5 tips: Geld besparen als zzp'er

Zzp’er zijn is het leukste dat er is. Je bent je eigen baas, je bepaalt je eigen werktijden en je beslist zelf welke keuzes je maakt in je loopbaan. Toch ben je ook vaker op jezelf aangewezen. Bijvoorbeeld op gebied van geldzaken. Daarom hebben we 5 tips verzameld om geld te besparen als zzp’er. Tip 1: Geld besparen op je werkplek Als zzp’er hoef je - waarschijnlijk - niet dagelijks om 7.30 uur in een propvolle trein te stappen naar een inspiratieloos kantoorpand. Vaak kun je gewoon zelf kiezen op welke locatie je aan de slag gaat. Dat is handig, want zo houd je de kosten van je werkplek ook beter in de hand. Thuiswerken is het goedkoopst Als je thuis werkt, betaal je het minst. Je zet je eigen koffie en kunt makkelijker even tussendoor een tosti maken. De vaste lasten bedragen maximaal zo’n € 100 per maand. Dit is inclusief elektriciteit, warmte en koffie. De lunch hebben we niet meegerekend.
Gepubliceerd
29 augustus 2018
Laatst geüpdatet
7 september 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 27 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 7 september 2020
- Leestijd: 3 minuten
Zzp’er zijn is het leukste dat er is. Je bent je eigen baas, je bepaalt je eigen werktijden en je beslist zelf welke keuzes je maakt in je loopbaan. Toch ben je ook vaker op jezelf aangewezen. Bijvoorbeeld op gebied van geldzaken. Daarom hebben we 5 tips verzameld om geld te besparen als zzp’er.
Zzp'er met smartphone

Tip 1: Geld besparen op je werkplek

Als zzp’er hoef je - waarschijnlijk - niet dagelijks om 7.30 uur in een propvolle trein te stappen naar een inspiratieloos kantoorpand. Vaak kun je gewoon zelf kiezen op welke locatie je aan de slag gaat. Dat is handig, want zo houd je de kosten van je werkplek ook beter in de hand.

Thuiswerken is het goedkoopst
Als je thuis werkt, betaal je het minst. Je zet je eigen koffie en kunt makkelijker even tussendoor een tosti maken. De vaste lasten bedragen maximaal zo’n € 100 per maand. Dit is inclusief elektriciteit, warmte en koffie. De lunch hebben we niet meegerekend.

Een werkplek huren is een goed alternatief
Thuiswerken is dus goedkoop, maar ook relatief ongezellig en inspiratieloos. Je ontmoet waarschijnlijk niet zoveel mensen en als je naar buiten kijkt, zie je iedere dag hetzelfde. Creatieven en zzp’ers met vrije beroepen zoeken daarom vaak de gezelligheid op van een koffiebarretje of workspace.

Workspace
Een workspace is een gedeelde plek waar je voor een vast bedrag per maand kunt werken. Je ontmoet er veel gelijkgestemden, en het idee is dat dit soort synergie creëert. Het is makkelijker om samen te werken en vaak kan een andere zzp’er je helpen als je tegen een probleem aanloopt. Vaak is dit goedkoper dan je denkt en kun je zo besparen op een bedrijfsruimte!

Overzicht met de kosten van je werkplek
Grofweg kun je kiezen uit vijf verschillende soorten locaties, met elk hun eigen prijskaartje. In dit schema vind je de kosten per werkplek.

Locatie Kosten
thuiswerken ca. € 2-3 per dag
in een koffietentje ca. € 10-20 per dag
een werkplek huren ca. € 115-300 per maand
op locatie van opdrachtgever vervoerskosten en evt. lunch
een bedrijfsruimte huren afhankelijk van locatie en grootte

 

Tip 2: Maximaal Belastingvoordeel voor zzp’ers

Een goede manier om geld te besparen is natuurlijk minder belasting betalen. Maar hoe doe je dat? De gratis University video van onze expert Oskar over belastingvoordelen is een goed begin. Zo leer je met slimme belastingtips toch wat geld te besparen. Hier heb je als zzp’er gewoon recht op en het is natuurlijk helemaal legaal. Zelfstandigenaftrek, startersaftrek of meewerkaftrek: laat ze vanaf nu in je voordeel werken.

Naast voordeel halen uit je belastingaangifte, kan het ook helpen om je zakelijke betaalverkeer te structureren. Op deze manier houd je veel meer overzicht over je inkomsten en uitgaven. En dat is weer goed voor je portemonnee.

Tip 3: Kies ieder jaar een ander energiebedrijf

Oké, even eerlijk. Deze tip klinkt best knullig. Toch kun je veel geld besparen door de prijzen van gas en licht te vergelijken. Zo zul je op regenachtige of koude dagen er sneller voor kiezen om thuis te werken.

Als het licht en de verwarming de hele dag aanstaan kunnen de prijzen voor gas en elektriciteit al snel oplopen. Vergelijk daarom ieder jaar de tarieven van gas en elektriciteit. Volgens de Consumentenbond kun je daar ieder jaar honderden euro’s mee besparen.

Tarieven energie vergelijken kan veel geld besparen
Vaak ben je het voordeligst uit met een nieuw contract van een aanbieder die als ‘winnaar’ uit een energieveiling komt. Vergelijken loont echt en overstappen is niet meer dan een administratieve handeling. De levering van elektriciteit en warmte komt nooit in gevaar. Voorbeelden van partijen die zulke veilingen organiseren zijn:

Vervang alle energieslurpers!
Vervang daarnaast natuurlijk alle gloei- of halogeenlampen voor LED-lampen. Als je een lamp van 60 watt, 5 dagen per week 8 uur laat branden, kost dit je € 26 per jaar. Als je er meerdere hebt branden, telt dit al snel op. Met een LED-lamp bespaar je al snel € 20 per jaar voor iedere lamp die je vervangt. Snel bespaard, dus!

Tip 4: Gratis zzp checklist met meer voordeel

Voordeel: stiekem houden we er allemaal van. Bekijk daarom eens onze gratis checklist voor zzp’ers: je vindt er handige tips en vernuftige deals die jou als ondernemer voordelig vooruit helpen. Speciaal voor startende ondernemers die niet zomaar geld willen verspillen.

Tip 5: Geld besparen met de voordeligste zakelijke rekening

Nog meer geld besparen? Check. Daar houden wij bij Knab ook van. Daarom is onze zakelijke rekening een echte prijsbreker: het is de voordeligste zakelijke rekening van Nederland. Voor € 6 per maand krijg je een onbeperkt aantal betaalrekeningen, bijbehorende betaalpassen en weergaloos goede service. 


Stenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Deel via:

Ook interessant voor jou

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland