Zijn jouw apps wel veilig?

Een bekend advies als het om apps en veiligheid gaat: haal je apps alleen uit de officiële winkel die bij je smartphone hoort. Dus de App Store als je een iPhone hebt en de Play Store in het geval van Android. Toch ben je er daarmee niet.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Een bekend advies als het om apps en veiligheid gaat: haal je apps alleen uit de officiële winkel die bij je smartphone hoort. Dus de App Store als je een iPhone hebt en de Play Store in het geval van Android. Toch ben je er daarmee niet.

Veiligheid apps-750134-edited

Veiligheid apps in de Play Store

In de Play Store is pas een hele familie van kwaadaardige apps gevonden. Twee miljoen gebruikers zijn besmet. Niet alles is dus betrouwbaar. De gewraakte apps zijn een soort handleidingen bij bekende games als Pokémon Go, Super Mario en Fifa Mobile; daarom is deze app-familie FalseGuide genoemd. Er zijn een stuk of 50 verschillende gevonden. Sommige daarvan hadden nul downloads, wat laat zien dat het voor criminelen ook niet altijd meevalt een succesvolle app te maken. Na installatie liet de app advertenties zien.

Gezamenlijk vormden de besmette smartphones een botnet, dat in staat was websites plat te leggen. Bij installatie vroegen de apps beheerdersrechten en maakten ze dankzij die rechten hun eigen deïnstallatie onmogelijk.

STRENGE APPEL

Dit voorval laat zien dat het toelatingsbeleid van Apple's App Store veiligere apps oplevert dan dat van de Play Store van Android. Apple test apps strenger voordat ze worden toegelaten en FalseGuide is dan ook niet in de App Store verschenen.

Nu zou je kunnen besluiten geen apps (meer) te installeren met handleidingen voor games. Dat is misschien wel verstandig. Hoewel Google de kwaadaardige apps uit de Play Store heeft verwijderd zijn er toch weer nieuwe gesignaleerd. Handleidingen voor games zijn prima, maar websites kunnen minder macht krijgen over je smartphone dan apps. Zoek ze bijvoorbeeld op het web via je browser (icoontje 'Internet') of met de Google-zoekmachine.

BLIJF ALERT

Maar boeven zijn creatief. Een volgende keer liften ze weer mee op een andere populaire categorie apps, bijvoorbeeld namaakversies van de volgende Flappy Bird.

Een andere les om te trekken is daarom dit: let goed op de machtigingen die een app vraagt. Als een app vraagt om rechten als 'Apparaatbeheerder' of 'Device Manager', is dat een rode vlag. Zo'n app kan dan dingen doen die jij zelf niet eens meer ongedaan kunt maken, zoals de pincode van je telefoon veranderen of zichzelf beschermen tegen deïnstallatie. In dat geval dus zeker niet installeren. Safety first, het zekere voor het onzekere.

Een compleet bankpakket voor € 5

Open zoveel betaal- en spaarrekeningen als je wilt, helemaal kosteloos! Ook handig: een gratis kasboekje met overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Je krijgt het bij een Knab betaalpakket voor de vaste prijs van € 5 per maand.Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën