveerde medewerkers als gevolg. Bekendheid van de deal voorkomen is ook in het belang van de koper: je wilt immers geen concurrentie bij de koop van een bedrijf.

OVERBRUGGINGSKREDIET is de oplossing

Om dat probleem te omzeilen heeft Knab sinds kort een simpele - maar wat mij betreft effectieve - oplossing bedacht. Daarmee kan crowdfunding toch worden ingezet om financiering op te halen voor een bedrijfsovername. In deze constructie verstrekt Knab de koper in eerste instantie een (tijdelijk) overbruggingskrediet. Daarmee kan de koper formeel zijn bedrijfsovername realiseren door de overeengekomen koopsom te betalen.

Daarna start de kopende ondernemer – samen met de Crowdfund Coach – de publieke crowdfundactie. In maximaal twee maanden kun je dan via de crowd het overbruggingskrediet herfinancieren. Dat gaat dan nog om 90 procent van het totaalbedrag, want Knab investeert zelf altijd 10 procent mee.

VOORWAARDEN

Uiteraard zijn aan deze constructie wel een paar voorwaarden verbonden. Allereerst is de hoogte van de overnamesom gemaximeerd tot één miljoen euro. Daarnaast krijg je alleen een overbruggingskrediet als je voldoet aan de gebruikelijke criteria: een gedegen businessplan, voldoende cashflow voor rente en aflossing én een aantoonbare geschiktheid van de ondernemer. Bovendien verplicht de ondernemer zich maximaal in te zetten om van zijn crowdfundcampagne een succes te maken.

WIN-WIN VOOR ONDERNEMEND NEDERLAND

Er zijn nog steeds duizenden ondernemers die tegen hun pensioen aan lopen, maar moeite hebben een opvolger te vinden. Met aan de andere kant vele honderden managers met ondernemersambities die graag hun ondernemersdroom willen realiseren maar onvoldoende eigen middelen hebben. Ik denk dat deze gefaseerde financieringsconstructie van Knab een effectieve oplossing kan zijn om vooral de markt voor kleinere bedrijfsovernames een flinke boost te geven. Kortom, een mooie win-win voor ondernemend Nederland.

Benieuwd of Knab Crowdfunding een passende oplossing is voor jouw financieringsbehoefte? Stuur een e-mail naar crowdfunding@knab.nlen we nemen contact me je op!

KOM NAAR DE NATIONALE OVERNAME DAG

Op 19 april organiseert Brookz de Nationale Overname Dag in Utrecht. Een uitgelezen kans voor ondernemers om via workshops en sprekers meer kennis op te doen over het (ver)kopen van een bedrijf. Bovendien een uitgelezen kans om te netwerken met mede-ondernemers en kennispartners.Peter Rikhof
Peter is directeur van Brookz, een partner van Knab


Op zoek naar een bedrijfsfinanciering?  Check Knab Crowdfunding

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland