Veilig opladen van je smartphone

Ik ga op vakantie en ik neem mee: mijn smartphone natuurlijk, en een usb-snoer waarmee ik het ding overal kan opladen. Bijvoorbeeld aan een openbaar oplaadpunt, of aan de laptop van iemand die ik toevallig ben tegengekomen. Goed of fout?
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 februari 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Ik ga op vakantie en ik neem mee: mijn smartphone natuurlijk, en een usb-snoer waarmee ik het ding overal kan opladen. Bijvoorbeeld aan een openbaar oplaadpunt, of aan de laptop van iemand die ik toevallig ben tegengekomen. Goed of fout?

Geld en veiligheid, veilig opladen van je smartphone

Pas op met je usb-snoer

Je vermoedt het al: je kunt dat beter niet doen. De reden is dat je usb-snoer ook dient als snoer voor datatransport. Een laptop van die vriendelijke ander kan daardoor toegang krijgen tot alle data op je telefoon en kan er misschien wel malware opzetten die jou bespioneert. Hetzelfde kan gebeuren bij een openbaar usb-oplaadpunt bijvoorbeeld bij een internetcafé. Je weet niet wat er achter dat handige stopcontact zit. Misschien wel een boef met zijn eigen laptop.

Er zijn zelfs scherpslijpers die zeggen dat je niet eens moet opladen aan je eigen pc of laptop, omdat je nooit zeker weet of daar geen malware op is terechtgekomen. Je eigen computer zou de data uit je telefoon kunnen halen en naar elders uploaden. Maar als je daar rekening mee moet houden, zou je niet eens een reservekopie van de foto's uit je smartphone kunnen maken.

VOORZORGSMAATREGELEN

Niet elke smartphone loopt gevaar als hij oplaadt bij een vreemde stroombron. De mijne laat zijn bestanden pas zien aan een laptop als ik de pincode heb ingetoetst. Maar better safe than sorry, zoals ze in sommige buitenlanden zeggen.

Dus wat kun je het beste doen?

Antivirusbedrijf Kaspersky probeert via Kickstarter geld in te zamelen om een oplaadsnoer te ontwikkelen dat met een bewakingsapparaatje beveiligd is. Maar het lijkt er niet op dat ze het vereiste bedrag gaan binnenhalen. Hier zijn mijn tips:

  1. Stel een pincode in. Dat moet je toch doen, het is om meer redenen verstandig. Bij verlies moet je smartphone ook beveiligd zijn.
  2. Koop een usb-snoer dat alleen geschikt is voor opladen en geen data kán transporteren. Als dat niet lukt:
  3. Neem een usb-transformator mee (aan de ene kant een stekker, aan de andere kant een usb-stopcontact). Dan kun je aan elk stopcontact opladen, zonder gevaar van datadiefstal. Deze usb-stekkers krijg je vaak als je een smartphone of een tablet koopt, en ze doen het ook in landen waar de netspanning 110 volt is in plaats van 240, zoals bijvoorbeeld de VS.


Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën