Creatief ondernemen in tijden van corona: Isabella van Diva Dichtbij

Ondanks de coronacrisis lukt het veel ondernemers toch om iets positiefs te doen voor de samenleving. Isabella Scholte is freelance zangeres en verzorgt al jaren - in opdracht van stichting Diva Dichtbij - optredens voor mensen met een ziekte of beperking. Door de coronamaatregelen is het niet meer mogelijk om echt dichtbij te komen, maar met wat aanpassingen brengt ze nog steeds muziek naar de huiskamers van degenen die het nodig hebben.
Gepubliceerd
24 april 2020
Laatst geüpdatet
1 juli 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 22 april 2020
- Laatst geüpdate: 1 juli 2020
- Leestijd: 5 minuten

Ondanks de coronacrisis lukt het veel ondernemers toch om iets positiefs te doen voor de samenleving. Isabella Scholte is freelance zangeres en verzorgt al jaren - in opdracht van stichting Diva Dichtbij - optredens voor mensen met een ziekte of beperking. Door de coronamaatregelen is het niet meer mogelijk om echt dichtbij te komen, maar met wat aanpassingen brengt ze nog steeds muziek naar de huiskamers van degenen die het nodig hebben.

Creatief ondernemen tijdens de coronacrisis: Isabella Diva Dichtbij zingt voor ouderen op afstand

Altijd dichtbij

Als één van de Diva’s van stichting Diva Dichtbij is Isabella normaal gesproken de hele dag met mensen in contact. “We zingen voor mensen die zelf niet naar het theater kunnen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die langdurig ziek zijn of een handicap hebben. Het zijn meestal kleine optredens, in een huiskamer van een zorginstelling of bij iemand aan het bed.”

Juist die persoonlijke aandacht is belangrijk

Sinds de intelligente lockdown kan ze niet meer bij die kwetsbare mensen langs. En dat gaat misschien nog maanden duren. “Ik kon het eerst niet geloven. Voor deze mensen - die nu tot een risicogroep behoren - is juist nu de persoonlijke aandacht heel belangrijk.”

Ook over de situatie bij haar thuis maakt Isabella zich zorgen. “Ik heb een kind dat naar school gaat en die moet ik nu zelf lesgeven. Dat - en alle ellende die je om je heen ziet - levert soms wel stress op, waardoor de lust om te zingen me soms een beetje vergaat.”

Een handvol creatieve ideeën

Veel tijd om erbij stil te staan, had Isabella echter niet. Vanuit Diva Dichtbij werden er in rap tempo allerlei initiatieven uit de grond gestampt. “Je kan bijvoorbeeld op de website voor € 25 een ‘visiteliedje’ aanvragen. Dit zingen wij dan in voor je opa, oma of iemand anders die je mist. Daarnaast treden we nu op via een live videoverbinding. Dat is net iets persoonlijker dan het visiteliedje, omdat je dan echt contact hebt met iemand.”

Maar daar blijft het niet bij. Diva Dichtbij kijkt sinds kort ook naar manieren om veilig en volgens de regels op te kunnen treden in tuinen van verpleeghuizen. “We zingen buiten voor de deur, en ik heb gisteren voor het eerst op een hoogwerker gezongen voor een zorginstelling. De reacties waren echt fantastisch; zowel van de bewoners als omwonenden. Ik ben blij dat we op deze manier toch dichtbij kunnen komen.”

Help Diva Dichterbij

“De eerste aanvragen zijn inmiddels binnen, dus dat is positief. Optredens die al gepland stonden proberen we buiten te doen, of worden verzet. Maar we merken dat het toch wel lastig is in deze tijd. Diva Dichtbij is een erkend goed doel en we hebben nog veel plannen om de oudere mensen te bereiken. Hiervoor moeten we budget creëren. Daarom hebben mensen via onze website de mogelijkheid om een klein bedrag te doneren.”

De ene na de andere afzegging

Het werk voor Diva Dichtbij gaat - met wat aanpassingen - dus gewoon door, maar dat geldt niet voor haar andere opdrachten. “Na de persconferentie op 23 maart kreeg ik de ene na de andere afzegging. Mijn agenda stond vol en ineens was hij helemaal leeg. Dat was wel even schrikken.”

“Ik geef ook pianoles aan kinderen en ik treed op in verschillende zanggroepen of duo’s, zoals The ChooChoos en Duo Bella Rosa. Dit werk lag een hele tijd stil, maar ik probeer het nu weer op te pakken. De pianolessen geef ik via WhatsApp videobellen en van de optredens maken we mooie video’s die we op social media plaatsen. Ik ben zelf eigenlijk niet zo van de social media. Maar ja, je moet wat in deze tijd he.”

Isabella Scholte van Diva Dichtbij
Foto: Isabella Scholte, door: Ruud Pos Photography.

Wat brengt de toekomst?

Ondanks alles ziet Isabella de toekomst positief in. “Ik laat het op me afkomen. Ik heb genoeg werk via Diva Dichtbij en dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Het verbindt mensen. Bovendien zie ik ook hoe moeilijk anderen het hebben. Mijn broer heeft bijvoorbeeld een evenementenbureau met veel personeel, dat baart me pas echt zorgen.”

Voor de zekerheid maakt ze wel gebruik van de regelingen vanuit de overheid. “Je weet nooit hoelang het gaat duren. Ik kan het nog wel even uitzingen, maar ik heb ook een gezin te onderhouden. Ik zet nu geld apart op mijn zakelijke rekening en als later blijkt dat ik het toch niet nodig heb, kan het altijd weer terug.”

Creatieve zzp’ers gezocht!

Is het jou ook gelukt om iets positiefs met je bedrijf te bereiken tijdens deze crisis? Laat het ons weten via video@knab.nl en wie weet delen we jouw verhaal in de vorm van een videoportret.

Onze tips

Wil je meer lezen over ondernemen tijdens de coronacrisis? Check hier al onze tips en informatieArlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe ga jij om met de coronacrisis?  Check onze tips

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers