Waarom stijgt de energierekening en hoe bespaar je op de kosten?

Alle huishoudens ontvingen in 2019 een hogere energierekening. We moesten dus meer betalen, en dat bij gelijk energiegebruik. Hoe kan dit? En kun je iets doen om te besparen op je energierekening?
Gepubliceerd
4 maart 2019
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 27 februari 2019
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Alle huishoudens ontvingen in 2019 een hogere energierekening. We moesten dus meer betalen, en dat bij gelijk energiegebruik. Hoe kan dit? En kun je iets doen om te besparen op je energierekening?

Energierekening stijgt, deze vrouw houdt zichzelf warm met een deken

Hoe wordt de energierekening opgebouwd?

Om te begrijpen waarom je een hogere energierekening ontvangt, is het handig om even te bekijken uit welke elementen een energierekening is opgebouwd. Je ontvangt de energierekening over je verbruik van gas en stroom. De rekening bestaat uit een aantal componenten:

 • Energiebelasting
 • Transportkosten
 • Leveringskosten

Je betaalt energiebelasting, transportkosten en leveringskosten over zowel gas als elektriciteit. Hierbij is gas over het algemeen duurder dan elektriciteit.

Waarom stegen de kosten voor energie in 2019?

Zowel energiebelasting als leveringskosten zijn in 2019 duurder geworden. Vooral de stijging in energiebelasting heeft de meeste impact op de energierekening. Transportkosten werden juist iets goedkoper, maar dat scheelt weinig op jaarbasis.

Hogere energiebelasting in 2019

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit de energiebelasting. En laat deze nou juist flink gestegen zijn in 2019. Zo is de heffingskorting verlaagd en is het belastingtarief op gas behoorlijk toegenomen. Op elektriciteit is het tarief juist verlaagd. Waarom?

“De maatregel maakt vervanging van aardgas door elektrische warmteopties, zoals warmtepompen, aantrekkelijker”, aldus de Rijksoverheid.

Energiebelasting op gas is flink gestegen

De energiebelasting op gas is in 2019 verhoogd met 3,6 cent per m3 (incl. btw) in de eerste schijf. Daarnaast betaal je ook ‘opslag duurzame energie’ over elke m3 die je verbruikt en ook dat is met 3,5 cent gestegen. Ten opzichte van 2018 betaalde je in 2019 dus zo’n 7 cent per m3 meer.

Dat zegt je wellicht niet zoveel, maar procentueel gezien is dit een flinke stijging. Daarnaast heeft het CBS inmiddels uitgerekend hoeveel dit dan per gemiddeld huishouden scheelt op de rekening: € 101 op jaarbasis. Let wel, als jij meer verbruikt zul je er dus ook harder op achteruit gaan.

Belastingtarief elektriciteit daalde

Het belastingtarief voor stroom werd juist verlaagd, met 0,87 cent per kWh (incl. btw). Het tarief voor 2019 kwam daarmee uit op 11,934 cent incl. btw. Toch blijkt dat we allemaal ook over elektriciteit meer belasting betaalden. Maar liefst € 61 op jaarbasis voor het gemiddelde huishouden, aldus het CBS. Hoe komt dat?

Verlaging van de heffingskorting

Omdat de Belastingdienst een deel van je elektriciteitsverbruik ziet als basisbehoefte, heb je recht op belastingvermindering. Deze korting is in 2019 echter verlaagd. Waar je in 2018 € 373 in mindering kreeg op het bedrag dat je aan energiebelasting moest betalen, was dat in 2019 nog maar € 311 .

En dat zorgde er uiteindelijk dus voor dat iedereen - ook over het gebruik van elektriciteit - meer energiebelasting moest betalen.

Hogere leveringskosten gas en stroom

Dat je meer geld kwijt was aan energie, ligt niet alleen aan de energiebelasting. Ook de leveringskosten voor gas en elektriciteit waren in 2019 hoger. Dit komt onder andere doordat energieleveranciers meer moesten betalen voor de CO2 die zij uitstoten. Dat berekenden ze door aan jou.

Een gemiddeld huishouden betaalde hierdoor in 2019 volgens het CBS € 175 meer. Dat kwam dus bovenop de stijging van de energiebelasting. Dit gold trouwens alleen als je geen vaste tarieven hebt.

Hoe kun je besparen op je energierekening?

Als jij de stijging van je energierekening wilde beperken, kon je dat eigenlijk alleen doen door daadwerkelijk te besparen op energie. In andere woorden, je moest minder verbruiken.

Tips om te besparen op energie

 1. Investeer in een energiezuinig huis
  Dubbel glas en een goede dakisolatie, dat hebben de meeste huizen wel. Je kunt hierin als woningbezitter een stapje verder gaan. Heb jij bijvoorbeeld een woning van voor 1980, dan is spouwmuurisolatie in veel gevallen in 4 jaar terugverdiend. Verder kan het lonen om eens te kijken naar een alternatief voor gasverwarming. En wat dacht je van HR++ of triple glas? 

 2. Bespaar op warm water
  Gemiddeld gaat 20% van je gasverbruik op aan warm water. Maar hoe bespaar je hierop? Door bijvoorbeeld korter te douchen, te kiezen voor een waterbesparende douchekop en het toch te houden bij een waterkoker in plaats van een hippe kokendwaterkraan (aldus Mileucentraal.nl).

 3. Overweeg zonnepanelen
  Zonnepanelen leveren al snel een hoop besparingen in de energiekosten op. Het is alleen wel een flinke investering. Maar wist je dat je de btw op zonnepanelen en de installatiekosten mag terugvragen van de overheid? Dat scheelt al snel een hoop geld.

 4. Vervang energieslurpende apparaten
  Je kunt goed geld besparen door te investeren in vernieuwing van energieslurpende apparaten. Heb je bijvoorbeeld een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder? Dan loont het vaak om deze te vervangen. Ook al werken ze nog goed! En heb jij vloerverwarming, bijvoorbeeld in de badkamer? De pomp van deze verwarming is ook een stille grootverbruiker.

 5. Kies voor ledverlichting
  Ledlampen zijn duurder in aanschaf dan ouderwetse gloeilampen, wellicht heb je ze hierdoor nog niet in huis. Maar wist je dat ledverlichting tot 85% minder stroom verbruikt? Hiermee kun je dus flink besparen op verlichtingskosten, ook onder de streep.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie even contact met ons op.Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze schrijft al jaren over financiële onderwerpen zoals hypotheken en belastingen én deelt ook graag haar kennis over content marketing en SEO.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën