Oldtimer verzekeren: een speciale verzekering voor een speciale auto

Oldtimers zijn auto’s voor de echte liefhebbers. Maar het blijven auto’s, dus je moet je oldtimer verzekeren. Hier is een speciale oldtimerverzekering voor. Die is goedkoper dan een autoverzekering, maar heeft ook z’n beperkingen. In sommige gevallen is een gewone autoverzekering toch handiger, bijvoorbeeld als je de auto gebruikt om te forenzen. Wil je weten wat zo’n oldtimerverzekering inhoudt? Je leest ‘t hier!
Gepubliceerd
16 juli 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 13 juli 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Oldtimers zijn auto’s voor de echte liefhebbers. Maar het blijven auto’s, dus je moet je oldtimer verzekeren. Hier is een speciale oldtimerverzekering voor. Die is goedkoper dan een autoverzekering, maar heeft ook z’n beperkingen. In sommige gevallen is een gewone autoverzekering toch handiger, bijvoorbeeld als je de auto gebruikt om te forenzen. Wil je weten wat zo’n oldtimerverzekering inhoudt? Je leest ‘t hier!

oldtimer verzekeren

Oldtimer verzekeren: de eisen van de verzekeraar

Veel verzekeraars bieden een oldtimerverzekering aan, maar het is niet altijd even makkelijk om hem af te sluiten. De voorwaarden zijn streng en komen grotendeels neer op het bepalen of een auto wel of niet een oldtimer is. Elke verzekeraar heeft z’n eigen voorwaarden, maar een aantal richtlijnen komen overeen. Zo moet de auto bijvoorbeeld:  

 • een SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigen) hebben;
 • een maximum gewicht hebben (verschilt per verzekeraar);
 • een bepaalde leeftijd hebben bereikt (eisen liggen tussen de 10 en de 30 jaar);
 • een maximaal aantal kilometers hebben gereden per jaar;
 • van een bepaald merk zijn (afhankelijk van verzekeraar);
 • een minimale taxatiewaarde hebben.
 • En je moet ook een ‘normale’ auto hebben, voor dagelijks gebruik.

De voordelen van een oldtimerverzekering

De oldtimerverzekering heeft voor oldtimerbezitters enkele voordelen, waar hij zeker het overwegen waard kan zijn.

 1. De verzekeraar houdt rekening met de ‘echte’ waarde van de auto. Als je met een WA Beperkt Casco of Allrisk-dekking schade meldt bij een gewone autoverzekering, wordt naar de nieuw of –dagwaarde gekeken. Nu checkt de verzekeraar de taxatiewaarde.
 2. Je betaalt een lage premie. Oldtimerbezitters rijden niet zo vaak met de auto en zijn er meestal erg zuinig op. Hierdoor is het risico op schade veel lager.
 3. Ben je lid van de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en motorfietsclub)? Dan krijg je bij sommige verzekeraars korting.

De nadelen van een oldtimerverzekering

Het grootste nadeel van de oldtimerverzekering is dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Als je jaren achter elkaar schadevrij rijdt en je op een gegeven moment overstapt naar een ‘gewone’ autoverzekering, heb je niets aan de jaren zonder schade. Je begint dan vanaf nul, helaas.

Daarnaast mag je in bijna alle gevallen de auto niet commercieel gebruiken, bijvoorbeeld om te verhuren. Ook hebben de meeste verzekeraars liever niet dat je de auto gebruikt als woon-werk- of woon-schoolvervoer. Daarom hebben ze in hun voorwaarden een maximum aantal kilometers staan die je per jaar mag rijden.

Schade aan je oldtimer

Je kunt bij de oldtimerverzekering kiezen uit dezelfde dekkingen als bij een gewone autoverzekering. Je krijgt dus alleen een vergoeding bij schade als je een WA Beperkt Casco of een Allrisk-dekking hebt. Bij schade gaat de verzekeraar uit van de taxatiewaarde. Je moet de auto daarom iedere drie jaar laten taxeren door een expert.

Je bouwt geen schadevrije jaren op, dus bij een melding kun je niet terugvallen in jaren. Hierdoor verandert niets aan je premie. Een klein voordeeltje. Bij de meeste verzekeraars moet je wel een eigen risico betalen. Wil je dat niet? Dan kun je dit afkopen door zelf de premie te verhogen.Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Verzeker alleen de grote pech en bespaar op je premie Bekijk onze partner Deck

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën