Wat kost een auto per maand? Alle bijkomende kosten op een rij!

Als je een auto koopt, kost dat meestal redelijk wat geld. En dan ben je er nog niet eens, want na de aanschaf heb je ook de maandelijkse kosten van de auto. Door die maandelijkse kosten kun je opeens een heel dure auto hebben, terwijl je dacht dat je voor de aankoop juist een goede deal had geregeld. Dus, ga je een auto kopen en vraag je jezelf af ‘wat kost een auto per maand?’ Lees dan dit artikel!
Gepubliceerd
30 april 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 april 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Als je een auto koopt, kost dat meestal redelijk wat geld. En dan ben je er nog niet eens, want na de aanschaf heb je ook de maandelijkse kosten van de auto. Door die maandelijkse kosten kun je opeens een heel dure auto hebben, terwijl je dacht dat je voor de aankoop juist een goede deal had geregeld. Dus, ga je een auto kopen en vraag je jezelf af ‘wat kost een auto per maand?’ Lees dan dit artikel!

Wat kost een auto per maand

Wat kost een auto per maand? Dat verschilt!

Het is niet te doen om specifiek aan te geven wat een auto kost per maand. Dat hangt namelijk af van allerlei factoren, zoals de leeftijd van de auto, de kilometers die jij maakt en de plek waar je woont. Daarnaast vallen de kosten in twee categorieën: de vaste- en de variabele kosten. Om je inzicht hierin te geven, vind je in dit artikel een lijst met de kosten waarmee je te maken krijgt als autobezitter. 

Vaste autokosten

Dit zijn kosten waarvan je sowieso weet dat ze met regelmaat terugkomen.

Belasting

Voor je auto betaal je maandelijks motorrijtuigenbelasting. Deze betaal je om gebruik te maken van het Nederlandse wegennetwerk. Het bedrag dat je betaalt, hangt af van de plek waar je woont, de brandstof waar je auto op rijdt, hoe milieuvervuilend je auto is en het gewicht van je auto. Via de Belastingdienst kun je jouw tarief berekenen.

Voor een middenklasse auto betaal je gemiddeld € 57 per maand.

Verzekering

Als je een auto hebt, ben je in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars betaal je de premie maandelijks, maar soms kun je er ook voor kiezen om de premie per kwartaal of jaar te betalen. De hoogte van de premie hangt onder andere af van je woonplaats, het merk van je auto, je schadevrije jaren en wat voor dekking je hebt. De gemiddelde premie van een autoverzekering in Nederland is € 75. 

Vaste afschrijving

De vaste afschrijving is het bedrag dat je auto iedere maand minder waard wordt. Je auto daalt namelijk in waarde doordat deze ouder wordt. Je krijgt daardoor nooit het aankoopbedrag terug als je de auto zelf weer verkoopt.

Dit bedrag hoef je zelf niet te betalen, maar houd er wel rekening mee. Het kan slim zijn om maandelijks alsnog een bedrag apart te zetten. Als je de auto dan verkoopt, heb je een extra potje om een nieuwe auto te kopen.

Gemiddeld is dit bedrag € 163 voor een middenklasse auto.

Vast onderhoud

Qua onderhoud heb je vaste, terugkerende kosten. Denk bijvoorbeeld aan je lidmaatschap van een hulpdienst en de verplichte, jaarlijkse Apk-keuring.

Voor vast onderhoud ben je maandelijks gemiddeld € 21 kwijt.

Variabele autokosten

Met variabel bedoelen we dat deze kosten niet vastliggen, maar kunnen variëren. Soms betaal je deze kosten wel, soms niet. Of soms betaal je meer of minder. Het hangt van allerlei situaties af.

Variabele afschrijving

Je auto daalt niet alleen door leeftijd in waarde, maar ook door de gereden kilometers. De slijtage van de auto dus eigenlijk. Doordat je hoogstwaarschijnlijk de ene keer minder kilometers rijdt dan de andere, verschilt het bedrag dat je auto door de slijtage in waarde daalt.

Voor een middenklasse auto is dit gemiddeld € 59 per maand.

Parkeerkosten

De auto moet je ergens kwijt als je hem niet nodig hebt. Thuis kun je de auto op de oprit of in de straat neerzetten. Woon je in de stad? Dan moet je waarschijnlijk alsnog betalen, maar kun je een abonnement afsluiten. In principe is dat een terugkerende, vaste kostenpost, maar je parkeert de auto natuurlijk niet alleen maar thuis. De parkeerkosten verschillen zo ongeveer per parkeerplaats, waardoor je parkeerkosten maandelijks ook verschillen.

Parkeertarieven vind je terug op de website van de betreffende gemeente.

Brandstof

Waarschijnlijk rijd je de ene maand meer dan de ander. Daarnaast wisselen de prijzen van brandstof regelmatig. Ook je rijgedrag heeft invloed op de hoeveelheid brandstof die je moet tanken. Een paar keer haast en je tank gaat direct sneller leeg. Hierdoor zijn de brandstofkosten variabel.

Houd rekening met gemiddeld € 144 per maand.

Reparatie en onderhoud

Ook als je de auto regelmatig laat onderhouden, loop je altijd kans dat er iets kapot gaat. Een auto die je vaak gebruikt, heeft sowieso meer reparaties en onderhoud nodig dan een auto die veelvuldig stilstaat. Ook wát er gerepareerd en onderhouden wordt, verschilt.

De gemiddelde kosten voor een middenklasse auto zijn € 88 per maand.

Besparen op autokosten

Een auto brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Dat blijkt maar weer. Gelukkig bestaan er ook manieren om te besparen op je autokosten. Door goedkoop te tanken, je banden op te pompen of praktisch te parkeren. Knab geeft je hier meer tips!

Staat je auto regelmatig stil? Best zonde van alle kosten die hij dan alsnog met zich meebrengt. Misschien is je auto delen een optie? Dan verdien je een deel deze kosten weer terug.Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën