Met de auto op vakantie: goed voorbereid de weg op

Volgens het CBS gingen in 2016 zo’n 9,7 miljoen mensen met de auto op vakantie. De auto is daardoor nog steeds populairder dan het vliegtuig. Feit blijft: je wilt natuurlijk wel zorgeloos op vakantie. Bereid je daarom goed voor als je met de auto op weg gaat. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Gepubliceerd
28 mei 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 mei 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Volgens het CBS gingen in 2016 zo’n 9,7 miljoen mensen met de auto op vakantie. De auto is daardoor nog steeds populairder dan het vliegtuig. Feit blijft: je wilt natuurlijk wel zorgeloos op vakantie. Bereid je daarom goed voor als je met de auto op weg gaat. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

 met de auto op vakantie

Waarom met de auto op vakantie?

Het is ergens wel logisch, dat mensen de voorkeur geven aan de auto. Je bent bijvoorbeeld flexibeler. Vertrekken wanneer je wil, rijden zoals je wilt, de route drastisch aanpassen als je dat wilt. Heerlijk! Daarnaast kun je meer spullen meenemen en is de kans op vertraging of uitval bij een auto kleiner dan bij een trein of bus. Behalve bij pech of file, maar daar kun je je op anticiperen. Hoe? Dat lees je hieronder.

Wanneer vertrek je?

Denk van te voren na wanneer je vertrekt. Vertrek je in het weekend, tijdens een schoolvakantie? Dan loop je de kans dat je vast komt te staan in een file. Online kun je verkeerskalenders opzoeken met de verwachte drukte voor verschillende landen, dan kun je daarop inspelen.

Overweeg om op een doordeweekse dag te gaan rijden en pas na de spits. Dan ben je misschien iets later op plaats van bestemming, maar ontwijk je de meeste files. Je kunt ook ’s nachts rijden, dan zijn er sowieso minder mensen op de weg. Maar doe dit wel alleen als je goed uitgerust bent en weet dat je dit kunt volhouden.

Tolwegen of vignetten

In sommige landen moet je tol betalen om op de hoofdwegen te mogen rijden. Check dit van tevoren, want in zo’n geval kun je vaak bij de ANWB een vignet of tolbadge kopen. Hiermee rijd je gewoon door bij de tolpoortjes. Scheelt weer tijd!

Er zijn landen waar je de snelweg überhaupt niet op mag, als je niet van te voren een vignet hebt gekocht. In Zwitserland bijvoorbeeld. Zoek dit dus op, voordat je op reis gaat.

De auto zelf goed voorbereid

Je wilt natuurlijk niet met pech langs de weg komen te staan. Controleer daarom voordat je weggaat:

 •         koelvloeistof;
 •         oliepeil;
 •         bandenspanning (veel bagage mee? Pomp je banden dan extra goed op!);
 •         profiel van de banden (niet te erg versleten?);
 •         lichten;
 •         ruitenwisservloeistof;
 •         ruitenwissers.

Wat neem je allemaal mee?

Het is verleidelijk om extra veel mee te nemen als je met de auto gaat. Je hebt tenslotte geen limiet aan het gewicht, denk je. Mis! Ook een auto heeft een maximum gewicht (staat op het kentekenbewijs). Nu is dat niet 23kg zoals in het vliegtuig, maar houd er wel rekening mee.

Prop je auto niet helemaal vol

Hoe zwaarder je auto, hoe meer brandstof deze verbruikt. Zonde van het geld! En de auto zit sneller vol dan je denkt, zeker als je ook kinderen en misschien zelfs de hond meeneemt. Pak daarom alleen in wat je ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Opblaasbeesten, stoelen en tafels, extra boodschappen. Al dat soort dingen kun je waarschijnlijk op je bestemming kopen. Zonde om mee te slepen.

Eten en drinken voor onderweg

Je hoeft niet voor drie weken aan boodschappen mee te nemen (zie de alinea hierboven), maar wat eten en drinken mee kan geen kwaad. Zeker als het warm is buiten of als je lang onderweg bent, is dit een uitkomst. Zo hoef je niet constant te stoppen als iemand trek heeft.

Verplicht om bij je te hebben

In Nederland is het alleen verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben, maar andere landen hebben meer eisen. Als je de volgende spullen meeneemt, zit je bijna altijd wel goed:

 •         veiligheidshesje (voor jou en alle passagiers);
 •         brandblusser (compact size);
 •         verbanddoos.

Daarnaast ben je in Kroatië en Slovenië verplicht reservelampjes mee te nemen. In Frankrijk moet je altijd een alcoholtester bij je hebben.

Een noodpakket, want je weet maar nooit

Het klinkt misschien een beetje voorbarig, maar je zal maar wel in een monsterfile bij de Gotthardtunnel komen te staan. Zowel ’s zomers als ’s winters heel vervelend. Dan komt zo’n pakket toch van pas.

Zorg dat je voldoende eten en vooral drinken bij je hebt om het even uit te zingen. En neem daarnaast wat dekens, een zaklantaarn en batterijen mee. Ook een noodoplader voor je telefoon kan geen kwaad.

Hoe bereid jij jezelf voor als je met de auto op vakantie gaat? Laat het ons en de andere communityleden weten en deel je tips en trucs in ons topic over het voorbereiden van je auto voor een vakantie.

Check je autoverzekering

Controleer altijd je autoverzekering als je op pad gaat. Waarvoor ben je gedekt? En ben je ook verzekerd in het buitenland? Vergeet ook de groene kaart niet mee te nemen. Dat is een internationaal erkend verzekeringsbewijs.

Heb je nog geen autoverzekering, of wil je overstappen? Via onze partner Deck sluit je jouw autoverzekering tegelijk af met je woonverzekeringen. Zo heb je al je verzekeringen overzichtelijk bij elkaar. Bereken of en hoeveel je kunt besparen op de premie van je schadeverzekeringen. Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Precies weten hoe je er financieel voor staat? Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën