Nepmails, iedereen krijgt ze

Een man in de VS heeft bekend dat hij 122 mailboxen heeft gehackt van beroemdheden uit Hollywood. Hij kon daardoor van deze mensen alle mail lezen en kon ook bij hun foto's, waaronder in sommige gevallen naaktfoto's. Hij deed dat door mails te versturen die afkomstig leken van Apple of Google, waardoor de sterren in kwestie dachten dat ze hun wachtwoord moesten geven.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
28 juli 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 februari 2018
- Laatst geüpdate: 28 juli 2021
- Leestijd: 2 minuten

Een man in de VS heeft bekend dat hij 122 mailboxen heeft gehackt van beroemdheden uit Hollywood. Hij kon daardoor van deze mensen alle mail lezen en kon ook bij hun foto's, waaronder in sommige gevallen naaktfoto's. Hij deed dat door mails te versturen die afkomstig leken van Apple of Google, waardoor de sterren in kwestie dachten dat ze hun wachtwoord moesten geven.

geld en veiligheid op internet (1)-009745-edited.png

Hier is nog een geval. Oplettende medewerkers van DSM hebben op het nippertje voorkomen dat veel geld ten onrechte werd betaald aan een misdadiger. Dat heet ceo-fraude en werkt als volgt: iemand die voor het bedrijf overboekingen doet, krijgt een mail die verstuurd lijkt door de directeur. Of er snel een bedrag kan worden overgemaakt naar die-en-die rekening.

De handigste mails van deze soort zeggen erbij dat het geheim moet blijven en dat de afzender de komende dagen niet bereikbaar is wegens iets belangrijks, bijvoorbeeld vakantie. Bij DSM was het personeel goed geïnstrueerd en ze checkten het toch bij de directie. Daardoor liep het goed af.

DE GEWONE MAN

Nou kun je denken: dat zijn problemen van rijke en beroemde mensen en van grote kapitaalkrachtige bedrijven. Niemand is geïnteresseerd in mij, een gewoon persoon. Maar zo werkt het niet. Hier zijn wat gebeurtenissen van de afgelopen maand.

De Belastingdienst waarschuwt voor nepmails die bij het Centraal Justitieel Incassobureau vandaan lijken te komen, de afdeling die onder andere verkeersboetes int. De mail lijkt een aanmaning van een onbetaalde boete. De Belastingdienst houdt trouwens een archief bij van de eigen waarschuwingen. Ongeveer eens per maand is het raak.

Antivirusbedrijf Malwarebytes laat weten dat er nepmails circuleren die afkomstig lijken van KPN. Als je ze opent lees je dat je op een bijlage moet klikken, en als je dat doet wordt er een gijzelvirus geïnstalleerd. Niet doen dus.

En je zou je erg vereerd kunnen voelen als je een mail krijgt van Sepp Blatter, de in opspraak geraakte baas van de wereldvoetbalbond FIFA. Hij moet een grote berg geld ergens stallen, en als jij – ja, jij! - even helpt, kun je een leuk percentage tegemoet zien. Alleen, als je dat doet zul je merken dat er steeds een excuus is om juist jou om geld te vragen.

HERKENNEN

Iedereen krijgt nepmails. Iedereen, ook ik, opent ze wel eens. Dat is niets om je voor te schamen. Na openen is er meestal nog geen man overboord. Maar als je daarna een van de volgende dingen wordt gevraagd:

  • Geld overmaken;
  • Ergens een wachtwoord invoeren;
  • Klikken op een link of een bijlage;

...dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Bel dan eerst de afzender – en niet op het nummer uit de mail. Zoek dat nummer zelf op, online of in je eigen administratie. Je bank, of wie dan ook, zal nooit boos zijn dat je een keer te vaak checkt of iets klopt. Dat is beter dan een keer te weinig.Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën