Onderzoek: 71% Nederlanders tegen plan om grote cashbetalingen te verbieden

Ruim zeven op de tien Nederlanders zien niets in het plan van Wopke Hoekstra om cashbetalingen boven de € 3.000 te verbieden. 42% geeft aan weleens zo’n bedrag contant af te rekenen. Dat blijkt uit een steekproef onder ruim 1.000 Knab-klanten.
Gepubliceerd
27 september 2021
Laatst geüpdatet
25 april 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 27 september 2021
- Laatst geüpdate: 25 april 2022
- Leestijd: 2 minuten

Ruim zeven op de tien Nederlanders zien niets in het plan van Wopke Hoekstra om cashbetalingen boven de € 3.000 te verbieden. 42% geeft aan weleens zo’n bedrag contant af te rekenen. Dat blijkt uit een steekproef onder ruim 1.000 Knab-klanten.

nieuwe auto

Verbod op grote cashbetalingen om witwassen tegen te gaan

Het kabinet speculeert al jaren over dergelijke maatregelen om witwassen door criminelen tegengaan. Nu heeft Hoekstra samen met België, Frankrijk, Italië en Spanje een concreet voorstel gedaan om in heel Europa cashbetalingen boven de € 5.000 te verbieden. Landen kunnen er zelf voor kiezen om nog lager te gaan. Hoekstra wil binnen Nederland dus een verbod op contante betalingen boven de € 3.000.

Onnodig betuttelend en symptoombestrijding

71% van de ondervraagden is tegen het plan. Tegenstanders vinden de maatregel die Hoekstra aankondigde vooral onnodig betuttelend. Velen zien het als symptoombestrijding en roepen Hoekstra op om andere manieren te verzinnen om criminaliteit aan te pakken.

Van alle ondervraagden geeft 42% aan weleens iets afgerekend te hebben met meer dan € 3.000 aan contant geld. 11% doet dit zelfs regelmatig tot vaak. Het gaat dan voornamelijk om de aankoop van een tweedehands auto of andere gebruikte spullen, bijvoorbeeld via Marktplaats.

Wél meerderheid voor afschaffen van het 500 eurobiljet

Hoekstra wil ook dat het 500 eurobiljet verdwijnt. Deze wordt sinds 2019 niet meer gedrukt, maar het is nog wel een wettig betaalmiddel. Voor dit plan krijgt hij van de meeste ondervraagden wel de handen op elkaar. 58% van alle ondervraagden steunt het plan om dit briefje af te schaffen.

Voorstanders van het afschaffen geven vooral aan dat dit biljet praktisch nergens meer geaccepteerd wordt. Zij vinden het daarom onnodig om deze in omloop te houden, zeker als het criminaliteit stimuleert. 79% van de ondervraagden heeft nog nooit een briefje van 500 gebruikt.

Veel geldopnames boven de € 500 per transactie

Overigens zien we bij Knab dat klanten steeds vaker grote bedragen opnemen. Uit onze transactiedata blijkt dat zakelijke klanten in 2021 in 17% van de gevallen meer dan € 500 per transactie uit de muur halen. Bij particuliere klanten gaat dat om 9%. In 2017 lag dat percentage bij zakelijke klanten nog op 7% en bij particulieren op 4%.Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

De voordelige zakelijke rekening van Knab  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers