3 belastingtips waar zzp'ers in 2018 nog van kunnen profiteren

Als zzp’er werk je hard en is de administratie misschien niet je grootste hobby. Daarom lichten we 3 belastingtips uit die jou in 2018 nog extra voordeel kunnen opleveren. Tip 1: Voldoe aan je urencriterium Een goede urenadministratie kan je belastingvoordeel opleveren. Klinkt dat gek? Dat is het zeker niet. De Belastingdienst gaat voor sommige aftrekposten voor zzp’ers namelijk uit van het urencriterium. Dit houdt in dat je minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming moet bestreden voor belastingvoordeel.
Gepubliceerd
12 december 2018
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 12 december 2018
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Als zzp’er werk je hard en is de administratie misschien niet je grootste hobby. Daarom lichten we 3 belastingtips uit die jou in 2018 nog extra voordeel kunnen opleveren.

Aangifte inkomstenbelasting-925442-edited

Tip 1: Voldoe aan je urencriterium

Een goede urenadministratie kan je belastingvoordeel opleveren. Klinkt dat gek? Dat is het zeker niet. De Belastingdienst gaat voor sommige aftrekposten voor zzp’ers namelijk uit van het urencriterium. Dit houdt in dat je minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming moet bestreden voor belastingvoordeel.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek
Als je voldoet aan het urencriterium, kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Dit zijn speciale aftrekposten die je mag inzetten om de winst van je onderneming kunstmatig te drukken. Op deze manier wordt je belastbare inkomen lager, en betaal je minder inkomstenbelasting. Wil je precies weten hoe het zit? Check dan het artikel over de inkomstenbelasting in 2020

Tip 2: Tref een voorziening

Je kunt in 2018 een voorziening treffen voor grotere uitgaven die je in 2019 of daarna denkt te gaan doen. Hiermee kun je namelijk je fiscale winst drukken. Een voorziening is een rekening waarop je periodiek een bedrag stort, met als doel dit bedrag later aan te spreken voor het doel dat je voor ogen had. Denk dan bijvoorbeeld aan investeringen, onderhoud en pensioen dat je zelf beheert.

Voorwaarden
Het is wel van belang dat je uitgaven in de toekomst te maken hebben met gebeurtenissen of omstandigheden die in 2018 hebben plaatsgevonden. Je moet de voorziening namelijk kunnen toerekenen aan 2018. Daarnaast moeten de uitgaven ook redelijk zijn. Raadpleeg een adviseur voor meer informatie.

Tip 3: Maak nog gebruik van het 6% btw-tarief

Als je als zzp’er bent vrijgesteld van de omzetbelasting, loont het om op dit moment nog diensten af te nemen die belast worden met 6% btw. Het lage btw-tarief wordt vanaf 1 januari 2019 verhoogd naar 9%. Het kan dus voordelig zijn om een aantal prestaties nog dit jaar af te nemen.

Bekijk alle 28 belastingtips: speciaal voor zzp’ers

Heb je de smaak te pakken? Ga dan direct naar het overzicht met 28 gratis belastingtips voor zzp’ers. Zo start je 2019 nét iets voordeliger en slimmer.


Stenfinn Deguelle
Stenfinn heeft dit artikel geschreven voor Knab, de online bank die het anders doet


Deel via:

Ook interessant voor jou

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland